УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

Украйна днес

ВЧЕРА КИЕВ ОДОБРИ СЕКРЕТЕН ПЛАН ЗА ОТБРАНА
Киев, 15 октомври 2021.- Съветът за национална сигурност и отбрана одобри секретен план за отбраната на Украйна. Той ще бъде въведен в действие при военно време. Това съобщи Олексий Данилов – секретар на Съвета.
Планът се разработвал две години. В него става дума за пълно взаимодействие между всички институции без изключение - от армията до органите на централната власт и за местно самоуправление. Планът включва и такива «пера», като кибер- и информационна сигурност. Предвижда се въз основа на този документ в страната да се провеждат мащабни военни учения.
През миналото лято Върховната Рада прие закон за териториалната отбрана. Украинските въоръжени сили наброяват 260 хил. военнослужещи. От пролетта на 2014 г., когато Русия нападна Украйна и окупира Крим и Източен Донбас, страната де-факто се намира в състояние на война.(УВести)

УКРАЙНА ПОПАДНА В СВЕТОВЕН СКАНДАЛ - ЗЕЛЕНСКИЙ СКЪТА В ОФШОРКА $40 МЛН.
Киев, 05 октомври 2021.- Родината ни лидира по броя на политици, фигуриращи в офшорното разследване «Pandora Papers».>>>

ЕС СЪЗДАВА ВОЕННА МИСИЯ В УКРАЙНА
Киев, 03 октомври 2021.- Европейският съюз може да създаде в Украйна военно-учебна и консултативна мисия, съобщават украинските медии, като се позовават на в.«Welt». Целта е да се помогне на Киев да противодейства на неспиращата руска агресия в Източен Донбас и деокупация на Крим.
За това настояват членките на ЕС Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и Словакия. Не са против Швеция и Финландия, пише изданието. Предполага се, че тази военно-учебна и консултативна мисия ще има абревиатура EUATM.
С молба за откриване на EUATM в Украйна в края на юли т.г. се обърнаха украинското външно министерство и министерството на отбраната. Очевидно, Жозеп Борел – председател на европейската дипломация, е дал положителен отговор, защото освен EUATM, в ЕС разглеждат и редица други инициативи за засилване на военния потенциал на въоръжените сили на Украйна.
През март 2014 г. Русия нападна Украйна, окупира Кримски полуостров и част от Луганска и Донецка области (Източен Донбас). Целта на Кремъл е да се попречи Украйна да стане член на НАТО и да превърне Киев в руска марионетка, както Беларус.(УВести)


В УКРАЙНА ПРАВОСЛАВНИТЕ СА 72%, А ПЦУ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА У НАС

Киев, 05 септември 2021.- В 40-милионната Украйна православните са 72%, показват данните от проучването, извършено от Украинския институт на бъдеще.
Втората най-голяма група от нашенците – 12%, не спада към никаква религия.
Грекокатолиците (или униати, изповядват православен обред, но се подчиняват на папа римски) са 8%, и населяват предимно Западна Украйна. Следват протестантите – 2%, католиците – 1%, изповядващите ислям - 0,3%, и юдеите – 0,2%.
Измежду всички православни най-много - 43%, казват, че са просто православни и не причисляват себе си нито към Православната църква в Украйна (Епифаний), нито към руската православна църква у нас (Онуфрий). Същевременно привържениците на ПЦУ са 39%, което я прави най-голяма църква у нас. А руската църква, въпреки мощно финансиране от Москва, наброява едва 16% от православните и този процент ще продължи на намалява.
На 6 януари 2019 г. ПЦУ е призната от Константинопол и още три посестрински църкви за автокефална. Тя се води от митрополит Киевски и Всея Украйна Епифаний.(УВести)

ВЪПРЕКИ ОТЧАЯНИТЕ НАПЪНИ НА КРЕМЪЛ, «КРИМСКА ПЛАТФОРМА» ЩЕ СЕ СЪСТОИ

Киев, 21 август 2021.- На 23 август в украинската столица ще се проведе среща на върха «Кримска платформа». Въпреки отчаяните напъни на Русия да й попречи, в нея ще участват 44 държави и организации, включително 14 държавни глави, премиери и лидери на ЕС, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.
Идеята за «Кримска платформа» като формат, чиято цел е подпомагане на деокупация на Крим, завзет от Русия в края на февруари 2014 г., се ражда преди година и половина. Следва титанична дипломатическа работа за провеждането й.
И така, да станат основатели на «Кримска платформа» се съгласиха и ще присъстват чрез представителите си 44 държави и международни организации. Това са:
- президенти на Латвия, Литва, Естония, Полша, Словакия, Унгария, Молдова, Словения и Финландия, а  така също президент на Европейския съвет;
- премиери на Румъния, Грузия, Хърватия и Швеция;
- председатели на парламенти на Швейцария и Чехия;
- външни министри на България, Турция, Франция, Германия, Испания, Италия, Белгия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Ирландия, Дания, Черна гора, Северна Македония;
- министри на отбраната на Великобритания и Португалия;
- САЩ ще бъдат представени от специален пратеник на Белия дом министър на транспорта, а Норвегия – от държавен секретар на външното министерство.
Европейската комисия ще бъде представена от вицепрезидента, НАТО – от заместник Генералния секретар, Съветът на Европа – от генерален секретар, ГУАМ – от генерален секретар.
Седем държави ще присъстват чрез своите посланици – Нова Зеландия, Малта, Япония, Австралия, Кипър, Канада и Гърция.
Предвижда се заедно с Украйна «Кримска платформа» да бъде учредена от 45 участника.
Според проучването на «Демократични инициативи», 61% от украинците са категорични, че Крим трябва да бъде в състава на Украйна.(УВести)

ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В УКРАЙНА

Киев, 21 август 2021.- «Автокефалията на Православната църква на Украйна е реалност и тя следва да бъде призната», заяви Вселенският патриарх Вартоломей I.
Днес той пристигна в Киев на официално посещение и освен в прояви по религиозна линия ще участва и в тържествата, свързани с 24 август – 30 години от Независимостта на Украйна.
«Та нали Руската православна църква получи патриаршеския си статут от Цариград, - напомни Вартоломей.- Тогава защо тя не иска да признае същото за ПЦУ?»
Предиобед Вселенският патриарх се срещна с президента Володимир Зеленский и положи цветя до Мемориала на жертвите на Голодомор и до Мемориала на загиналите за Украйна на Майдана и в руско-украинската война, започнала през март 2014 г. след окупация от Русия на Крим и част от Донецка и Луганска област.
На 6 януари 2019 г. украинската църква получи Томос за автокефалия. Тя се води от митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний. Досега ПЦУ е призната от четири православни църкви-посестрини. Българската православна църква, която се намира под силно влияние на руската такава, все още изчаква. Преди една година на въпрос на УВести, кога БПЦ признае ПЦУ, патриархът Неофит кратко отговори: «Когато му дойде времето».(УВести)

