УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

КРАЙ ГАРА КРУТИ НЯКОЛКО СТОТИН ГИМНАЗИСТИ, СТУДЕНТИ И КАДЕТИ ДАВАТ НЕРАВЕН БОЙ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ
Киев, 29 януари 2021.- Днес в Украйна отдават почит на геройството на младежи-доброволци, които на този ден през 1918 г. спират за четири дни настъплението на болшевишката армия към Киев. С жертвоготовността си в името на независима Украйна те спечелват време, необходимо за преговорите и изготвянето на Брест-Литовския мирен договор, който води до международно признаване на нова държава - Украинската народна република (УНР).
В началото на януари 1918 г. болшевиките вече контролират Харкивска, Катеринославска и Полтавска губернии и започват настъпление към Киев. На 24-27 януари 1918 г. се водят тежки боеве за гара Бахмач. Украинските войски отстъпват към гара Крути. От нея до Киев са само 150 км.
На 29 януари в Крути има до 520 украински воини, въоръжени с 16 картечници и едно оръдие върху железопътната платформа, под командването на Аверкий Гончаренко. В украинската отбрана се вливат и кадети от Първа украинска юнкерска школа «Богдан Хмелницки», първа сотня (чета) на новосъздадения доброволчески Помощен студентски отряд на сичовите стрелци и още близо 80 доброволци от подразделенията на Волното казачество от гр.Нижин.
Изпратената срещу тях болшевишката армия под командването на полковник Михаил Муравьов, която заедно с други армии води настъпление против УНР, наброява 4800 войници.
След жестоко многочасово и неравно сражение, използвайки тъмнината, украинските войски започват да отстъпват, като след себе си взривяват железопътните линии и мостовете, за да забавят настъплението на агресора. Руско-болшевишката армия губи боеспособността си за четири боеве дни. Агресорът е принуден да попълни редиците си с нови сили, да поправи взривените и разрушени мостове и железопътни линии и едва след това да продължи настъплението си към столицата на УНР.
Това забавяне позволява на украинската делегация да сключи Брест-Литовския мирен договор, който спасява младата украинска държава. Вярно, само за две години. През 1920 г. отново под натиска на Червената армия правителството на УНР и верните му войски отстъпват към Полша и независимата Украйна престава да съществува до 1991 г., когато СССР се разпада. Между другото, в съветска Украйна да се споменава, камо ли да се изучава, битката край гара Крути беше строго забранено.
Според нови данни, край Крути загиват 70-100 бойци. Около тридесетина младежи по време на отстъплението губят ориентация в тъмнината и попадат в болшевишки плен. Те са жестоко изтезавани и убити по заповед на Муравьов. Загубите на Червената армия в тази битка са значителни – само убитите са над 300.
През 1918 г. младите защитници на УНР без никакво колебание застават, с цената на живота си, в защита на свободата и независимостта на родната си земя. Сега, повече от век по-късно, хиляди нови украински герои продължават да се борят за независимостта Украйна против същият агресор, идващ от изток.(УВести)
По Информнапалм