БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 
Справка - Украйна

ЕВГЕН МАРЧУК
Евген МарчукЕвген Марчук. Роден е през 1941 г. в Кировоградска област (Централна Украйна). Има две висши образования - педагогическо и юридическо. През 1963 г. постъпва на служба в КГБ на Украйна, където се изкачва до поста първи заместник-председател. През юни 1991 г. е назначен за държавен министър по въпросите на отбраната, националната сигурност и извънредните ситуации. През юли 1994 г. е назначен на поста вицепремиер на Украйна, от октомври с.г. е първи вицепремиер. От 8 юни 1995 г. е премиер на Украйна. През 1996 г. е уволнен.
На президентските избори през ноември 1999 г. Евген Марчук печели 9% и дори не стигна до балотажа. Президент става Леонид Кучма, който на втория тур побеждава комуниста Петро Симоненко. Веднага след изборите Леонид Кучма назначава Евген Марчук за секретар на Съвета за националната сигурност и отбраната.
Звание - армейски генерал. Перфектно владее английски и немски език. Женен е с двама сина.

"Украйна прес", октомври 1995 г.
Доскоро за Евген Марчук се знаеше малко. Иначе той нямаше да се смята за професионалист. Известно е, че кариерата му в украинския КГБ не е била светкавична. Бил е младши оперативен работник, старши оперативен работник, заместник-началник на отдел... Неотдавна един вестник отбеляза, че Марчук можеше още дълго да остане в сянка, ако неговият шеф Микола Глушко не беше преместен в Москва през 1991 г. Възможно е. Впрочем, тогава, когато СССР започна да се пука по шевовете, мнозина "втори" се превърнаха в "първи". Например, ако Михаил Горбачов не беше извикал в Москва първия секретар на Компартията на Украйна Володимир Ивашко (преди една година той почина), за да му предложи поста на свой заместник в КПСС, едва ли фигурата на Леонид Кравчук, тогава секретар по идеологическите въпроси в ЦК на КПУ, щеше да блесне на украинския политически небосклон и заедно с Борис Елцин и Станислав Шушкевич да стане гробокопач на съветската държава.
Но украинските наблюдатели са категорични: Марчук сам изгради политическата си кариера. Работейки в "органите", той с нищо не си е изцапал ръцете (според съветските критерии, разбира се). Ето защо кандидатурата му не предизвика никакви отрицателни емоции през 1991 г., когато се гласуваха министерските назначения в независимото украинско правителство. Докато кандидатурата на Володимир Радченко (колега на Марчук в органите, сега шеф на Службата за сигурност на Украйна) породи гняв сред дисидентските среди. Твърди се, че през тоталитарното време той е водил яростна борба с инакомислещите украинци, някои от които сега са в голямата политика.
Добронамерени към Марчук са и украинските масмедии, които са мощен фактор за формиране на общественото мнение у нас. Говори се, че Марчук отлично се е проявил по време на неафишираните контакти за примирие в Приднестровието и преговорите за Черноморския флот. В."Киевские ведомости", например, позовавайки се на достоверни източници, твърди, че по време на тазгодишните (през юни) преговори за флота в Сочи на най-високо равнище Марчук се е представил като много убедителен опонент на Елцин.
Досега Марчук не се обвързваше с нито една политическа личност или сила в Украйна. Преди една година, когато между новоизбрания парламент и новоизбрания президент Леонид Кучма възникна конфликт по повод президентските изявления за "Украйна като евроазиатска държава" и за въвеждането на руския (наред с украинския) език като държавен, Марчук зае неутралитет. Той запази дистанция и през юни тази година, когато след трудни дебати и ултиматуми беше приет Законът за властта (малката конституция) и се стигна до подписването на Конституционен договор между Върховната Рада и президента. Наблюдателите отбелязват, че с тази своя позиция премиерът е спомогнал за окончателното формиране на изпълнителната власт в Украйна и отсега нататък кариерата на президента Кучма е тясно свързана с Марчук. Дори ако реши да уволни премиера, държавният глава си създава сериозен опонент, ползващ се с влияние в силовите министерства. И не само там.
Депутатите от комунистическата и социалистическата партии (около 120 души) имат всички основания да смятат Марчук за "предател на идеалите". Но в продължение на почти една година, откакто той отначало де-факто, а после и де-юре е начело на кабинета, нито веднъж не го подложиха на сериозна критика. Дори бившите дисиденти (Вячеслав Чорновил, лидер на РУХ, Левко Лукяненко, лидер на Републиканската партия, братята Горин и други), излежали между 5 и 20 години в сибирските затвори, са лоялни към Марчук. Може би го уважават за неговия безупречен украински език, с което не могат да се похвалят много други висши чиновници в Киев, а може би за това, че сега е по-важно не това, кой управлява, а това, дали той работи за утвърждаването на младата независима украинска държава. Премиерът все още няма проблеми и с ядрото на украинския истъблишмънт - бившата партийно-стопанска номенклатура, свикнала да се равнява по силния и по уважавания от силния. Авторитетът на пан Евген расте и в чужбина. В Англия, която той посети преди няколко месеца, с учудване констатираха: за разлика от колегите си от ОНД, Марчук говори перфектен английски език.
Преди известно време в печатния орган на национално-демократическото движение Рух "Час.Time" се появи статия, в която президентът Леонид Кучма и част от неговия екип се обвиняват в проруски настроения. Но същевременно се изтъква, че единственият ръководител, който защитава интересите на Украйна, е премиерът Евген Марчук. Според аналитици, занапред парламентарните групи като "Рух", "Държавност" и други няма безусловно да подкрепят президента и в случай на конфликт между него и Марчук ще дадат рамото си на премиера. През октомври, например, Марчук предложи програма за икономическа стабилизация и въпреки всичко получи парламентарна подкрепа, което е голям успех за него. Между другото, преди повече от една година никой от анкетираните киевчани не е смятал пан Евген за влиятелна политическа личност. Но сега, според допитванията в Киев, по рейтинг той е на второ място след Кучма.