«КРИМСКА ПЛАТФОРМА» ИМА ЗА ЦЕЛ ДЕОКУПАЦИЯ НА КРИМ

Киев, 20 август 2021.- От края на февруари 2014 г. украинският полуостров Крим е под руска окупация, което е грубо неспазване на международното право. Същевременно международната общност остава непреклонна - «Крим е Украйна».
Очаква се Кримската платформа да стане нов многостранен консултативен и координационен формат, създаден на среща на върха на 23 август 2021 г. в Киев, който да консолидира международните усилия за прекратяване на руската окупация на полуострова.
В работата си участниците в Платформата ще се ръководят от Съвместната декларация, която ще начертае рамка на международната политика, насочена към прекратяване на руската агресия в Крим и възстановяване на върховенството на закона.
Според проучването на «Демократични инициативи», 61% от украинците са категорични, че Крим трябва да бъде в състава на Украйна.(УВести)

ЗА 61% ОТ УКРАИНЦИТЕ КРИМ Е УКРАЙНА

Киев, 19 август 2021.- За 61% от украинците Крим трябва да бъде в състава на Украйна, показват резултати от социологическото проучване на Фондацията «Демократични инициативи».
Обаче 6% от нашенците казват, че Крим трябва да принадлежи на Русия, а 10% - че полуостровът следва да стане независима държава. Останалите нямат мнение по въпроса.
Скептични са относно бъдещето на Крим в състава на Украйна хора на възраст над 60 г. – 54% от допитаните, и жителите в Източна Украйна – 47%. Докато младите – 67%, и жителите в Западна Украйна – 73%, вярват, че Крим има бъдеще само като част от Украинската държава.
Османската империя владее Крим три века, а Руската - 134 г. РСФСР, за чийто наследник се обяви Руската Федерация, владее Крим от 1920 г. до 1954 г., т.е., 34 г., а Украинска ССР и днешна Украйна - 60 години - от 1954 г. до края на февруари 2014 г., когато по заповед на Кремъл полуостровът е окупиран от руските войски.(УВести)

НА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО УКРАЙНА Е НА 44 МЯСТО

Киев, 08 август 2021.- Днес в Токио приключи поредната Олимпиада, донесла на украинските спортисти 19 медали – едно «злато», шест сребърни и 12 бронзови отличия. По тях сме на 16-то място, но в общото класиране сме на 44-то място измежду 206 страни-участнички.
Ето и нашите герои:
«Злато»
- Жан Бенюк, класическа борба, 86 кг
«Сребро»
- Михайло Романчук, плуване, 1500 м свободен стил
- Парвиз Насибов, класическа борба, 67 кг
- Анжелика Терлюга, карате, до 55 кг
- Людмила Лузан и Анастасия Четверикова, кану-каяк, 500 м
- Олександр Хижняк, бокс, до 75 к)
- Олена Старикова, велоспорт-трек, спринт
«Бронз»
- Дария Билодид, дзюдо, 48 кг
- Игор Рейзлин, фехтоване, шпага
- Олена Костевич и Олег Омельчук, стрелба, микст
- Михайло Романчук, плуване, 800 м свободен стил
- Елина Свитолина, тенис
- Алла Черкасова, борба, 68 кг
- Ирина Коляденко, борба, 62 кг
- Марта Федина и Анастасия Савчук, артистично плуване, дует
- Людмила Лузан, кану-каяк, 200 м
- Станислав Горуна, карате, до 75 кг
- Владислава Алексийва, Марина Алексийва, Катерина Резник, Анастасия Савчук, Ксения Сидоренко, Марта Федина, Алина Шинкаренко, Елизавета Яхно (артистично плуване, група
- Ярослава Магучих, легка атлетика, скок във височина.(УВести)

УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ СА РАЗЛИЧНИ КАТО НАРОД

Киев, 06 август 2021.- С руснаците ние не сме един народ, категоричен е Вадим Денисенко от Украинския институт за бъдеще. «Поне това показват нашите проучвания, извършени във всички региони на Украйна», - твърди той.
Според него, едно от основните отличия между нас и руснаците се състои в това, че ние сме свободолюбиви и умеем да кажем на властта «не». Освен това, от руснаците ни отличава децентрализация на властта, свобода на словото, възможност да не се съгласяване с властта, откритост и нескъперничество, по-малко сме агресивни и по-малко невъзпитани и повече работливи.
На средностатистическото ниво при нас има ясна идентификация – ние сме други! Най-вече ние, за разлика от руснаците, не сакрализираме властта (при тях царят е бог), критично се отнасяме към политическите си лидери, за нас неефективните институции са пречка за развитие на икономиката и общество, смята пан Вадим.
Украинският институт за бъдеще опроверга поредното внушение на руския президент Владимир Путин, че «руснаците и украинците са един народ».(УВести)

ДМИТРО КУЛЕБА: УКРАИНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ СА ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА

Киев, 02 юли 2021.- Украинците и руснаците са два различни народа, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.
Така той реагира на поредния мит за «общ народ», по-рано разпространяван от съветската пропаганда, а напоследък - от руския президент Владимир Путин.
«Ние бихме могли да живеем като добри съседи, но през 2014 г. Русия нападна Украйна, уби хиляди наши хора и откъсна парче от нашата територия, - категоричен е пан Дмитро.- Затова Владимир Путин, започнал агресия, носи пълна отговорност за пропаст между украинците и руснаците».
На годишната си пресконференция Путин заяви: «Смятам, че руснаците и украинците са един народ и не мисля, че украинският народ е наш неприятел, ние сме едно цяло, само че украинското ръководство е настроено към нас неприятелски».
Според руския Център «Левада», за 83% от руснаците страната им е обкръжена само от врагове. За 60% враг №1 са САЩ, като на второ място е Украйна с 40%.(УВести)

ДНЕС В ЧЕРНО МОРЕ ЗАПОЧВАТ МАЩАБНИ АМЕРИКАНСКО-УКРАИНСКИ УЧЕНИЯ «SEA BREEZE 2021
». РУСИЯ СЕ НЕРВИРА
Киев, 28 юни 2021.- Днес в акваторията на Черно море стартират американско-украински военно-морски учения «Sea Breeze 2021».
Те се провеждат всяка година, но сегашните са най-мащабни от четвърт век насам. В тях ще участват 32 страни (17 страни-членки на НАТО, а останалите – страни-партньори) от шест континента, изпратили 5 хил. военнослужещи. Предвижда се да бъдат задействани 32 кораба, 40 различни летателни апарати, 18 отряда за специални и водолазни операции.
Целта на тези учения е да се повиши нивото на съвместимост на военните от ВМС на Украйна и САЩ и държавите-партньори на НАТО при изпълнение на общи задачи за осигуряване на безопасност на гражданско корабоплаване в Черноморския регион.
От министерството на отбраната на Украйна съобщават, че при тазгодишните маньоври ще участват по-значителни сили от морския, въздушния, бреговия и водолазния контингент.
Междувременно, Русия призова Вашингтон и НАТО да се откажат от тези учения, за да няма инциденти, но получи отказ. Засега всичко върви по план, казват от пресслужбата на МВС на Украйна.
Почти 50% от украинците подкрепят членството на страната си в НАТО. Но засега алиансът не дава конкретни срокове, а само обещания, че вратите на блока са отворени за Украйна, Грузия и Молдова. В Берлин, например, се страхуват, че поканата на тези страни в НАТО може да предизвика война между алианса и Русия.(УВести)

КЪДЕ ТОВА ЛЯТО ЩЕ ПОЧИВАТ УКРАИНЦИТЕ?

