БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

  

ИВАН СТАМЕНОВ: МИТАТА И ВИЗИТЕ ПРЕЧАТ НА БИЗНЕСА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА

Иван СтаменовИван Стаменов. Роден е през 1959 г. в София. Завършва международни икономически отношения в Москва. От 1989 до 1997 гг. работи в "Химимпорт". После е в "Росбулнефт", представител на няколко западни компании. През 1998 г. установява активни контакти с "Одесакабель". През 2000 г. основава "Оптикомм" ЕООД. Представлява интересите на "Одесакабель" в България.
Владее руски и английски. Женен е, има двама сина.

- Г-н Стаменов, шефът на "Одесакабель" Дмитро Иоргачов твърди, че от 6 г. работи с България и че е много доволен от сътрудничеството с вас. Коя година е била най-успешна за вас?
- Може би 2001 г. Тогава сме внесли от Одеса оптически кабели на стойност 2 млн. лв., а сме изнесли за Одеса полиетилен от "Нефтохим"-Бургас за $3 млн. Сега заедно участваме в един международен търг и ако го спечелим, ще имаме доста работа.
Заводът "Одесакабель" е построен през 1949 г., но в момента то е частно акционерно дружество. В него много се инвестира, то е съвременно европейско предприятие. Компанията произвежда оптически кабели, които са на световно ниво. Там се произвеждат и телефонни и други кабели, но засега техният внос в България е неизгоден поради високите мита. Но знам, че продукцията на "Одесакабель" се търси в Казахстан, Грузия и други страни от ОНД, да не говорим за Украйна, където изделията на завода имат голям пазарен дял.
В България чрез нас "Одесакабель" попадна в условията на остра конкуренция със световноизвестни компании. Но заводът успя да докаже - преди всичко с качеството на предлаганата продукция, че е достоен конкурент. Опитваме се да бъдем равностойни, например, на "Сименс" или "Пирели", които също внасят подобна продукция.
- Вашите партньори в България?
- От оптически кабели се нуждаят най-вече телекомуникационните компании и кабелните ТВ-оператори. Наши партньори са БТК, "Булгаргаз", "Мобилтел", "Евроком", Евротур сат ТV". Ние нямаме склад, защото доставяме кабелите за много кратки срокове. А самите кабели се произвеждат по изискванията на клиента. Насочваме се предимно към големи проекти, въпреки че не сме много голяма фирма. Но с моя заместник - Таня Ценова, мениджър с две висши образования - програмиране и финанси, с три езика - руски, английски и немски, успяваме да се справяме с предизвикателствата.
- Дмитро Иоргачов - генерален директор на "Одесакабель", е етнически българин и преди една седмица българският президент Георги Първанов го награди с "Почетен знак".
- Той го заслужава. Пан Дмитро е съвременен тип ръководител, физик е, кандидат на техническите науки, много е ерудиран, следи всички световни тенденции в своя бранш. Очевидно, и по тази причина "Одесакабель" се превърна в модерен завод, чиято продукция е конкурентоспособна на международния пазар. Между другото, Дмитро Иоргачов е един от авторите на книгата "Волоконно-оптические кабели", високо оценена от специалистите.
- Г-н Стаменов, как се работи с Украйна?
- Там бизнесклиматът е добър. Страната, нейната икономика се променят. Да, все още има енергоемки производства, например, които замърсяват околната среда и т.н. Но същевременно се изграждат или се модернизират стари предприятия. "Одесакабель" е едно от тях. Освен това, променя се и манталитетът на ръководителите на фирмите. Това са сериозни хора. С моя партньор се работи така, както се работи с каквато и да е западна фирма. Водене на преговорите, договаряне, срокове, доставки, плащания по банков път - всичко е точно.
За първи път бях в Украйна в началото на 90-те. Времената бяха трудни, страната току-що беше станала независима. Заварих предишната валутна единица - купоно-карбованци. Курсът се променяше всеки ден и дори няколко пъти на ден. Но сега ситуацията е коренно различна. Украинската гривня е доста стабилна спрямо основните валути.
- Но българските фирми като че ли са се отдръпнали от украинския пазар.
- Сега лека-полека се завръщат. Както спеменах, с Украйна вече се работи цивилизовано. Надявам се и митата да станат по-приемливи. Това е сериозна пречка за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения.
От две години много ни пречи и визовият режим. Губи се много време. Между София и Одеса има 1000 км, но за да дойде тук специалист от "Одесакабель", например, минават най-малко две седмици. А за пресичане на границите - румънската, молдовската, украинската, да не говорим. Според мен, ако не могат да се премахнат визите поради изискванията на ЕС, то да ги слагат на самата граница! Пътят ми със самолет от София до Одеса минава... през Будапеща. Това не е ли нонсенс?!
- А ферибоотът Одеса-Варна?
- Засега той не е сигурна връзка. Така че бих препоръчал на междудържавно ниво да се решат поне следните три проблема: митата, визите и комуникациите. Едва тогава можем да очакваме съществен пробив в сътрудничеството между България и Украйна.
Разговора проведе Васил Жукивский
София, 28 май 2003 г.ИВАН СТАМЕНОВ: МИТАТА И ВИЗИТЕ ПРЕЧАТ НА БИЗНЕСА МЕЖДУ НАС>>>

СЕРГИЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: ОДЕСА ОБЕЩАВА ДА ЗАКРИЛЯ УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ>>>
"ОДЕСАКАБЕЛЬ" Е ГОТОВА ДА "ЗАЛЕЕ" БЪЛГАРИЯ С ПРОДУКЦИЯТА СИ
>>>

В ЦЕНТЪРА НА БОЛГРАД СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦЪРКВА>>>

АНТОН КИССЕ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПО-АКТИВНО ДА ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА>>>
РАДІ ЯНКОВ: УКРАЇНІЗАЦІЮ УКРАЇНИ ТРЕБА ПРОДОВЖИТИ
>>>
КАТЯ ПОКАЗАНИЕВА: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА НАСТИГНЕ БЪЛГАРИЯ >>>
СІЛЬВІЯ НЕЙЧЕВА: ТРЕБА АКТИВІЗУВАТИ СПІВПРАЦЮ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
>>>
ЦВЕТЕЛІНА БОРІСЛАВОВА: ЯК НАМ СТАТИ ГЛОБАЛЬНИМИ І ВОДНОЧАС ЗАЛИШИТИСЯ БОЛГАРАМИ
>>>
ДИНАМIВЕЦЬ ГЕОРГІ ПЕЄВ: БОРЩ ЛЮБЛЮ, А ВАРЕНИКИ - НІ
>>>

КРАСЕН СТАНЧЕВ: "ВОСЕНИ БОЛГАРІЯ БУДЕ ЧЛЕНОМ НАТО, ЯКЩО НАШІ ПОЛІТИКИ НЕ НАРОБЛЯТЬ ДУРНИЦЬ" >>>
IВАН КРИСТЕВ: ЕЛІТА У НАС - ЦЕ ТІ, КОГО НЕНАВИДЯТЬ >>>
АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: РАДЖУ УКРАЇНЦЯМ ГОЛОСУВАТИ ЗА ЗНАЙОМІ ФОРМАЦІЇ
>>>