Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ЗАПОЧНА НА РАБОТИ НОВАТА ВЪРХОВНА РАДА
Киев, 27 ноември 2014.- Днес започна да работи новата Върховна Рада (450 места). В нея вече има управляваща коалиция, в която влизат 302 депутати. Тя съставена от народните представители на четири проевропейски партии: блок на Петро Порошенко, "Народен фронт", движение "Самопомощ", Радикална партия и партия "Баткивщина" ("Отечество"), и мажоритарно избраните депутати.
В опозиция остава Опозиционният блок, сформиран от остатъците на още в началото на годината управляваща партия "Региони на Украйна.
С 359 гласа за председател на парламента е избран Володимир Гройсман. В сегашното правителство на Арсений Яценюк той е бил вицепремиер.
От трибуната на Радата президентът Петро Порошенко призова всички депутати да работят за укрепване на държавата, за проевропейска Украйна, за борба със сепаратизма и корупцията. Държавният глава предложи Арсений Яценюк да продължи да бъде премиер на страната. Гласуването на кабинета е насрочено за 02 декември.
Предсрочните парламентарни избори в Украйна се състояха на 26 октомври. Спечели ги "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк – 22,25%, на второ място е пропрезидентската коалиция "Блок на Петро Порошенко" – 21,82%. На трето е новата и млада формация "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий. Опозиционният блок, който се сформира върху руините на доскоро управляващата партия "Региони на Украйна", събра 9,41%, следван от Радикалната партия на Олег Ляшко – 7,44%. На последно, шесто, място е партията "Баткивщина" на Юлия Тимошенко с 5,68%. Комунистите от КПУ и националистите от "Свобода" не успяха да преодолеят 5% бариера, но последните, както и "Десен сектор", ще бъдат представени в новата Рада от няколко мажоритарно избрани депутати.(УБВести)

Справка "УБВести":
Володимир Гройсман. Роден е на 20 януари 1978 г. в гр.Винниця (Централна Украйна). Евреин е. От 1994 г. работи в частния бизнес. През 2003 г. завършва право в академия за управление на персонала, а през 2010 г. – академия за държавно управление, магистър е по управление на социалното развитие (тези два вуза не са с висок рейтинг в Украйна – б."УБВести").
В политиката е от 2002 г., като тръгна от местния парламент във Винниця. От 2006 до 2014 г. е кмет на този град, като през 2010 г. печели втори мандат с безпрецедентната подкрепа от 78%. Успя да превърне Винниця в най-добрият град за живеене в Украйна.
След победа на Майдана от 27 февруари 2014 г. е вицепремиер в правителството на Арсений Яценюк и отговаря за регионалната политика, строителството и благоустройството.
На предсрочните парламентарни избори на 26 октомври 2014 г. се кандидатира от коалицията "Блок на Петро Порошенко" и става депутат. Смята се за човек на президента Порошенко.
Награден е с орден "За заслуги" и "Кавалерски Кръст на ордена на заслуги на Република Полша".
Владее украински, руски и английски.
Женен е. Със съпругата си Олена имат две дъщери – Кристина и Юлия, и син Давид. 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