Киев, 20 юни 2021.- Къде през това лято ще почиват украинците? Отговорът на този въпрос дава едно социологическо проучване, чиито данни са представени на сайта на «Украинска правда».
И така, 53,1% от нашенците ще прекарат отпуска си в своята родина, като 27,7% от тях ще отидат на море (Одеса - Затока), а 12,3% - в планина (Карпатите).
На почивка дза чужбина планират да заминат едва 10,7% от допитаните. А 36,2% все още се двоумят, накъде да поемат.
Най-популярните туристически маршрути в Украйна са Западна Украйна (Лвивска, Ивано-Франкивска, Закарпатска области), Киев, Запорижжя, Днипро, Херсон, Черкаси, природния резерват Аскания-Нова.
През 2020 г. България е посетена от над 204 хил. украински граждани.(УВести)

АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА ДНЕС?
Киев, 19 юни 2021.- Ако парламентарните избори в Украйна бяха днес, най-много гласове щеше да получи управляващата партия «Слуга на народа» - 17,7%, показват данните от социологическото проучване на Киевския международен институт по социология.
На второ място се нарежда партията на Петро Порошенко «Солидарност» - 15,4%, следвана от проруската формация «ОПЗЖ» - 14,7%, партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина» - 13,9%, «Сила и чест» – 8%, «Украинска стратегия на Гройсман» – 5,8%, и Радикалната партия – 5%.
При президентски избори отново побеждава Володимир Зеленский – 27,3%. За Петро Порошенко са готови да гласуват 14,6%.
Същевременно 54,5% от украинците не искат Зеленский да се кандидатира за втори мандат. Защото през последните две години финансовото състояние за 54,4% от допитаните се влоши, за 33,6% - нищо не се е променило, а за 11,3% - се е подобрило.
Володимир Зеленский е дошъл на власт през 2019 г. със 73% подкрепа. Мандатът му свършва през 2024 г.(УВести)

УКРАИНСКИ ФОТОГРАФИ И БУНТ СРЕЩУ СЪВЕТСКИЯ «ЕСТЕТИЧЕСКИ МОНОПОЛ»
Киев, 18 юни 2021.- Харкивската школа по фотография е знаково явление в украинското фотоизкуство от началото на 70-те години на миналия век до наши дни.
Авторите на тази арт-сцена и техните творби са представени на новия уебсайт https://ksp.ui.org.ua/. Проектът предлага друг, нетрадиционен, поглед към Украйна и нейното изкуство, разкрива методите на бунт срещу съветския «естетически монопол» и показва, как изкуството може да помогне на обществото да надхвърли тоталитарното мислене.
Ресурсът ще бъде интересен както за професионалната аудитория, така и за широк кръг от хора, които се интересуват от темите за тоталитарното наследство, търсенето на нови визуални форми на изразяване, преосмисляне на възприемането на красотата.
Порталът е дело на VASA Project и PR agency "Bagels&Letters" и е създаден в рамките на програмата #UkraineEwherewhere Украинския институт.(УВести)

В ДОНЕЦК РУСНАЦИ ПРЕВРЪЩАТ СГРАДАТА НА ФОНДАЦИЯТА «ИЗОЛАЦИЯ» В… ЗАНДАН

София, 10 юни 2021.- Точно преди седем години руските въоръжени групи в Донецк превземат на улицата «Светъл път» сградата на Фондацията за изкуства и култура «Изолация», създадена през 2010 г.  на територията на бившия завод «Изолация», и я превръщат в… затвор «Изолация».
Този концлагер е подчинен на т.н. министерството на държавната сигурност на т.н. Донецка народна република, или – на местното гестапо, и в него чрез мъчения минават пленени наши войници и украински патриоти, с други думи – всички т.н. неблагонадеждни за «новата власт».
Именно «Изолация» се превръща в ярък пример на истинско лице на руската агресия против Украйна. Според запознати, зад вратите на този зандан общочовешките ценности не съществуват, не се спазват никакви права на човека. Там всеки ден невинни хора биват изтезавани с ток, имитация на разстрел, сексуални насилие, средновековни уреди. Украинското МВР разполага с данни за над 50 «гестаповци», причастни към военни престъпление в затвора «Изолация».
Украинската държава призовава политиците от демократичния свят, правозащитните организации и други неправителствени организации, както и международните медии да работят заедно в борбата за правата на човека, което може да бъде постигнато само чрез засилване на натиска върху Русия.
Общото ни задължение е да осигурим освобождаването на всички затворници, държани в незаконния затвор «Изолация», както и затворници от други подобни лагери, и да сложим край на тези престъпления срещу човечеството във всички украински територии, временно окупирани от Русия.(УВести)

РУСИЯ МОЖЕ ДА ПОГЪЛНЕ БЕЛАРУС. ТОВА Е ЗАПЛАХА ЗА УКРАЙНА

Киев, 29 май 2021.- Действията на Лукашенко могат да накарат Русия да погълне Беларус, смята украинският външен министър Дмитро Кулеба. А това крие потенциална заплаха за Украйна. Защото Москва получава шанс да използва територията на Беларус за засилване на агресията си против Украйна от север. Този риск официален Киев трябва да отчита и да взима съответните решения.
«Разбира се, заинтересовани сме до нас да има европейска, стабилна, демократична Беларус, - заяви министърът. – Но с действията си Александър Лукашенко губи възможността за цивилизационен диалог с останалия свят».
Украйна остро осъди прехващането на пътнически самолет в небето на Беларус и арестуването на опозиционния белоруски журналист Роман Протасевич. От 29 май Киев се присъединява към санкциите на ЕС спрямо Минск и прекратява полети за Беларус, както и затваря въздушното си пространство за белоруски авиолинии.(УВести)

САМО 1% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПИЯТ АЛКОХОЛ ВСЕКИ ДЕН

Киев, 28 май 2021.- Само 1% от украинците употребяват алкохол всеки ден, сочат данните от социологическото проучвана на агенцията «Рейтинг». Седем процента пият няколко пъти седмично, 26% - няколко пъти месечно, а 33% - по-малко от един път месечно. Не пият у нас 32% от допитаните.
По-често пият мъже, млади хора, хора на средна възраст и по-заложни.
Какво украинецът предпочита да пие? Най-вече вино – 36%, бира – 29%, водка – 20%, коняк – 17% и т.н. Уискито и самогона пият, съответно, 7% и 6% от нашенците.(УВести)
Нашата справка: Населението на Украйна е 40 млн. Бутилка водка (по украински – горілка) струва около 100 грн. или 3 евро, а средната заплата е почти 400 евро.

