Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ГЕОРГИЙ ЛИСИЧЕНКО: ОТ ЧЕРНОБИЛ НЯКОИ ТЕРИТОРИИ СА ЗАМЪРСЕНИ ЗА ХИЛЯДОЛЕТИЯ
Реакторът се взривява от 26 април до 7 май, облакът стига чак до Япония

ЛисиченкоГеоргий Лисиченко. Роден е през 1947 г. в Киев. Завършва Киевския държавен университет "Тарас Шевченко". Инженер-геолог, хидрогеолог, радиоеколог. Доктор на техническите науки, член-кореспондент на Националната академия на науките на Украйна, професор. През 2011 г. е награден с Държавната премия на Украйна в областта на науката та и техниката. Основната му научна дейност е свързана с решаване на проблеми в областта на безопасност на АЕЦ и други обекти от инфраструктурата на ядрено-горивния цикъл. Участва в разработване и усъвършенстване на методите за математическо моделиране и прогнозиране на развитие на неопасни геологично-екологичните процеси, оценка на рискове от функциониране на потенциално опасни обекти и др.

На 27 април 2016 г. в София в сградата на Българската академия на науките се проведе "кръгла маса" на тема "30 години от аварията на Чернобилската АЕЦ: предизвикателства, последици и поуки". Своя доклад там представи украинският учен, член-кор. на Националната академия на науките на Украйна, проф.Георгий Лисиченко. Той любезно се съгласи да отговори на няколко кратки въпроса на "УБВести".

- Пане професоре, какви поуки човечеството трябва да извади от чернобилската трагедия?
- Че с ядрената енергетика трябва да се държим много отговорно. Тя иска спокойствие, стабилен режим на работа и никакво маневриране с мощностите на реактора.
кръгла маса
- Защо така стана с АЕЦ "Чернобил"?
- Аварии е имало и в други страни, например, в САЩ. Имало и в тогавашния СССР. Но не с такъв мащаб, както у нас на Чернобил.
- През 80-те години на миналия век колко атомни енергоблока е имало на територията на Украйна?
- Двадесет и един в пет атомни централи – Чернобилска, Южно-украинска, Ривненска, Хмелницка и Запорожка. Преди да стане авария в Чернобил Москва е искала да построи в Украйна още 28 реактора, но Киев успя да докаже, че за толкова енергоблокове просто нямаме вода. А знаете, че, общо казано, една АЕЦ за охлаждане има нужда от много водни ресурси. Впрочем, по това време в СССР се е смятало, че ядрената енергетика е най-сигурна, най-безопасна. Но Чернобил показа, че тя не само е опасна, но и способна да водене до глобална техногенна катастрофа. Не бяхме готови за нея.
- Няколко думи за самата ситуация непосредствено след варива на четвъртия енергоблок в Чернобил.
- Какво да ви кажа, реакторът се е взривявал от 26 април чак до 6 май. Първият радиоактивен облак е тръгнал на север, през Беларус към Скандинавия, като най-много е била засегната Швеция. Последвала Източна Европа, Балканите. А на 12 ден по-високият радиоактивен фон е бил отбелязан знаете ли къде – в Япония. В Украйна най-заразена е била Киевска област и територията на запад от нея – Полисся. Но 70% от радиацията се падна на Беларус и много малко на Русия, в Брянска област. Впрочем, когато облакът е тръгнал на север към Москва, съветското правителство се разпореди от самолети облаците да бъдат обработени със съответните химикали, предизвикващи дъжд, и така радиацията не стигна до Кремъл.
- Същевременно в Киев на 1 май се проведе първомайска манифестация…
- Да. Ако хората бяха информирани и първите 10 дни бяха поемали йод, по-късно нямаше да има скок на рак на щитовидната жлеза, например. Първото официално съобщение за трагедия се появи едва на 6 май и украинското правителство обяви за мащаба на катастрофата. Но за йодната профилактика вече е било късно.
- Кога териториите, замърсени от радиацията, ще могат да се използват? Изминаха вече 30 години.
- Земите, поели, например, плутоний, трябва да отпишем за хилядолетия. С цезий-137 е замърсена цяла Европа. Но само там, където нивото надхвърля 15 кюри, не може да се живее. Впрочем, тук е важно не с колко е замърсено, а в каква форма се намират радиоактивните вещества. Над 80% от радионуклидите напускат "зоната" по воден път. Над 600 хил. души са "хванали" високи дози на радиацията. По един или други начин замърсяванията попадат в хранителна верига и, съответно, в нашия организъм.
- Пане професоре, преди няколко дни руското ръководство заяви, че, ако на Москва няма да бъде позволено да контролира украинската атомна енергетика, може да стане втори Чернобил. Ваш коментар?
- По принцип, руснаците имат право да го казват. Защото всички енергоблокове са руско производство. Сега ние удължаваме срока на тяхната експлоатация. И в тази връзка всичките си действия трябва да съгласуваме с проектираща организация, а тя, за съжаления, е руска. И още. Каквото и да казваме за "Уестинхауз", предимно ядреното гориво получаваме от Русия. С една дума, нашата ядрена енергетика е руска и този фактор трябва да отчитаме.
- Доколкото знам, прави се опит един украински енергоблок да работи с гориво неруско производство…
- На компанията "Уестинхауз"…
- Как това може да се отрази върху нашата енергетика?
- Да, ние правихме такъв експеримент на Южно-украинската АЕЦ. Отначало имаше определи проблеми, но после всичко се оправи. Сега това гориво е проверено и с него ще работи не само един енергоблок, но и повече.
- Може би именно затова руското ръководство се нервира – Украйна постепенно се отказва от зависимостта си от Русия не само в газоснабдяване, но и в областта на атомната енергетика.
- Еднозначно сте прави. Специално се нагнетява обстановката, заплашва се украинското правителство, че без Русия ние не можем да имаме атомна енергетика.
- Благодаря ви.

Разговора проведе Васил Жукивский

Відео з паном академіком українською мовою на каналі "Украински вести ТВ Жукивский" - ТУТ