УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

InformNapalm: КРАЙ МИНСК Е ЗАДЪРЖАН РУСКИ СПЕЦНАЗ, ИСКАЛ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА СТРАНАТА
Киев, 30 юли 2020.- Вчера край Минск бяха задържани 33 руски граждани като част от група руски диверсанти, подготвяли дестабилизиране на страната. Беларус сега се намира в предизборната президентска кампания, съобщава Десислава Йованович – сътрудник на украинската разследваща организация ИнформНапалм за България.
Белоруското издание «Белта», позовавайки се на свои източници в правоохранителните органи на Беларус, твърди, че арестуваните са от ЧВК (частна военна компания) «Вагнер». А «Вагнер» е военна структура, използвана от Главно управление на Генералния щаб на руската армия за провеждане на незаконни военни операции в чужбина, в частност, в Украйна – Крим и Донбас, Сирия, Либия и в други военни конфликти.
Съобщава се също така, че задържаните руснаци-наемници са само част от голяма група. Твърди се, че в Беларус е трябвало да пристигнат над 200 бойци, чиято задача е да дестабилизират страната. След пристигането си в Минск през нощта на 24 срещу 25 юли руснаците са били настанени в хотел край столицата, а на 27 юли са се преместели в един от близките санаториуми.
От управата на санаториума казват, че гостуващите руснаци привлекли вниманието с нехарактерно за руски туристи поведение и еднообразно облекло във военен стил. Не пиели алкохол, нямало гуляи с танци и пляска, държали се встрани, опитвайки да бъдат незабелязани. На малки групи те внимателно проучвали околната територия.
В нощта на 29 юли отряд «А» на КГБ на Беларус с подкрепата на други спецзвена е задържал 32 терористи. Още един диверсант е бил арестуван в южната част на Беларус.
Някои от тези 33-ма фигурират в база данни на още една украинска разследваща организация - «Миротворец», като лица, воювали като наемници в Донбас и Крим против украинската армия. Очаква се киевските власти да поискат те да бъдат екстрадирани в Украйна и да бъдат съдени за престъпления против украинския народ.
Президенсктите избори в Беларус ще се проведат на 09 август. Действащият държавен глава Александър Лукашенко е на власт от 1994 г. Сега заедно с него се кандидатират още 14 души. Според едни допитвания, рейтингът на Лукашенко е почти 70%, според други – около 6%. Най-сериозният му конкурент е бизнесменът Виктор Бабарико, който уж има 56% одобрение. (УВести)