КОЛКО СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ СА ЗАГИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

Киев, 09 май 2021.- Вчера Украйна отбеляза Деня на паметта и примирението, а днес – Деня на победата над нацизма. Според едно допитване, 46% от украинците смятат, че СССР не би могъл да се справи с фашистката Германия без помощта на страните от антихитлеристката коалиция – САЩ, Великобритания и Франция. Не са съгласни с това 35% от нашенците, а 19% нямат мнение по въпроса.
Въпреки тази помощ, СССР даде огромни жертви. Защо? Това е друг въпрос. Да видим, колко са те?
Според Йосиф Сталин – 7 млн. съветски граждани.
Според Леонид Брежнев – 20 млн. съветски граждани.
Според Михаил Горбачов – 27 млн. съветски граждани.
През 1993 г. руският проф. Борис Соколов публикува нови данни: 43,3 млн. съветски граждани, в т.ч. 26,4 млн. военнослужещи.
През 2015 г. министерството на отбраната на Русия излиза с ново число: 11,4 млн. военнослужещи.
През 2017 г. в Русия отново се позовават на 41,979 млн. загинали съветски граждани.
С една дума, ние никога няма да узнаем, колко са съветски жертви във Втората световна война, твърди журналистът Юрий Бутусов (украински сайт «Цензор.Нет»). Но ние със сигурност знаем, че жертвите на Германия и нейните съюзници на фронта се равняват на 3 млн. Оттук е и съотношението между загиналите съветски и немски войници: от 5 : 1 до 8,5 : 1.(УВести)

УКРАЙНА Е В ТОП-40 СТРАНИ С НАЙ-ГОЛЯМ ВОЕНЕН БЮДЖЕТ

Киев, 03 май 2021.- През м.г. Украйна запази мястото си в топ-40 страни с най-големи разходи за отбраната, съобщават от Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI). Годишният докладът е публикуван в края на април т.г.
До данните на SIPRI , през 2020 г. Украйна е заемала 35-то място, а през 2019 г. - 34-то. От института твърдят, че нашите отбранителни разходи възлизат на $5,9 млрд. Спрямо 2011 г., т.е., преди Русия да ни нападне (през март 2014 г.), те са се увеличили със 198% или представляват 4,1% от БВП.
През 2021 г. разходите за отбраната трябва да достигнат 5% от БВП.(УВести)

НАД 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ ТВЪРДО «ДА» НА УКРАИНСКИ ЕЗИК В ОБСЛУЖВАЩАТА СФЕРА
Киев, 02 май 2021.- От януари в Украйна в обслужващата сфера трябва да се използва украински език. Това е изискването на закона за езика в страната.
Социологическото проучване, проведено от фонда «Демократични инициативи», показва, че няколко месеца по-късно 54% от украинците горещо подкрепят тази норма. Най-много – 66%, които казват «да», са тези, за които украинският е майчин език, и едва 22% - от рускоговорящите у нас. Въпреки това, в Южна и Източна Украйна, които се смятат уж за рускоезични, по 30% все пак подкрепят закона.
Същевременно, за 59% от нашенците в Украйна няма езиков проблем, за 28% - въпросът е сериозен, но има и по-актуални от него, и едва за 5% от допитаните този въпрос е извънредно важен.
Според Тарас Кремин, който е езиков омбудсман, от януари досега са установени 1200 нарушения на законодателната норма за езика, като най-много те са в Киев и Киевска област и предимно в държавните институции и местните органи на властта. «Установих, че на Изток хората са по украиноезични, отколкото са на Юг, - споделя пан Тарас. – Именно в Южна Украйна не бързат да въвеждат украински език в училищата, на радиото и ТВ, в печатните медии, местните общински органи».
По царско и съветско време Украйна е била подложена на мощна русификация. Почти във всички сфери на обществения, икономическия, образователния, културния живот се е въвеждал руски език за сметка на изтласкване на украинския. Върху този факт е стъпила и кремълската доктрина «Русская весна», целта на която е било откъсване от Украйна и присъединяване към Руската Федерация на цялата Източна и Южна Украйна от Харкив до Одеса. За съжаление, частично, тя все пак е реализирана с окупирането от Русия на Крим и част от Донецка и Луганска области.(УВести)
Още по темата:
УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК>>>
МАЛКО ПОДРОБНОСТИ ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК>>>
УКРАЇНСЬКА МОВА>>>
МОВА - БАГАТСТВО КОЖНОГО НАРОДУ>>>


УКРАЙНА Е СРЕД ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ

Киев, 30 април 2021.- Украйна е враг на Русия. В Кремъл е направен списък с държави, които са «неприятелски» спрямо Руската Федерация. Освен Украйна, в него фигурират САЩ, Великобритания, Канада, Австрия, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония.
Същевременно, според «Левада-център», 56% от руснаците имат добро отношение към украинците. Почти толкова – 54%, от украинците казват, че добре се отнасят към руснаците.
В «Левада-център» обясняват, че политиката е едно, а т.н. народна дипломация – е друго.(УВести)

ЕВРОПАЛЛАМЕНТЪТ БРАНИ УКРАЙНА ОТ РУСИЯ, ЩЕ ИЗХВЪРЛИ МОСКВА ОТ SWIFT

Брюксел, 29 април 2021.- В случай, че Русия нахлуе в Украйна, Руската Федерация да бъде изхвърлена от системата за международни плащания SWIFT, предлага Европарламентът в резолюцията си от днес.
Освен това, при военна агресия против Украйна да бъде наложено ембарго върху износа на руския газ и петрол, а сметките на руските олигарси и техните семейства в западни банки да бъдат замразени.
Тази реакция на ЕП идва след като Кремъл прехвърли към границата си с Украйна над 100-хилядната военна групировка. «Ако концентрацията на военната мощ в бъдеще ще се превърне в нахлуване в Украйна от страна на Руската Федерация, Европейският съюз трябва ясна да даде се да се разбере, че цената на това неспазване на международното право ще бъде висока», - четем в декларацията.
Според Европарламента, изграждането на «Северен поток-2» трябва да бъде спряно, както и да се забрани (да се спре) строителството на АЕЦ с участие на руската компания «Росатом» в страните-членки на ЕС.
Отделно европедутатите предлагат «приятелските страни да засилят своята военна подкрепа на Украйна и да й предоставят отбранително оръжие», което отговаря на чл.51 от Устава на ООН, с който се позволява индивидуална и колективна самоотбрана.
Преди една седмица Москва уж започна от извежда войниците си от нашата граница, но докараното въоръжение и техника остават на място. Според НАТО, стореното от Кремъл не е достатъчно и потенциалната заплаха от агресията не е преминала.(УВести)

ДНЕС ПРЕДИ 35 ГОДИНИ СЕ ВЗРИВИ ЧЕРНОБИЛ

София, 26 април 2021.- На този ден преди 35 години стана най-страшната техногенна катастрофа в историята на света - Чернобилска трагедия. Ужасните последици от тази ядрена авария, за съжаление, се влошиха и в резултат на съветската система за секретност. Тъй като това беше едно общество, в което нямаше свобода на медиите и свобода на словото. Нещо повече, съветските власти се опитаха да скрият истината за случилото, което попречи да се сведат до минимум реалните последици от катастрофата. Като символ на смъртоносния характер на дезинформацията, Чернобилската трагедия еволюционира, за да се превърне в символ на солидарност и пример за това, какво може да постигне международната общност, обединявайки се в усилията си за постигане на мир и сигурност.
Чорнобильська катастрофа - найбільша техногенна катастрофа в історії людства. А ще - символ безвідповідальності та брехні, що вбиває. Будучи свідченням смертельної загрози, яку несе дезінформація, Чорнобильська трагедія також стала символом солідарності та прикладом того, чого може досягти міжнародне співтовариство, об'єднавши свої зусилля для досягнення миру та безпеки.

«ДИНАМО» Е ШАМПИОН НА УКРАЙНА

Киев, 26 април 2021.- Откакто Украйна е независима (1991 г.), киевското «Динамо» за 16 път е шампион. Вчера киевчаните спечелиха от «Ингулец» с 5:0 и три кръга преди клая на първенството станаха недосегаеми на върха. Второто място, най-вероятно, ще остане за «Шахтар» - също многократен шампион на страната.
Малко статистика за киевското «Динамо»:
- Шампион на СССР – 13 пъти;
- Купа на СССР – 9 пъти;
- Суперкупа на СССР – 3 пъти;
- Шампион на Украйна – 16 пъти;
- Купа на Украйна – 12 пъти;
- Суперкупа на Украйна – 9 пъти;
- Евротурнир Купа на Купите – 2 пъти;
- Суперкупа на УЕФА – 1 път.
Най-големите си постижения «Динамо» дължи на Валерий Лобановский, поел отбора през 1974 г. и останал на челото му до смъртта си през 2002 г.(УВести)

УКРАИНЦИ НЕ ИСКАТ ЗЕЛЕНСКИЙ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Киев, 25 април 2021.- Над 52% от украинците не искат действащият президент да се кандидатира за втори мандат. И обратно, 26,2% го желаят. Това сочат данните от социологическото допитване на Център «Софис».
Володимир Зеленский идва на власти точно преди две години, като на балотажа побеждава тогавашния държавен глава Петро Порошенко със 73% на 25%.
Сега 46,9% от допитаните смятат, че президентът не е изпълнил повечето от предизборните си обещания, 34,2% казват, че е изпълнил само отделни, а 10,9% - че е изпълнил повечето от обещаното.
На въпрос, как оценявате сегашната власт, 57,1% от украинците отговорят като непрофесионална и дилетантска, 16,% - като популистка, а за 12,1% тя е некомпетентна.
Мандатът на президента на Украйна е пет години, т.е., може да се предположи, че след двегодишното «експериментиране и обучение» пан Володимир вече би трябвало да се превръща в истински държавен глава.(УВести)

ЕНП ИСКА УКРАЙНА В НАТО

Киев, 22 април 2021.- Европейската народна партия (ЕНП) настоява в Европейския парламент да се проведат дебати за ескалация от страна на Русия край украинската граница. Дискусията да се състои през следващата седмици – до 29 април.
Според Сандра Калниете – представител на ЕНП в Европарламента, «колективен дълг на Европа е да потвърди подкрепата си за Украйна». Според пани Сандра, пред евродепутати трябва да говорят президентът на Европейската комисия и президентът на Европейския съвет и да кажат, по какъв начин тази подкрепа да се реализира.
Ситуацията край Украйна се влошава и представлява сериозна заплаха и за европейската стабилност и сигурност. «Трябва да помислим, не е ли време да поканим Украйна в НАТО!»(УВести)

ЧЕХИЯ ГОНИ 18 РУСКИ ДИПЛОМАТИ, СВЪРЗАНИ С ДИВЕРСИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2014 ГОДИНА

Взривените боеприпаси били подготвени за изпращане чрез България за Украйна и, може би, Сирия
Киев, 18 април 2021.- Вчера Чехия обяви, че гони 18 руски дипломати, свързани с диверсията на Връбетице – склад за боеприпаси, взривен през октомври 2014 г. Тогава загиват двама чешки граждани.
Следствието, продължило почти седем години, е доказало, че акцията е била организирана и извършена от агенти на Службата за външно разузнаване на Русия. Целта е била да се спре доставка на конвенционално оръжие за България, по-точно, за компания «Дунарит» на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, а от България – за Украйна, която се отбранява от руската агресия, и, вероятно, за антиправителствените сили в Сирия.
За това снощи на извънредна пресконференция говориха представители на чешкото правителство. Те съобщиха, че складовете Връбетице принадлежат на министерството на отбраната на Чехия, а с износ на боеприпасите за България е била натоварена тяхната фирма «Имекс груп».
Официална Прага обяви за издирване на две лице, притежавали руски паспорти на името Александър Петров, роден през 1979 г., и Руслан Боширов, роден през 1978 г. Предполага се, че групата на руски диверсанти, в която са влизали и тези двама, е причастна към отравяне с «Новичок» на Емилиян Гебрев през 2015 г. в София и руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в английския гр.Солсбъри.
От руското МВнР заявиха, че «фокусите» на Прага ще получат достоен отговор, съобщават украински медии.(УВести)

В УКРАЙНА ИМА 160 АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ИНСТРУКТОРИ

Киев, 16 април 2021.- «Постоянно в Украйна работят 160 наши военни инструктори, - заяви и.д. посланик на САЩ в Украйна Кристина Квин. – Но ако се наложи, техният брой може да бъде увеличен».
Дипломатката участва в ротация на американските военни специалисти, която се проведе в Международния център на Националната академия на сухопътните войски «Хетман Петро Сагайдачний» в гр.Лвив (Западна Украйна).
Пани Квин каза, че Русия трябва да разбере, че през 2021 г. украинската армия е много по-силна и по-обучена, отколкото през 2014 г.(УВести)

ПОЧТИ 25% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЗЕЛЕНСКИЙ. НЕГОВАТА ПАРТИЯ ВСЕ ОЩЕ Е №1

Киев, 13 април 2021. Ако президентски избори бяха днес, сегашният държавен глава ще ги спечели. Той се подкрепя от 24,9% от избирателите, сочат данните на социологическата група «Рейтинг».
На второ място е Петро Порошенко с 13,1%, а на трето – Юлия Тимошенко, която се харесва на 12,1% от украинците. Проруският Юрий Бойко е четвърти с 11,9%.
В случай, че Володимир Зеленский и Петро Порошенко отиват на балотаж, първият взима 64%, а вторият – 36%.
Володимир Зеленский дойде на власт през 2019 г., като на втори тур за него гласуваха 73% от избирателите, а за Порошенко – 25%.
Допитването показва, че и партията на Зеленский «Слуга на народа» все още има най-голяма подкрепа от страна на украинците – 22,9%. На второ място е «Европейска солидарност» на Порошенко – 14,6%, на трето – проруската «Опозиционна платформа» - 14,2%, а «Баткившчина» на Юлия Тимошенко е четвърта с 12,9%.
Близо на 5-процентната бариера се намират три дясно-центристки партии, с които «Европейска солидарност» би могла да сътрудничи, а именно: «Села и чест» - 4,7%, Радикална партия – 4,4%, и «Украинска стратегия» - 4,3%.(УВести)

ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ НАХЛУЕ В УКРАЙНА

Киев, 11 април 2021.- Над 36% от украинците допускат, че вероятността руската армия да нахлуе в родината ни е висока. Това показва допитването, проведено от социологическата група «Рейтинг».
За 31% от анкетираните такава вероятност е средна, за 15% - ниска, а 12% казват, че няма никаква заплаха.
Спрямо декември 2018 г., когато руските военни кораби край Керченския пролив са пленили нашите моряци, броят на украинците, които смятат, че сегашната заплаха от Русия е голяма, се е увеличил 1,5 пъти.
От два месеца Кремъл трупа войските си край нашата граница и не дава никакви обяснения нито на Киев, нито на Брюксел и Вашингтон. Едни експерти допускат, че това е демонстрация на силата пред Запада, особено пред новата администрация на САЩ, а други – Кремъл иска да пробие коридор към Крим и да пусне вода от Днепър към полуострова, който е на жесток режим на водоснабдяване.
Същевременно, Вашингтон и Брюксел по категоричен начин изразяват своята подкрепа на Украйна. А групата на ЕПН в Европарламента дори предлага в случай на нападение Русия да бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT, а сметките на руски олигарси в западни банки да бъдат замразени.(УВести)

