БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
ВИКТОР МЕДВЕДЧУК
Виктор МедведчукРоден е през 1954 г. Красноярски край (Русия). Зодия Лъв. За семейството му се знае малко. Твърди се, че е от Западна Украйна и в края на 40-те семейството му е било изселено в Сибир за украински национализм. За националността на Виктор Медведчук сведенията също са противоречиви.
През 1978 г. завършва право в Киевския университет "Тарас Шевченко". До 1989 г. работи като адвокат в Киев. Твърди се, че като адвокат на украинския дисидент и поет Василь Стус (осъден за антисъветска дейност и починал в сибирски затвор) е сътрудничил на КГБ.
През 1989-1991 гг. е завеждащ юридическа консултация в Шевченкивската районна администрация в гр.Киев.
След като Украйна става независима през 1991 г. е съветник на президента на Украйна по данъчната политика, член е на координационния комитет по борба с корупцията и организираната престъпност, председател е на квалификационната адвокатска комисия към правителството на Украйна. Два мандата е депутат във Върховната Рада (за първи път е избран през 1998 г.). През 2001 г. е избран за заместник-председател на Върховната Рада. През 2003 г. е началник на канцеларията на президента на Украйна.
От 1998 г. е лидер на Социалдемократическата партия на Украйна (обединена), която на парламентарните избори през 2002 г. е спечелила едва 6,21%. Социалистическият интернационал отказва да приеме СДПУ(о) в своите редици поради неясния характер на политиката й и олигархичния имидж на нейного ръководство.
Виктор Медведчук се смята за един от олигарсите в Украйна. Негов бизнеспартньор и съпартиец е Григорий Суркис (също олигарх, двамата влизат в класацията на полското списание "Впрост") - ексшеф на ФК "Динамо" (Киев) и сегашен президент на Украинската футболна федерация. Икономическата групировка Медведчук-Суркис има интереси в следните сфери: електроенергетика (контролира осем енергоразпределителни дружества в Украйна), петрол и газ, металургия, корабостроене, производство на алкохолни и безалкохолни напитки, захарна промишленост, банково дело (управлява Украинска кредитна банка), масмедии (националната ТВ "Интер", в."Киевские ведомости" и "Бизнес"), спорт. Групировката контролира мрежа от офшорни компании и смята за сфера на своите изключителни интереси Закарпатието (областта, граничеща с Унгария и Словакия, - КПП, митници и т.н.).
Виктор Медведчук е доктор на юридическите науки. Член на Академията на икономическите науки на Украйна. Заслужил юрист на Украйна. От 1991 до 1997 гг. е председател на Съюза на адвокатите в Украйна.
С указ на президента Леонид Кучма е награден с два ордена "За заслуги" - І и ІІ степен.
Виктор Медведчук има деца от първия брак. През 2003 г. се ожени за много по-млада от него тв-водеща. Братът му - Сергий, е заместник-председател на Държавната данъчна администрация. Преди това е ръководил данъчната администрация в Лвовска област. Напуска Лвив под натиска на местната общественост.