КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПЕТРО ПОРОШЕНКО: "СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ, СЛАВА НА УКРАЙНА"
Украинският президент официално откри паметник на Тарас Шевченко и посети украинските войници, които се лекуват тук
София, 30 юни 2016.- Късно тази вечер приключи официалното посещение на украинския президент Петро Порошенко. Той пристигна сутринта по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. Това е първо посещение на украински държавен глава през последните 15 г.
Петро Порошенко беше приет на "Дондуков, 2". Там се проведоха и двустранни преговори, след които двама президенти дадоха кратка пресконференция. Украйна потвърди своя евроатлантически избор, а България – че подкрепя нейната териториална цялостност и не признава анексията на Крим.
Състоя се и кратка среща с премиера Бойко Борисов. Страните подписаха три спогодби – за сътрудничество в космоса, в спорта и в областта на сигурността. Стана дума и за откриване на ж.п. съобщение между София и Киев, спряно през декември 2014 г., и за издаване на безплатни визи за украински граждани, и за увеличаване на стокообмена между двете страни.
Двама президенти официално откриха паметник на Тарас Шевченко, който е издигнат още през пролетта на 2009 г. в столицата на пл."Възраждане". Церемонията уважиха президентът Петър Стоянов, депутатите от ГЕРБ, министри и заместник-министри, представителите на столичната община, българите – приятели на Украйна и активът на диаспората.
"Много се радваме, че в нашата красива столица ще има паметник на Тарас Шевченко, - сподели пред присъстващите Росен Плевнелиев. – Той ще вдъхновява народите в стремежа им към свобода".
"Само погледнете този паметник – той не е традиционен за Украйна, обикновено Шевченко е показван като тъжен, строг, - каза Петро Порошенко.- Този млад Тарас е образ на сегашната Украйна – млада, активна, Украйна, която върви към Европа". Изказването си украинският президент завърши с думите "Слава на България! Слава на Украйна!" Хорът изпя една от най-известните песни по стиховете на Кобзар "Реве и стене Днепър широк".
Пред паметника на Кобзар президентът на Украйна се снима за спомен с украинската диаспора и с мнозина от присъстващите. Състоя се и кратък разговор между него и Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България (СУОБ). Тя връчи на държавния ни глава обръщение с молба в София и Киев да бъдат открити, съответно, украински и български културни центрове.
На въпрос на "УБВести", как ви хрумна да направите Шевченко млад, скулпторът на композицията Игор Гречаник сподели: "Вероятно, ръката ми и душата ми бяха водени от гения на Тарас".
В тържеството участваха също така Евген Бахмач – президент на украинската фирма "Радий", и българският предприемач украинец Евген Юревич, които са едни от спонсорите на изграждането на паметника на Шевченко в София.
В края на деня президентът Порошенко посети 10 украински войници, ранени на война в Донбас и които се лекуват в един от санаториуми на министерството на отбраната на България, като престоят и лечението им се поема от почетния консул на Украйна в Пловдив инж.Димитър Георгиев. "Бяхме много изненадани от посещението на Главнокомандващия, - сподели по-късно един от войниците – старши сержант Олег. – Порошенко подари ни по един часовник с дарствен надпис и герб на Украйна".(УБВести)

Видеорепортаж от откриването на паметника на Тарас Шевченко може да се види ТУК.

Фоторепортаж (снимки: Богдан Стойко, Васил Жукивский, Интернет)

София, 30 юни 2016 г. Летище "София"


София, 30 юни 2016 г. Разговори на "Дундуков", №2.


София, 30 юни 2016 г. Премиерът Борисов прие президента на Украйна.

снимка: Богдан Стойко
София, 30 юни 2016 г. Президентите Плевнелиев и Порошенко официално откриват паметника на Тарас Шевченко в София.


София, 30 юни 2016 г. Снимка за спомен с диаспора, спонсори, студенти-българисти, българи - приятели на Украйна.


София, 30 юни 2016 г. Порошенко разговаря с Оля Конова - заместник-председател на СУОБ "Мати Украйна".


София, 30 юни 2016 г. Трима президенти (отляво-надясно) - Росен Плевнелиев, Петро Порошенко и Петър Стоянов.


София, 30 юни 2016 г. Спонсор на паметника Евген Бахмач (отляво) и скулптор на композицията Игор Гречаник.


София, 30 юни 2016 г. Снимка за спомен - Игор Гречаник (посредата) и спонсори на изграждане на паметника - отляво е Евген Юревич, а отдясно - Евген Бахмач..

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА УКРАЙНА ИДВА В БЪЛГАРИЯ
София, 30 юни 2016.- Днес започва официално посещение в България на украинския президент Петро Порошенко. То е еднодневно и е по покана на българския му колега Росен Плевнелиев.
Програмата на визитата включва разговори тет-а-тет между двама държавни глави, среща с премиера Бойко Борисов, посещение на украинските военни, ранени в фронта в Донбас и преминаващи рехабилитация в един от военните санаториуми тук. Очаква се в края на деня Петро Порошенко и Росен Плевнелиев официално да открият паметник на Тарас Шевченко в София на пл."Възраждане". Там украинският президент ще се види и с актива на украинската диаспора в страната, обединена в Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна" (СУОБ).
Съобщава се, че по време на това посещения на Петро Порошенко ще бъдат подписани редица междудържавни документи.
За последен път България е посещавана от държавен глава на Украйна пред 2001 г. Тогава Леонид Кучма бе поканен от президента Петър Стоянов.(УБВести)