ДМИТРО КУЛЕБА: НА ФОНА НА РУСКАТА ЕСКАЛАЦИЯ С УКРАЙНА СА СОЛИДАРНИ МНОГО СТРАНИ

Киев, 11 април 2021.- На фона на руската ескалация Украйна е получила мощен международен сигнал на солидарност, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. Всички наши партньори изразяват своята подкрепа на нашата териториална цялост и суверенитет.
Олег Николенко - говорител на МВнР на Украйна, съобщи, че през последните 11 дни пан Дмитро е провел телефонни разговори с колегите си от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада, Гърция, Грузия, Дания, Естония, Канада, Латвия, Молдова, Нидерландия, Словакия, с висши представители на ЕС и с генералния секретар на ОССЕ.
Съобщава се също, че своята подкрепа са изразили и министрите на външните работи на България, Литва, Полша и Чехия.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, разговаряйки с украинския президент Володимир Зеленския, заяви, че алиансът остава верен на партньорството си с нашата страна и я подкрепя. Същото каза и турският президент Реджеп Ердоган, който вчера прие украинския държавен глава.
От два месеца Кремъл особено ескалира ситуацията край украинската граница, което предизвиква тревога както в Киев, така и в Брюксел и Вашингтон. Още повече, че Москва не дава никакви разяснения, с какво е свързано струпване на 30 хил. руски войници и много тежки въоръжения до украинската граница, разгръщане на полеви болници, мобилизиране на сепаратисти в контролираните от нея от средата на 2014 г. Донецк и Луганск.
Според руския «Левада-център», 27% от руснаците искат Русия да анексира Донбас по примера на Крим, 29% - той да стане независима държава, а 31% искат този регион да остане в състава на Украйна.(УВести)

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ПОДКРЕПЯТ УКРАЙНА, МЪМРЯТ РУСИЯ. ЗАСЕГА
Киев, 11 април 2021.- Германия и Франция обнародваха декларация, в която подкрепят Украйна след като Русия отказа да обясни, защо трупа войските си край украинската граница.
Берлин и Париж също така съжаляват, че Москва не пожела ясно да представи позицията си с «маневри» близо до Украйна пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което е за задължението на Кремъл съгласно раздел III от Виенските документи.
Ангела Меркел и Емануел Макрон поканиха руския президент Владимир Путин на среща на 10 април с цел да обсъдят ставащото край украинската граница, но Кремъл отказа. «Искахме да зададем на руската страна няколко въпроса», четем в декларацията.
Според Германия и Франция, мащабното раздвижване и предислоциране на около 30 хил. руски войници и техника към граничните с Украйна области буди безпокойство не само в Киев, но и в Западна Европа.
Германия и Франция декларират, че ще продължат да полагат усилия в рамките на т.н. Нормандски формат и призовават Русия стриктно да спазма минските споразумение за Донбас.
Същевременно Манфред Вебер – председател на групата за Европейската народна партия в Европарламента, призова Европа да замрази сметки на руски олигарси в европейски банки и да отключи Русия от системата за международни разплащания SWIFT.(УВести)

УКРАЙНА ЧАКА ПОКАНА ЗА НАТО ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА

Киев, 10 април 2021.- Членството на Украйна в НАТО минава чрез покана – получаване на т.н. План за действие, заяви Андрий Таран – министър на отбраната на страната. Той се надява, че това ще стане още тази година. «Евроатлантическата ни интеграция ще осигури на нашата страна суверенитет и териториална цялост», - смята пан Андрий.
Това изявление дойде в отговор на руското размахване с пръст, че «всяко движение на Украйна към НАТО ще означава начало на края на Украйна». Заплахата е произнесена от Дмитрий Козак, който е упълномощен от Кремъл от името на сепаратистите да ръководи преговорния процес за Донбас.
Почти 60% от украинците искат Украйна да е член на НАТО, показва допитването, проведено от социологическата компания «Liberty Report». А за членството ни в ЕС ратуват 69% от анкетираните.
Към днешна дата Русия продължава да трупа войските си край границата на Украйна. Според някои твърдения, става дума за около 30 хил. войници и много тежка техника.
Същевременно Кремъл обвинява Киев, че ескалира ситуацията в Донбас и «готви пролетно настъпление». Не е изключено Москва да организира провокация на руско-украинската граница и да тръгне да «брани» рускоезичните жители в сепаратистката част на Донецка и Луганска области, на които от една година се раздават руски паспорти.
Още един мотив Русия да нападне Украйна е да превземе сухопътния коридор между Мариупол и Херсон и да пусне от Днепър вода за Крим, където е въведен много жесток режим на водоснабдяване.(УВести)

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН: РУСИЯ ДА НАПУСНЕ КРИМ И ДОНБАС, ТЯ Е СТРАНА НА КОНФЛИКТА

Ню-Йорк, 27 март 2021.- Почти 50 държави подкрепиха резолюция на ООН за териториалната цялост на Украйна и признаха, че Русия не е посредник, а страна на конфликта.
Документът е приет по случай 7 години от приемането на първата резолюция, в която светът осъди окупацията на Крим и част от Източна Украйна. ООН потвърждава своята твърда позиция по въпроса, свързан със суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна в нейните международни признати граници, четем в резолюцията.
Въпреки остро искане на ООН, Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна, което говори за това, че Москва не възнамерява да спазва поетите от нея задължения в рамките на Минския процес. В Крим се нарушават правата на човека, Кремъл прави опити да узакони анексията на полуострова. ООН подкрепя инициативата на Киев да създаде международна програма «Кримска платформа» за освобождаване на Крим от руското присъствие и призовава Русия да прекрати окупацията на Автономната Република Крим и град Севастопол.
Резолюцията е подкрепена от САЩ, Канада, Германия, Франция, Турция, Великобритания и много други страни, сред тях е и Република България.
През март 2014 г. Русия окупира украинския Крим и започна война в Донецка и Луганска области, която продължава до ден днешен. От нашата страна загинаха над 3 хил. войници и офицери.(УВести)

НАД 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ COVID-19 Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ВИРУС
Киев, 25 март 2021.- Над 70% от украинците, допитани от социологическата група «Рейтинг», смятат, че вирусът COVID-19 е създаден изкуствено. Едва 19% са на мнение, че той се е появил по естествен път.
Сред тези, които смятат COVID-19 за изкуствено създаден, 31% твърдят, че той е изобретен в резултат на научен експеримент, за 27% коронавирусът е създаден като биологично оръжие, но за 40% той е пуснат на свобода, за да намали народонаселение на Земята, което е почти 8 млрд. души.
Измежду украинците битуват и други мнения, защо се е появил COVID-19. Например, 17% казват, че той е създаден да провокира световна икономическа криза, 16% - фармацевтичните фирми да спечелят от ваксините си, а 12% - по този начин да се контролират обществата и хората в тях.
От началото на пандемията в Украйна са се заразили 1,6 млн. души, като 32 са починали. Населението на страната е 42 млн.(УВести)

УКРАЙНА ЕДВА НА 110 МЯСТО ПО РЕЙТИНГА НА ЩАСТИЕ
София, 20 март 2021.- В тазгодишната класация по рейтинга за щастие по версията на «World Happiness Report» Украйна заема 110 място сред общо над 150 страни. Спрямо предишното допитване станахме по-щастливи с 13 позиции.
На първо място се класират Финландия, Дания и Швейцария. Още в топ-10 са Исландия, Нидерландия, Швеция, Люксембург, Нова Зеландия и Австрия. България е на 96 място.
При определяне на «щастие» се оценяват следните показатели: БВП на човек от населението, социална политика, предполагаема продължителност на живота, сърдечност на хората, отношение към корупцията.(УВести)