"Украйна прес", юли 1999 г.
Евген Марчук: Залагам на народната подкрепа
Евген Марчук (58 г.) е един от тримата кандидати за президент, чиито списъци ЦИК вече провери. Това означава старт на предизборната кампания на пан Евген. Ето и отговорите му на въпросите на в."День".

- Защо искате да станете президент? Дори ако спечелите, ще наследите една съсипана държава.
- За мнозина политици президентството има сладък вкус, те мислят, че ще могат изцяло да разкрият способностите си. Аз се отличавам от тях, защото знам, че това не е така. Работил съм и в изпълнителната, и в законодателната власт. Но тъкмо защото трезво гледам на нещата, искам да стана президент. Аз знам, какво да правя и как да го направя.
- Върховната Рада иска да промени Конституцията и да ограничи президентските пълномощия. Ако това се случи, няма да имате възможност за прокарване на нужната политика.
- Мисля, че нищо няма да се случи. Тези, които инициират поправките, след изборите ще видят един способен президент и ще се откажат да променят Конституцията.
- Как бихте оценили работата на Леонид Кучма?
- Не бих искал да давам оценки, нека това да направят избирателите. Ще кажа само, че по всички показатели има спад.
- Какво да очакваме от вас? Какво ще направите най-напред?
- Възлагам големи надежди на предприемачеството. Днес 60-70% от местните бюджети се формират от бизнесмените. Затова най-главното е да бъдат създадени необходимите условия за тях, да се намали данъчното бреме.
- Постоянно говорите, че можете да обедините Украйна. Как ще го направите?
- Младите хора и в Донбас, и в Лвив мислят еднакво. База за обединение може да стане диктатурата на закона с народна подкрепа, включително и на младите, които искат да живеят и да работят в Украйна.
- Как ще се противопоставите на сценария "Кучма - реформатор, а Симоненко - червена заплаха"?
- Наистина, такъв сценарий има и той осигурява победата на Кучма. Но аз не смятам Кучма за реформатор, както и Симоненко - за лидер на червената заплаха.
- Възможно ли е фалшифициране на изборите?
- Слуховете за фалшифициране се разпространяват от държавните администрации. По този начин те искат хората да се откажат да гласуват. Но трябва да се помни, че фалшифицирането на изборните резултати води до криминална отговорност.
- Трябва ли да се реформира изпълнителната власт?
- Да. И то трябва да се извършва по две линии: по линия на Конституцията и по линия на промяна съотношението между администрацията и правителството. Когато като шеф на Службата за сигурност на Украйна, бях назначен от Върховната Рада, аз можех да кажа на президента Леонид Кравчук много повече горчиви истини, отколкото човек, назначен от президента.
- Как ще декриминализирате икономиката ни?
- Това е сложна технология и тя има своите етапи: първо, ще изведем икономиката от "сянката", второ, ще декриминализираме властта, като уволним корумпираните чиновници и ликвидираме криминалните страктури в самата власт. Без тези мерки нищо няма да се промени.
- Според вас, губернаторите трябва ли да се избират или да се назначават от Киев?
- На този етап съм привърженик на президентско-парламентарния модел, заложен в нашата Конституция. Смятам, че губернаторите засега трябва да се назначават.
- В случай, че спечелите, каква ще бъде външната политика на Украйна?
- Цивилизационна ориентация към Европа при запазване на нормални и делови отношения с Русия и Беларус.
- Кой е най-сериозният ви конкурент?
- Олександър Мороз.
- Възможен ли е следният тандем: Марчук - президент, а Мороз - премиер, или обратното?
- Ще кажа само, че Марчук и Мороз са политически опоненти, но не са врагове.
- А какви са възможностите на сегашния президент Леонид Кучма?
- Той има шансове, но те са преувеличени от масмедиите, които той контролира.
- Кога ще започне войната на компроматите?
- Бих посъветвал всички претенденти да не я започват. Това занимание е много опасно за имиджа на страната ни.