Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАИНКА ЗАВЗЕМА ХАРЕМА НА СУЛТАНА
Роксолана - ХVІ в.Десетилетия наред малка кокетна постройка в центъра на Истанбул срещу черквата Света София остава незабелязана за тълпите туристи, които минават покрай нея. А тези, които надникват вътре, откриват музей на килими. И така доскоро, когато след голям ремонт постройката бе върната към предишния й блясък - банята на Рокселана - могъщата любовница и по-късно съпруга на султан Сюлейман Великолепни.
Хамамът, както наричат турските бани, е завършен през 1557 г. от известния архитект Синан. Това е оазис на екзотични мрамори, които красят извитите сводове на банята. Мъжкото и женското отделение предлагат релакс с парна баня, пилинг и масаж с пяна.
Защо хамамът на една любовница се намира на такова централно място в Истанбул? То показва колко ценена е била Рокселана през XVI век. Легенди се разказват за тази жена, която със сигурност е била една от най-влиятелните дами в Османската империя.
Животът на Рокселана е невероятна приказка. Ражда се през 1510 г. с името Александра Лосовска близо до Лвов в полското кралство, днес в Украйна. Баща й е беден православен свещеник. Около 1520 г. тя е пленена и отвлечена като робиня от кримски татари. Първоначално е отведена в кримския град Кафа, голям център за търговия с роби, а след това я карат в Константинопол. Там заради красотата й е избрана за харема на султан Сюлейман.
Рокселана влиза в един нов свят. Харемът е многолюден - около 300 жени, деца, любовници, робини и евнуси. Той се управлява от строга йерархия, жените не си губят времето да се тъпчат със сладки, а се образоват с музика и танци. Александра влиза в харема като слугиня. Тя обаче се възползва от шансовете си и много скоро е забелязана заради своята интелигентност, открит характер и уменията й да разказва приказки. Може би тя е истинската Шехерезада.
Често я наричат Рокселана заради произхода й. Много скоро получава и прякора си Хурем - Смеещата се. Красотата й е безспорна. Най-накрая я представят на султана и тя бързо го оплита в мрежите си. Управникът на могъщата империя постепенно и безнадеждно се влюбва в Рокселана - Хурем.
Стъпка по стъпка Рокселана започва да засилва своята власт в харема. Основната й съперница е любимата жена на султана - Махидевран, която го е дарила със син Мустафа. Рокселана успява да убеди Сюлейман, че любимата му жена и синът й заговорничат срещу него. След зрелищен бой между двете в харема Махидевран и синът й са пратени в изгнание в крепостта Маниса. След години, пак по внушение от любовницата, че Мустафа готви въстание, султанът нарежда той да бъде удушен.
След като съперницата е отстранена, Рокселана заема мястото й и ражда на султана 6 деца. Един от синовете им - Селим, по-късно наследява трона. Хурем прави всичко възможно, за да гарантира това. Тя успява да убеди султана да се ожени за нея, което е безпрецедентна стъпка за времето.
Въпреки своята безскрупулност Рокселана е надарена с чар и необичайна интелигентност. Тя става личен съветник на султана и участва във вземането на важни решения във вътрешната и външната политика, като следи заседанията на държавния съвет, скрита в специална ниша. Участва активно и в изграждането на архитектурни паметници в столицата.
Рокселана умира през 1558 г., 8 г. преди Сюлейман Великолепни. След нея той не се жени и не си взема нова метреса. Сюлейман е известен като един от големите ислямски поети. Запазени са любовните му поеми, посветени на Рокселана, които показват колко я е обичал. В тях той я нарича “трон в моята самотна ниша, мое богатство, моя любов, моя лунна светлина”.
Вестник "24часа" - София, 04 юни 2011 г.

Справка "УВести":
Според украинската Википедия, Роксолана (а не Рокселана) или Анастасия (Настя) или, според полската, Александра, Лисовска (Лісовська – по украински, а не Лосовска), е родена приблизително през 1506 г. в гр.Рогатин (или в гр.Чемеривци – според друг източник) в Западна Украйна. В плен попада приблизително през 1520 г., т.е., съвсем малка. Най-напред е закарана в кримския гр.Кафа (сега – Феодосия), а по-късно – в Истамбул, където е забелязана от везира Ибрахим-паша, който я подарява на султана Сюлейман Великолепни.
Роксолана ражда пет синове и една дъщеря: Мехмед, Михримах, Абдулах, Селим ІІ Мест, който става 11-ти султан на Османската империя, Баязид и Джангир. Султанът най-много обича дъщеря си Михримах. През 1539 г. (на 17 г.) тя се омъжва за Рустем паша, който по-късно става велик везир. В нейната чест Сюлейман построява джамия.
През 90-те години в Украйна излиза сериал "Роксолана", който има голям успех. А по-рано известният украински писател Павло Загребелни пише роман за Роксолана. В едно интервю той отбелязва, че по време, когато Сюлейман и украинката са на власт, територията на Украйна е подложена на редовни и опустошителни турски набези – общо те са 38, почти по един на всяка година от управлението на Сюлейман. "С други думи, Роксолана изобщо не е помагала на родината си", - твърди Павло Загребелни. Той още казва, че по ум и характер те си приличат с Юлия Тимошенко. "Роксолана е била невисока и не кой знае колко красива, но - много чаровна. Тя се е отличавала с някакво особено носле, от което се е възхищавал даже Волтер", - казва Загребелни.

 

    


ЕТНОИСТОРИЯТА НА УКРАЙНА В ЗАПАДНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ>>>