УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАЙНА ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СА 7 МИЛИОНА ДУШИ
На фронта загива всеки пети украинец, у нас са разрушени 700 града и 28 хил. села

Киев, 09 май 2020.- Днес в Украйна отбелязват Ден на победата над нацизма във Втората световна война и не се празнува, а се почитат жертвите, които страната е дала в тази касапница.
А те, жертвите, не са малко и са само приблизителни, защото в СССР статистиката не е била уважавана наука, за разлика от Германия. Дори до ден-днешен в Русия, която превръща Деня на победата във фикс-идея и гръмогласна пропагандистка кампания, не могат да посочат точно число на свои загинали. Споменават се 27 млн. съветски граждани (по време на Михаил Горбачов), по-рано (по време на Никита Хрушчов) са били 20 млн.
Но да се върнем към Украйна. През 1975 г. Володимир Щербицкий – тогавашен комунистически лидер на републиката, посочва 6,750 млн. украинци. Преди това в едни публикации се споменават 5 млн., а по-късно в други – 7 млн. и даже 7,5 млн. В последното число влизат 2,5 млн. загинали на фронта украинци и 5,5 млн. – умрели в плен наши съотечественици и загинали мирни граждани. Ако тези 7,5 млн. отнесем към 27 млн. общо съветски жертви, то получаваме около 30%, т.е., 1/3 от всички съветски жертви са украинците. Може да заключим, че вследствие на пребиваване на страната ни в състава на СССР като съюзна република само за периода от 1932 г. (тогава започва Голодомор) до 1945 г., когато свършва Втората световна война, украинците са намалели с над 14 млн. – това са две сегашни Българии.
И още няколко данни.
През 1939 г., когато започва Втората световна война, официално населението на Украйна е 41,3 млн. Едва двадесет години по.късно, т.е., през 1959 г., републиката достига довоенната си численност – 41,9 млн. души.
По време на Втората световна война в страната ни са разрушени и опожарени 700 града и 28 хил. села, т.е., материалните загуби у нас се равняват на 40% от всички загуби на СССР.(УВести)

Още по темата:

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА: "МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ!"

КОЙ Е ИЗДИГНАЛ ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА В БЕРЛИН?

СТАЛИН ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА НА САЩ ПО ПРОГРАМАТА «ЛЕНД-ЛИЗ» ЗА ВОЕННИ ДОСТАВКИ