«СЛУГА НА НАРОДА» И ЗЕЛЕНСКИЙ ОТНОВО ПЕЧЕЛЯТ, АКО ИЗБОРИТЕ СА ДНЕС

Киев, 19 март 2021.- Ако парламентарните избори в Украйна бяха днес, сега управляващата партия «Слуга на народа» отново ще спечели,  сочат данните на «Център Разумков». Тя продължава да има подкрепа на 26,5% от избирателите. (през юли 2019 г. за «слугите» гласуваха 43%).
На второ място се класира «Европейска солидарност» на бившия президент на Украйна Петро Порошенко – 20%, на трето – проруската формация «Опозиционна платформа» - 18%. На партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина» украинците отреждат четвърто място едва с 9%. Бариерата от 5% може да преодолее и партията «Сила и чест» на Игор Смешко (полковник, бивш шеф на Главно разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна и бивш председател на Службата за сигурност на Украйна, през 2019 г. като кандидат-президент взима 6%).
Според «Център Разумков», Володимир Зеленский отново може да стане президент, ако реши да се кандидатира за втори мандат. През 2019 г. той е подкрепен от 73% (на балотажа против Петро Порошенко) от украинците. Днес той също е №1, но една с 27%. На второ място по симпатии на украинците е експрезидентът Петро Порошенко – 20%, на трето – проруския Юрий Бойко – 17%. Юлия Тимошенко може да се радва едва на 10% от гласоподавателите. Игор Смешков взима 6%.
Сред украинските експерти се говори, че през 2024 г., когато ще имаме президентски избори, Володимир Зеленский може да има такива конкуренти, като кмет на Киев Виталий Кличко или председател на Върховната Рада Дмитро Разумков.(УВести)

УКРАЙНА В НАТО? 57% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ «ДА»!

Киев, 17 март 2021.- Почти 60% от украинците (по-точно 57%) искат Украйна да е член на НАТО. Това показва допитването, проведено от социологическата компания «Liberty Report». А за членството ни в ЕС ратуват 69% от анкетираните, сред тях 75% са мъжете и 66% - жените.
Да сме в НАТО желаят 70% от мъжете и 51% от жените. Младите хора по-склонни Украйна да влезе в алианса, отколкото по-възрастните. Така, във възрастовата категория 45-59 години «да» казват 50% от допитаните, а при 30-44-годишните – 64%.
Пътят ни към НАТО има и регионални различия. В Източна и Южна Украйна против членството на Украйна в алианса са 56%, а в Западна и Централна – едва, съответно, 17% и 26%.
С други думи, колкото по-близо до руската граница и руското културно-информационно зомбиращо пространство, толкова по-голям е скептицизъм спрямо НАТО. И това е на седма година от руската агресия против нас и окупацията на Крим и част от Донбас!(УВести)

НАД 61% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ НОРМАТА ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК В ОБСЛУЖВАЩАТА СФЕРА

Киев, 23 февруари 2021.- Наскоро в Украйна влезе в сила законова норма, според която в обслужващата сфера трябва да се ползва само украински език (може и друг език, но ако клиентът го желае).
Социологическото проучване на Киевския международен институт по социология показва, че 61,7% от допитаните подкрепят тази норма, против са 34%, а 6,2% нямат мнение по въпроса.
Регионално мненията се разпределят по следния начин: Западна Украйна – 79,4% са «за», Централна – 66,2%, в Източна – 38,8%, Южна – 49% са «за».
Населението на Украйна е почти 42% и 70% хората се смятат за украинци. (УВести)

ПРЕЗ 2020-ТА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ИМЕНА В УКРАЙНА БЯХА АРТЕМ И АННА

Киев, 31 януари 2021.- През м.г. най-популярните имена в Украйна бяха Артем и Анна, съобщиха от министерството на правосъдието.
Сред момчетата още търсени бяха Андрий, Богдан, Владислав, Володимир, Данило, Дмитро, Назар, Роман, Евген и Олександр, а сред момичетата Анастасия, Антонина, Богдана, Виктория, Дарина, Злата, Ева, Катерина, Мария, Милана, Соломия и София.
Населението на Украйна е 41,6 млн. (без Крим), а територията – 600 хил. кв. (с Крим и окупарината част на Донбас). В столицата Киев живеят 3 млн. души.(УВести)

ОТ 16 ЯНУАРИ УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН В СФЕРАТА НА УСЛУГИТЕ И В БИЗНЕСА

Киев, 16 януари 2021.- От днес в сферата на услугите и в бизнеса украинският език е задължителен. Това повелява законът за езика, приет още през 2019 г., но някои негови клаузи са влезли в сила през м.г., някои влизат сега, а някои – по-късно.>>>

УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е 25-ТА В СВЕТА И Е ЕДНА ОТ НАЙ-ОПИТНИТЕ В ЕВРОПА

Киев, 17 януари 2021.- Украинската армия е 25-та в света, твърдят анализаторите от «Global Firepower», подготвили традиционен годишен рейтинг.
На първо място е армията на САЩ, на второ – на Русия, а на трето – въоръжените сили на Китай. В първата десетка влизат също така Индия, Япония, Северна Корея, Франция, Великобритания, Бразилия и Пакистан. Общо в рейтинга са 138 страни.
През 2020 г. Украйна е заемала 27-мо място, а през 2019 г. – 29-то.
За обраната Киев заделя 5-6% от БВП. В момента, по някои данни, Въоръжените сили на Украйна наброяват над 200 хил. военнослужещи, в т.ч. сухопътни войски – 145 хил., ВМС – 6 хил., ВВС – 45 хил., десантно-щурмови войски – 8 хил. Армията ни разполага с: танкове – 832 бр., БМП – 1087 бр., разузнавателни бронирани машини – 548 бр., артилерийски системи – 1737 бр., тактически ракетни комплекси – 90 бр., ударни хеликоптери – 35, самолети – 71 изтребител, 14 бомбардировачи, 31 щурмовак и 30 транспортни, един фреган и 10 кораба по-малък клас.
От март 2014 г. украинската армия води позиционна война с руските части и сепаратистите в Донбас. Смята се, че тя е една от най-опитните в бойно отношение армии в Европа.(УВести)

МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ: ОЩЕ ПЕТ ЦЪРКВИ СА ГОТОВИ ЗА НИ ПРИЗНАЯТ

Киев, 16 януари 2021.- «Още пет църкви са готови да признаят Православната църква на Украйна», - заяви нейният предстоятел Епифаний. Според него, става дума за Грузинска, Ерусалимска, Румънска, Албанска и Българска.
Но проблемът е там, че в тези църкви има и противници на ПЦУ, твърди Епифаний. Той не може да каже, и която от тях ще ни признае първата. «При тях решението узрява, те практически са готови, остава да се озвучи това решение», - категоричен е предстоятелят на ПЦУ. Според него, процесът не може да бъде върнат назад и той искрено се надява, че още през тази календарна година църквата ни ще получи признание от други сестрински църкви, въпреки невероятен натиск от страна на Руската православна църква и Кремъл.
Православната църква на Украйна става автокефална в края на 2018 г., а на 6 януари 2019 г. получава от Вселенската патриаршия томос. Досега тя е призната от четири от 15-те православни църкви - Вселенска, Еладска (Гръцка), Александрийска и Кипърска.(УВести)

