УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ФИЛАРЕТ: МОСКОВСКАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА ДА СТАНЕ ЕКЗАРХАТ
София, 08 май 2018.- Московската църква в Украйна има два варианта: или да се присъедини към Украинската православна църква (УПЦ), когато тя получи автокефалия от Константинопол, или да стане екзархат на Руската православна църква (РПЦ).
Това заяви в Брюксел Филарет – патриарх на УПЦ-Киевски патриархат, който е участвал в конференцията, посветена на църковните дела в Украйна. Той също така сподели, че след като писмото на украинските духовници, президента Петро Порошенко и Върховната Рада е било регистрирано в канцеларията на Вселенския патриарх (19 април т.г.), върху Вартоломей I се извършва безпрецедентен дипломатически натиск от страна на Москва с цел Константинопол да не дава независимост на УПЦ-Киевски патриархат. Нашите експерти дори се опасяват за живота на Вартоломей, защото със загубата на Украйна РПЦ, сиреч, Кремъл, се лишава от възможността духовно да влияе върху част от украинското общество. «Вселенският патриарх се нуждае и от вашата подкрепа», - сподели пред евродепутатите Филарет.
От РПЦ твърдят, че даването на автокефалията на УПЦ уж ще доведе до разкол във световното православие. Москва има особено влияние върху Българската и Сръбската православни църкви.
Според Уикипедията, Украинската православна църква – Киевски патриархат има 34 епархии, но обединява 60% от православните украинци, докато Московският патриархат разполага с 53 епархии, но пък обединява едва 21% от православните в Украйна.

Справка УВести:
Приема се, че Киевската Рус е основана през 882 г. (България – през 681 г.) и е покръстена през 988 г. от княз Володимир (България – през 864 г.), след което Киевският патриархат в продължение на седем века съществува в духовно единство с Константинопол (Цариград).
Москва е основана от киевския княз Юрий Дългорукий през 1147 г., но Московската държава (или Московия, или Московско царство) се появява едва през 1547 г., когато Иван Грозни се обявява за цар. А Руската империя (или Русия) се ражда през 1721 г. по време на Петър I.
През 1448 г. от Киевската митрополия се отделя Московската епархия и през същата година московската църква се обявява за автокефална и избира митрополит. Но Вселенският патриарх, впрочем, както и други православни църкви (по това време България е под турско владичество), не признават тази самодейност на московците. И това непризнаване продължава 141 г., чак до 1589 г., когато Константинопол най-сетне издава томос за каноничността на московската църква.
През 1687 г. Московия превзема по-голямата част от сегашната Украйна и московските царе и духовенство полагат неимоверни усилия, за да ликвидират църковната независимост на Украйна.
През 1686 г. московският патриарх Яким изпраща до Константинопол дякона Никита Алексеев, който има задача да моли във Фенер Киевският патриархат да бъде ликвидиран. Но получава отказ. Тогава Алексеев подкупва турски везир, който има силно влияние върху Константинополския патриарх Дионисий, и молбата на Москва е удовлетворена. Събралият се в Цариград Събор, обаче, осъжда аферата на Вселенския патриарх Киевският патриархат да бъде предаден на Москва. Корумпираният Дионисий, приел от московеца 30 скъпи кожи и 200 червонци, е лишен от патриаршеското достойнство. Но, въпреки това, Съборът не успява да върне на Киев църковната автономия. По-късно, през 1687 г., Константинопол все пак се произнася по въпроса и признава прехвърлянето на Киевската митрополия към юрисдикцията на Московския патриархат за противоправно и неканонично деяние – симония. Украинските специалисти по въпроса твърдят, че в архива на Вселенския патриарх няма никакъв документ, който да узаконява «трансфера», извършен от Дионисий.
И така, след несложни изчисления получаваме: Киевският патриархат е независим от 988 г. до 1689 г. – общо 701 години, а Московският – от 1589 г. досега, т.е., само 429 г.
Гореизложеното е едно от основанията Вселенският патриарх Вартоломей I да признае Украинската православна църква – Киевски патриархат за автокефална. Съответното прошение от украинската църква, президента Петро Порошенко и Върховната Рада е постъпило в канцеларията на Патриарха на 19 април т.г. В края на май във Фенер Синодът ще заседава отново. В Киев твърдят, че, за разлика от 2008 г., този път Вартоломей е по-решителен както никога да даде на УПЦ независимост. В Украйна очакват, че това може да стане още през юли 2018 г.(УВести)

Още по въпроса: УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО