УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ВОЛОДИМИР СЕРГИЙЧУК: ЦЕЛТА НА ГОЛОДОМОР Е БИЛА СТАЛИН ДА ПОСТАВИ УКРАИНЦИТЕ НА КОЛЕНЕ
София, 11 декември 2018.- Вчера в Дома на архитектите в столицата се проведе дискусионен форум, организиран от Атлантическия съвет на България и посолството на Украйна.
Темата му беше «Памет за украинците и българите - жертви на Голодомор. Съвременен прочит на комунистическия геноцид», и е свързана с 85-та годишнина от Големия глад в Украйна през 1932-1933 гг. По време на събитието беше представена фотоизложбата «Нас ни убиваха, защото сме украинци», направена презентация на брошурата «Голодомор в Украйна 1932-1933 г. - комунистическият геноцид» и прожектиран документалният филм (БНТ) «Дойде есента на 1946» на реж. Константин Чакъров за сталинския геноцид над етническите българи в Бесарабия (Молдова и Одеска област в Украйна).

Във форума участваше и проф.Володимир Сергийчук от Киевския национален университет «Тарас Шевченко», доктор на историческите науки, автор на книгите «Как ни убиваха с глад», «Украинският хляб за експорт», «Голодомор 1932-1933 г. като геноцид над украинството».

- Пане Володимир, в доклада си споделихте, че през 1938 г. в украинските села нямало кой да тръгне в първи клас като следствие на Голодомор.
- Да, класните стаи са били празни, особено в началните класове, защото много деца са умрели от град.
- Казахте, че 30% от жертвите на Голодомор са децата.
- Това твърдят нашите демографи. Но според моите анализи и наблюдения в онези села, които проучих, детската смъртност там е достигала даже 52%. Става дума за селата в Харкивска, Полтавска, Киевска, Житомирска области.
- Общо колко украинци са измрели през Голодомора?
- Според моите пресмятания, а те се базират върху архивни документи, може да се говори за минимум 7 млн. и то само в Украйна. С други думи, немските дипломати, които през 1933 г. са съобщавали в Берлин, че гладът в Украйна е отнел живота на между 7 и 10 млн., са били прави.
- Как този Голодомор се отрази върху генофонда на украинския народ?
- Много тежко. С Голодомор съветската власт успя да постави украинското селячество на колене. Забележете, става дума за селяните, които никога не са се примирявали с насилие върху себе си! Нашето селячество е било база на украинското национално-освободително движение. Затова една от целите на Голодомор е бил съзнателен геноцид против украинството чрез унищожаване на селяните като основа на това движение. Сталин се е страхувал от украинизацията, която от средата на 20-те години до началото на 30 години на ХХ век е придобила огромни размери, и че украинците могат да се вдигнат на въстание, с което Москва няма да може да се справи.
- А защо светът толкова трудно признава Голодомор за геноцид?
- Според мен, има намеса на нашия северен съсед. Отначало Москва изобщо е отричала Голодомор. Но после започна да говори, че глад е имало навсякъде в тогавашния Съветски съюз. Анализът на документите обаче показва, че ударът е бил насочен именно против украинската нация. С Голодомор се е предвиждало украинската нация да бъде поставена на колене.
- Благодаря ви!
Разговора проведе Васил Жукивский

Видеорепортаж от форума и интервю с проф-Сергийчук може да видите ТУК

Още за форума: ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ: ГОЛОДОМОР Е ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД