БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
БОРИС ТАРАСЮК

Роден е през 1949 г. в Житомирска обл. Украинец е. През 1975 г. Борис Тарасюкзавършва Киевския държавен университет "Тарас Шевченко". От 1975 до 2000 г. работи във външното министерство на УССР и Украйна (Украйна става независима през 1991 г.). Бил е посланик на Украйна в Брюксел. От 1998 до 2000 г. е министър на външните работи. От 1992 г. има ранг Извънреден и Пълномощен посленик. През 2002 г. става депутат във Върховната Рада, председател е на комисията по евроинтеграцията. Смята се за прозападно настроен политик. Активно участва в изграждането на отношенията на Украйна със западните страни и Русия. Допринася за участието на Украйна в Организацията на Черноморско икономическо сътрудничество и неформалното обединение ГУУАМ (Грузия, Украйна, Узбекистан, Азърбайджан и Молдова).
През 1997 г. е номиниран за "Дипломат на годината". Награден е с украинския орден "За заслуги" и с висшите държавни отличия на Аржентина, Бразилия, Венецуела, Литва, Португалия, Франция и Швеция.
Почетен доктор е на Лвивския университет "Иван Франко", Международната кадрова академия и Ривненския икономико-хуманитарен институт.
Борис Тарасюк е основател и директор на Института за евроатлантическото сътрудничество (независим аналитичен център) в Киев.
Владее английски и руски.
През юли 2003 г. Борис Тарасюк е избран за лидер на РУХ - движение "Народний Рух України", основано още по съветско време през 1989 г.
От януари 2005 г. до март 2007 г. е външен министър на Украйна в правителството на Юлия Тимошенко, Юрий Ехануров и Виктор Янукович. През февруари 2007 г. подава оставка.