БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
Българска
холдингова
компания
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

  

ИНТЕРВЮ

СЕРГИЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: ОДЕСА ОБЕЩАВА ДА ЗАКРИЛЯ УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Сергий ГриневецкийСергий Гриневецкий. Роден е през 1957 г. в Одеска обл. Украинец е. Има висше селскостопанско образование. Инженер. През 1985-1992 гг. работи в колхоз, комсомолски и партиен функционер на районна ниво. През 1992-1994 г. е президент на компания "Одесаимпекс". През 1994 г. е заместник-губернатор на Одеска област. През 1998 г. е назначен за губернатор на същата област. Бил е вицепремиер на Украйна и депутат във Върховната Рада.
Награден е с орден "Св. Княз Володимир".

София, 24 май 2003.- На 24-25 май делегацията на Одеска област начело с губернатора Сергий Гриневецкий посети София и Варна. В състава на групата са почти 30 души, включително и предриемачи. В събота пан Сергий, за когото се говори като за един от най-перспективните политици в Украйна, пожела да се види с актива на украинската диаспора в София. Срещата продължи над 1 час. След нея той отиде при президента Георги Първанов, който с указа си №109 го награди с орден "Мадарски конник" ІІ степен.
- Много съм радостен от срещата си с украинците в България, - сподели пред "БУВести" Сергий Гриневецкий.- Още повече, че днес е 24 май - Празник на славянската писменост и култура. А знаем, че украинският учен и общественик Михайло Драгоманов, който е преподавал в София в края на ХІХ в., е бил радетел на славянското единство. Украинците, които живеят в България, се организират, съхраняват езика и културата си. Това ме радва и обнадеждава.
- Какво бихте им пожелали?
- Винаги да помнят, че са украинци. Ние ще ви помагаме, за да запазите духовността си тук и навсякъде по света и да вярвате в утрешния ден. Украинската държава и регионалните структури в Украйна трябва да ви помагат, да лобират вашите интереси. Бизнесът също трябва да ви даде рамо. Обещавам, че ще мислим и ще работим за това. Одеска област взима под своя закрила украинците в България.
- Това за закрилата е само идея или програма?
- Украйна има контретна програма "Задгранично украинство", подписана от президента Леонид Кучма. Но трябва да се разбере, че украинската държава де-факто се изгражда от нулата. Трябва ни малко време. Конкретно в нашата администрация вече има отдел, който работи с украинците в чужбина. Създаваме база данни за техните организации и т.н.
- Колко българи живеят в Одеска област?
- Над 150 хил., а в цяла Украйна - малко над 200 хил., сочат данните от последното преброяване. Те са достойни членове на украинското общество. Моят заместник Антон Киссе е българин, директорът на завода "Одесакабел" Дмитро Иоргачов е българин, председателят на Болградската районна администрация Микола Киссеолар също е българин.
- Одеса и Варна отдавна са градове-побратими.
- Да, нас ни свързват дълбоки исторически, икономически и културни връзки. Те се развиват добре. Но, разбира се, винаги има какво да се желае. Нов импулс им даде посещението в Украйна на българския президент Георги Първанов през януари 2003 г. От почти 30 души, които сега пристигнаха с мен, почти половина са предприемачи. Утре във Варна ще подпишем спогодбата за регионално сътрудничество. Лично съм голям привърженик на по-тесни връзки между регионите. Така работим и рамките на ОНД.
- Как се развива Одеския край?
- Според мен, добре. Ще спомена само две числа. През 2002 г. въшната ни търговия надхвърли $2,8 млрд., а в областта са вложени $300 млн. чуждестранни инвестиции. Имаме зона за свободна търговия. Общо взето, бизнесклиматът при нас предрасполага към активизиране на икономическите връзки.
- Кога Украйна ще стане член на НАТО и ЕС?
- Има сили - както вътре в страната, така и извън нея, които искат Украйна да се превърне в "сива" зона. Но тези усилия са напразни. Украйна се интегрира в Европа, в европейските евроатлантически и икономически структури. Може би не толкова бързо, както България или както ни се иска, но пътят ни е правилен и е един и същ. Все повече политици и обикновени хора осъзнават, че без Украйна не е възможно да се изгради надеждна система за колективна сигурност както в Европа, така и в света.
Разговора проведе Васил Жукивский

