БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 
Iнтерв'ю

БОРИС ТАРАСЮК ПРЕД "БЛИЦ": ТУЗЛА Е РУСКА ПРОВОКАЦИЯ
На 11 ноември 2003 г. в предаването "Блиц" на Георги Коритаров по бТВ и Радио "Свободна Европа" е участвал Борис Тарасюк - ексвъншен министър на Украйна, депутат във Върховната Рада, председател на парламентарната комисия по евроинграция, лидер на опозиционната формация РУХ, която влиза в коалицията "Наша Украйна" на Виктор Юшченко..
Борис ТарасюкБорис Тарасюк посети София по покана на Европейския институт, прочете лекция за евроинтеграционните намерения на Украйна и участва в дискусията за бъдещата европейска конституция.
Предлагаме ви разговора на Георги Коритаров с Борис Тарасюк.
- Господин Тарасюк, това ли е най-ниската точка в отношенията между Украйна и Русия - става дума за конфликта в Керченския пролив?
- Може и така да се каже. Кризата започна в средата на септември тази година, когато Русия без всякакви обяснения реши да изгражда няколкокилометрова дига в Керченския пролив от руския бряг до украинския остров Тузла, т.е. в посока към украинската граница. С тези си действия Русия посяга върху нашата граница, което може да доведе до непредсказуеми последици.
- Каква е целта на тези действия?
- Трудно бих могъл да обясня руските действия с нормална логика. Съгласен съм обаче с тези анализатори, които твърдят, че става дума за една провокация. Има няколко причини за нея, като една от тях е, че през декември тази година в Русия предстоят парламентарни избори, а догодина - и президентски. Затова тази провокация би могла да послужи за постигане на известни политически цели.
- Какво означава всичко това от гледна точка на евроинтеграционните намерения на Украйна?
- Тази провокация не може да повлияе върху намеренията на Украйна да бъде член на НАТО и ЕС. И преди се е случвало да имаме напрегнати отношения с Русия, които в крайна сметка са приключвали мирно. Например, през 1993 г. руската Дума решава, че украинският град Севастопол е част от Руската Федерация. Тогава Украйна се обърна към Съвета за сигурност на ООН и решението беше в полза на Киев.
- Ще бъде интересно за нашата аудитория да обясните корените на евроатлантическите намерения на Украйна. Все пак вашата страна е съсед на Русия.
- Преди всичко ще напомня, че по своята територия Украйна е най-голямата страна в Европа. Украйна е безусловно европейска държава, което се потвърждава и от нейната история - Киевска Рус е била една от най-напредналите държави на Стария континент.
- Но това би могло по-скоро да уплаши Европейския съюз, отколкото да му изглежда привлекателно.

- А не би трябвало. Украйна отдавна участва в редици инициативи на НАТО в Европа - Косово, Македония, ние сме гарант за мирно разрешаване на ситуацията в Приднестровието.
- Въпреки всичко защо няма ясен стратегически отговор на Европейския съюз за бъдещето на Украйна? Вие искате да бъдете пълноправен член на НАТО и ЕС и е разбираемо да искате да имате ясна визия за себе си.

- За съжаление, ЕС все още не може да формулира своята крайна цел спрямо Украйна. А нас ни удовлетворява само пълноправното членство в тази организация. Европа не трябва да подхожда към Украйна през призмата на Русия. Русия не е европейска страна, а евроазиатска. Е, да, понякога и официален Киев не е последователен в своите евроатлантически намерения - веднъж декларира, че Украйна е тръгнала към НАТО и ЕС, а неотдавна украинският президент е подписал договора с Русия, Беларус и Казахстан за т.н. единно икономическо пространство. Този проект няма нищо общо с ЕС. Затова казвам, че съществуват проблеми и от двете страни - и от нашата, и от страна на ЕС. Искаме Европа да намери точната формула на отношенията си с Украйна, а Украйна да бъде по-последователна, по-стриктно да реализира декларираните цели.
- Няма ли да бъде твърде сложно в ЕС да попаднат такива държави, като Украйна, Турция, която също е една огромна държава и вече 40 г. се стреми да започне преговори за членство в ЕС? А може би и Русия, която е в партньорски отношения с ЕС?
- Това са различни варианти. Ако говорим за Турция, то това си е нейна работа и на ЕС. А Русия пък никога не е имала интерес да бъде пълноправен член на ЕС, а също така на НАТО. Не могат да се сравняват отношенията на Украйна с ЕС. Ние искаме да бъдем в ЕС, докато Русия се стреми да затвърди своя статут на свръхдържава, тя има глобални интереси и т.н. Украйна няма подобни амбиции, тя има само регионални интереси. Ние сме в Европа и искаме изцяло да се интегрираме в европейските структури. Украйна и географски, и културно, и всякак принадлежи към европейската цивилизация, докато Русия е евроазиатската държава.
- Благодаря на г-н Тарасюк за участието в "Блиц" и Радио "Свободна Европа". Желая успех на Украйна в нейните евроатлантически намерения.
София, 11 ноември 2003 г.

 ИВАН СТАМЕНОВ: МИТАТА И ВИЗИТЕ ПРЕЧАТ НА БИЗНЕСА МЕЖДУ НАС>>>
СЕРГИЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: ОДЕСА ОБЕЩАВА ДА ЗАКРИЛЯ УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ>>>
"ОДЕСАКАБЕЛЬ" Е ГОТОВА ДА "ЗАЛЕЕ" БЪЛГАРИЯ С ПРОДУКЦИЯТА СИ
>>>

В ЦЕНТЪРА НА БОЛГРАД СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦЪРКВА>>>

АНТОН КИССЕ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПО-АКТИВНО ДА ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА>>>
РАДІ ЯНКОВ: УКРАЇНІЗАЦІЮ УКРАЇНИ ТРЕБА ПРОДОВЖИТИ
>>>
КАТЯ ПОКАЗАНИЕВА: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА НАСТИГНЕ БЪЛГАРИЯ >>>
СІЛЬВІЯ НЕЙЧЕВА: ТРЕБА АКТИВІЗУВАТИ СПІВПРАЦЮ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
>>>
ЦВЕТЕЛІНА БОРІСЛАВОВА: ЯК НАМ СТАТИ ГЛОБАЛЬНИМИ І ВОДНОЧАС ЗАЛИШИТИСЯ БОЛГАРАМИ
>>>
ДИНАМIВЕЦЬ ГЕОРГІ ПЕЄВ: БОРЩ ЛЮБЛЮ, А ВАРЕНИКИ - НІ
>>>

КРАСЕН СТАНЧЕВ: "ВОСЕНИ БОЛГАРІЯ БУДЕ ЧЛЕНОМ НАТО, ЯКЩО НАШІ ПОЛІТИКИ НЕ НАРОБЛЯТЬ ДУРНИЦЬ" >>>
IВАН КРИСТЕВ: ЕЛІТА У НАС - ЦЕ ТІ, КОГО НЕНАВИДЯТЬ >>>
АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: РАДЖУ УКРАЇНЦЯМ ГОЛОСУВАТИ ЗА ЗНАЙОМІ ФОРМАЦІЇ
>>>