БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 
ИНТЕРВЮ

АНТОН КИССЕ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПО-АКТИВНО ДА ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА

Антон Киссе разговаря с Ирина Сардарева - лидер на "Мати-Украйна" в СофияАнтон Киссе. Роден е през 1959 г. в Бесарабия. Българин. В Одеса получава висше образование. Работи като учител. Активист на българската диаспора в Украйна. Ръководи Асоциацията на българските дружества в Украйна. През януари 2003 г. е назначен за заместник-губернатор на Одеска област.
Владее руски и български.
Женен, с три деца.

- Г-н Киссе, как се чувствате като заместник-губернатор на Одеска област? Доколкото знам, сте бил назначен на тази длъжност по време на посещението на президента Георги Първанов в Украйна в началото на годината?
- Прав сте. Назначението ми съвпадна с визитата на българския президент. А се чувствам добре. Вече навлязох в новата си роля.
- Какво ви води в България?
- Одеса и Варна са градове-побратими. Трябва да активизираме регионалните връзки - търговско-икономически, културни, спортни, туристически. Проведох задълбочени разговори с управата на Варна. Имаме общо желание да изведем сътрудничеството ни на по-високо стъпало. Тук ще разчитаме на съдействието на посолството ни в София и Генералното консулство във Варна.
- Какво имате предвид?
- От търговията трябва да преминаваме към друга форма на сътрудничество. Заинтересовани сме българските компании да инвестират в Украйна като цяло и в районите с предимно българско население в частност. Там безработицата е много голяма, трябва да се създават смесени предприятия, да се откриват нови работни места. А имаме квалифицирана работна ръка! Ще спомена, че от над 220 хил. българи в Украйна в Одеска област живеят 150 хил.
- А украинското законодателство добро ли е от гледна точка на чуждестранните инвестиции?
- Смятам, че да. Статистиката показва, че притокът на чуждестранни инвестиции постоянно се увеличава както от Изтока, така и от Запада.
- За вас казват, че сте голям патриот на Украйна.
- Да, българин съм, майка ми и баща ми са българи, но сме родени в Украйна и не може да не бъдем патриоти на страната си. Още повече, че тъкмо в суверенна Украйна ние, българите, сме получили правото на културна автономия. Асоциацията на българските дружества, която ръководя, обединява над 70 сдружения на българите из цяла Украйна - в Запорижжя, Кировоград, Киев, Харкив и други градове. Държавата помага, включително финансово, на своите малцинства. Ние в Одеса, например, имаме своя сграда, издаваме два вестника, като седмичникът "Роден край" е приложение към в."Голос України" - печатен орган на Върховната Рада. Това казах в Агенцията на българите в чужбина, на българските депутати, на вицепрезидента Ангел Марин, с когото се срещнах.
- За съжаление, украинците в България нямат придобивките на българското малцинство в Украйна. Те имат организации, но нямат помещение, липсват и средства.
- От личен опит знам, че за да ти дадат, трябва да почукаш. Това споделих на срещата в София с украинците от фондация "Мати-Украйна". Сега им подарихме компютър. Може би ще помогнем и по друг начин. Но те трябва да бъдат по-активни. Знам, че украинското посолство ги подкрепя. Необходимо е да намерят подкрепа и сред бизнесмени - техните евентуални спонсори. Освен това разбрах, че Стефан Софиянски ще се кандиратира за трети мандат като кмет на столицата. Той е заинтересован украинците, станали български граждани, да гласуват за него, нали?
- Вие сте бил противник на визовия режим, който София въведе с Украйна. "БУВести" писаха за това.
- И оставам такъв. Но като не може да се премахне, този режим трябва поне да се опрости до минимум, за да не затруднява контактите на хората.
- Полша, Чехия и Унгария въвеждат безплатни визи за украинците, а Украйна изобщо няма да въвежда визов режим с тези държави.
- Това е добър пример за официална София.
- Кога отново ще посетите България?
- Най-вероятно за 24 май - Ден на славянската писменост и култура. Този празник масово се отбелязва и в Украйна.
Разговора проведе Васил Жукивский
София, 26 март 2003
СЕРГИЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: ОДЕСА ОБЕЩАВА ДА ЗАКРИЛЯ УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ>>>
"ОДЕСАКАБЕЛЬ" Е ГОТОВА ДА "ЗАЛЕЕ" БЪЛГАРИЯ С ПРОДУКЦИЯТА СИ
>>>

В ЦЕНТЪРА НА БОЛГРАД СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦЪРКВА>>>

АНТОН КИССЕ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПО-АКТИВНО ДА ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА>>>
РАДІ ЯНКОВ: УКРАЇНІЗАЦІЮ УКРАЇНИ ТРЕБА ПРОДОВЖИТИ
>>>
КАТЯ ПОКАЗАНИЕВА: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА НАСТИГНЕ БЪЛГАРИЯ >>>
СІЛЬВІЯ НЕЙЧЕВА: ТРЕБА АКТИВІЗУВАТИ СПІВПРАЦЮ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
>>>
ЦВЕТЕЛІНА БОРІСЛАВОВА: ЯК НАМ СТАТИ ГЛОБАЛЬНИМИ І ВОДНОЧАС ЗАЛИШИТИСЯ БОЛГАРАМИ
>>>
ДИНАМIВЕЦЬ ГЕОРГІ ПЕЄВ: БОРЩ ЛЮБЛЮ, А ВАРЕНИКИ - НІ
>>>

КРАСЕН СТАНЧЕВ: "ВОСЕНИ БОЛГАРІЯ БУДЕ ЧЛЕНОМ НАТО, ЯКЩО НАШІ ПОЛІТИКИ НЕ НАРОБЛЯТЬ ДУРНИЦЬ" >>>
IВАН КРИСТЕВ: ЕЛІТА У НАС - ЦЕ ТІ, КОГО НЕНАВИДЯТЬ >>>
АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: РАДЖУ УКРАЇНЦЯМ ГОЛОСУВАТИ ЗА ЗНАЙОМІ ФОРМАЦІЇ
>>>