"ОДЕСАКАБЕЛЬ" Е ГОТОВА ДА "ЗАЛЕЕ" БЪЛГАРИЯ С ПРОДУКЦИЯТА СИ

София, 24 май 2003.- Одеският завод "Одесакабел" е предприятие, което активно присъства на българския пазар. Днес президентът Георги Първанов награди неговия директор Дмитро Иоргачов с "Почетен знак".
- Пане Дмитро, развълнуван ли сте от наградата?
- Разбира се. Много се радвам. Роден съм в Украйна, но съм българин. Имам две родини - Украйна и България. Говоря два езика - украински и български. Работя и за Украйна, и за България.
- Разкажете за "Одесакабель".
- Ние произвеждаме оптически кабел. В България сме от 6 години. Само за 2001 г. успяхме да продадем продукцията си за над 2 млн. лв. Освен това, в Бургас годишно купуваме полиетилен на стойност $3 млн. Сега с две други компании - от САЩ и България, участваме в международен търг за изграждане на първичната мобилна телефонна мрежа.
- Дано да го спечелите.
- Дай Боже! Качеството на нашата продукция отговаря на световните изисквания. Готови сме да "залеем" България с нашия кабел.
- С кого работите в България?
- С фирма "Оптикомм". Много сме доволни от сътрудничеството с нея.
- Желая ви успех и още веднъж - честита награда!
- Благодаря.
Разговора проведе Васил Жукивский

В ЦЕНТЪРА НА БОЛГРАД СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦЪРКВА
София, 24 май 2003.- "Сега в центъра на Болград възстановяваме църква от ХІХ в.",- сподели пред "БУВести" Микола Кисеолар - председател на Болградската районна администрация. Храмът е построен през 1878 г. със средствата на българските преселници. Той е закрит през 1961 г. "Под въздействие на атмосферните условия църквата се е разрушила,- казва пан Микола, който е етнически българин. - Наскоро в Одеса бяха одобрени проектът и реконструкцията започна. Догодина украинската държава ще ни осигури още 2 млн. грн."
Управителят на Болград беше в състава на одеската делегация, която на 24-25 май посети София и Варна.(БУВести)
"ОДЕСАКАБЕЛЬ" Е ГОТОВА ДА "ЗАЛЕЕ" БЪЛГАРИЯ С ПРОДУКЦИЯТА СИ
>>>

В ЦЕНТЪРА НА БОЛГРАД СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ЦЪРКВА>>>

АНТОН КИССЕ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПО-АКТИВНО ДА ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА
РАДІ ЯНКОВ: УКРАЇНІЗАЦІЮ УКРАЇНИ ТРЕБА ПРОДОВЖИТИ
>>>
КАТЯ ПОКАЗАНИЕВА: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА НАСТИГНЕ БЪЛГАРИЯ >>>
СІЛЬВІЯ НЕЙЧЕВА: ТРЕБА АКТИВІЗУВАТИ СПІВПРАЦЮ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
>>>
ЦВЕТЕЛІНА БОРІСЛАВОВА: ЯК НАМ СТАТИ ГЛОБАЛЬНИМИ І ВОДНОЧАС ЗАЛИШИТИСЯ БОЛГАРАМИ
>>>
ДИНАМIВЕЦЬ ГЕОРГІ ПЕЄВ: БОРЩ ЛЮБЛЮ, А ВАРЕНИКИ - НІ
>>>

КРАСЕН СТАНЧЕВ: "ВОСЕНИ БОЛГАРІЯ БУДЕ ЧЛЕНОМ НАТО, ЯКЩО НАШІ ПОЛІТИКИ НЕ НАРОБЛЯТЬ ДУРНИЦЬ" >>>
IВАН КРИСТЕВ: ЕЛІТА У НАС - ЦЕ ТІ, КОГО НЕНАВИДЯТЬ >>>
АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: РАДЖУ УКРАЇНЦЯМ ГОЛОСУВАТИ ЗА ЗНАЙОМІ ФОРМАЦІЇ
>>>