СЛЕД АРБИТРАЖА В СТОКХОЛМ РУСИЯ ЗАГУБИ ОТ УКРАЙНА И В СТРАСБУРГ

Киев, 15 януари 2021.- Високият съд в Страсбург (Европейски съд по правата на човека) взе решение, с което искът на Украйна против Русия за Крим ще се гледа по същество, съобщават световните медии.>>>

САЩ ВЪВЕДОХА САНКЦИИ ПРОТИВ РУСКОТО ЛОБИ В УКРАЙНА. ЗЕЛЕНСКИЙ МЪЛЧИ

Киев, 13 януари 2021.- Преди още Джо Байдън да встъпи в длъжност, Вашингтон нанесе удар върху проруското лоби в Украйна, пише главният редактор на сайта «Цензор.Нет» Юрий Бутусов.>>>

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА ДВАМА ОЛИГАРСИ ИМАТ 170 ДЕПУТАТИ ОТ ОБЩО 450

Киев, 11 януари 2021.- Олигарсите Игор Коломойский и Ринат Ахметов контролират поне 170 депутати, твърдят разследващите журналисти от ресурса «Бигус.Инфо».
След като анализирали действия на народните ни представители, те стигнаха до извода, че 70 депутати работят за Игор Коломойский, чиято ТВ «1+1» е показвала сериала «Слуга на народа», оказал решаващо влияние върху избора на украинците на президент през 2019 г. Освен това, твърди се, че същият е финансирал кампанията на Володимир Зеленский.
Още 100 депутата отстояват интересите на Ринат Ахметов – собственик на мини и металургични предприятия, телевизия, банка, електроенерго и ФК «Шахтар».
С какво народните представители помагат на началниците си? Журналистите наблягат върху следното: писане на изгодни за покровителите си законопроекти, гласуване за изгодни законопроекти и негласуване за неизгодни такива, внасяне на множество поправки към законопроекти, с което одобрението се проточва, сезиране на Конституционния съд, внасяне на искове в съда и молби в правоохранителни органи, участие в парламентарни разследващи комисии и др.
Общо във Върховната Рада има 450 депутати.(УВести)

РУСИЯ ПРЕВРЪЩА КРИМ ВЪВ ВОЕННА БАЗА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ
Киев, 09 януари 2021.- Руските окупатори превръщат Крим във военно база и склад за ядрено оръжие, четем на сайта на Асоциацията за реинтегриране на Крим.
Твърди се, че числеността на руските войски от 10 хил. през 2014 г. се увеличи до 31,5 хил. сега. Предполага се, че към 2025 г. там ще има 45 хил. военнослужещи.
Москва също така достави на полуостров системи, способни да носят ядрено оръжие. Така, в Севастопол се ремонтира крайцер «Слава», оборудван с ракетно-ядрения комплекс «Базалт», има ракетен кораб «Сметливий» с пусково устройства за ядрени торпеда и дълбочинни бомби, базирани са тактически бомбардировачи Су-24М, способни да носят тактическо ядрено оръжие, често в местни учения участват самолети от същия тип, но по-нови – Су-34.
Програмата за милитаризиране на Крим застрашава не само Украйна, но и целия Черноморския регион, смятат украинските военни експерти.
В края на март 2014 г. Русия наруши териториалната цялост на Украйна, с допълнителен контингент (т.н. «зелени човечета») нахлу в Крим, проведе псевдореферендум и, погазвайки международното право, присъедини полуостров към Руската Федерация. В отговор водещите страни (САЩ, ЕС, Япония, Канада и др.) въведоха икономически и финансови санкции против Русия и има вероятност през т.г. да я изключат от световната разплащателна система SWIFT.(УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ
Киев, 08 януари 2021.- За да се противопоставят на коалицията Зеленский – Медведчук, демократичните сили в Украйна трябва да се обединят. Към това призовава петият президент на страната Петро Порошенко.
«Бездарната политика на сегашната власт доведе до това, че проруската партия «Опозиционна платформа «За живот» (ОПЗЖ) засилва своите позиции, - казва пан Петро. – Затова демократични, проевропейски сили трябва да се обединят и да не допуснат реванш».
Скорошните местни избори показаха, че само партията на Порошенко - «Европейска солидарност», има свои депутати във всички областни съвети и градски съвети на областни центрове. «Ние разрушихме мита на администрацията на Зеленский за това, че нашата партия е само партия на Западна Украйна», - категоричен е петият президент.
Рейтингът на управляващата формация «Слуга на народа» пада със всеки изминат ден. «Но не съм щастлив от това, защото вместо нея се формира нова коалиция, в която ще влязат «слугите», ОПЗЖ и партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина», - казва Порошенко. Според него, с бездействието и безпомощността си президентът Володимир Зеленский води към премиерското кресло човека на Путин в Украйна – олигарха Виктор Медведчук.
«Пред нас са сериозни предизвикателства и време е всички демократични сили да започнат процес за обединяване, - отбелязва Порошенко. – Отворени сме към преговори и всякакви компромиси, за да защитим Украйна от реванша, замислен от «слугите» и ОПЗЖ».
В момента рейтингът (ако може да му се вярва) на партията на Петро Порошенко е 14,5%. Ако успее да убеди да се обединят такива формации, като «Украинска стратегия на Гройсман» - 5,7%, Радикална партия - 5,6%, партия «Свобода» - 3,2%, партия «УДАР Виталий Кличко» - 3,1%, партия «Глас» – 2,8%, партия «Сила и чест» - 2,8%, то заедно те ще имат около 38%. Същевременно коалицията от «Слуга на народа» - 21,6%, ОПЗЖ – 17,4%, и «Баткинщина» - 10,9%, събира почти 50%.(УВести)

ПРЕЗ 2020 НАШИТЕ ЛИКВИДИРАХА 389 И РАНИХА 611 РУСКИ ОКУПАТОРИ
Киев, 07 януари 2021.- През миналата година в Донбас са ликвидирани 389 руски окупатори, а ранени са 611. Тези данни разпространи сайтът «Цензор.Нет», като се позовава на украинското разузнаване. Освен това, разрушени са и 60 единици бойна техника.
Нашите загуби са 49 военнослужещи убити и 335 ранени.
Войната в Донбас започна през пролетта на 2014 г. с окупиране от руската армия на Крим и нахлуване на руски «доброволци», водени от руския офицер от ГРУ Стрелков, в Донбас и превземане на гр.Славянск. За този период, по приблизителни данни, са загинали 4,15 хил. украински военнослужещи и 6,1 хил. сепаратисти и руски военнослужещи и наемници. Жертвите сред гражданско население от двете страни на фронта възлизат на над 3 хил. (УВести)

МОЖЕМ ВЕЧЕ ДА СМЕНЯМЕ И ПРЕЗИМЕТО СИ
Киев, 06 януари 2021.- От началото на годината всеки украински гражданин, навършил 16 г., вече може да смени и презимето си. Съответният закон влезе в сила преди по-малко от една седмица. Досега имахме право да променяме само своето име и фамилия.
Всъщност, ако родителите са съгласни, промяната на презимето е възможна и при навършилите 14 г. В случай, че някой от родителите не е съгласен, спорът се разглежда от органите за опека и попечителство.(УВести)