УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ВОЛОДИМИР ИВАСЮК И НЕГОВА «ЧЕРВОНА РУТА» ПРЕОБЪРНАХА УКРАИНСКАТА ПОПМУЗИКА
София, 07 март 2021.- Украинският композитор Володимир Ивасюк е роден на 4 март 1949 г. в гр.Кицман (Чернивецка област) в семейството на учители. За датата на смъртта му се приема 26 април 1979 г.
Ако не беше "самоубит" от съветското КГБ в горите край Лвив през 1979 г., Володимир Ивасют кой знае още колко хита щеше да сътвори.
Но и дори само "Червона рута" да беше написал, пак щеше да е достатъчно за почетно място в украинския пантеон. Човек трудно може да си представи, че една естрадна песен може да кънти по стадиони, да бъде изпълнявана от футболни запалянковци, да вдъхновява творци по цялото земно кълбо . При това песен с наглед съвсем невинен (и наивен) смисъл: възпяваща митично цвете от карпатските поверия, цъфтящо в червено само в нощта на празника Иван Купала (7 юли), което, види ли го младо момиче, ще се сдобие с щастлива любов.
И това е така вече половин век. Написаната през 1970 г от Ивасюк "Червона рута" играе ролята на паралелен химн на Украйна.
Тогава Ивасюк е 20-годишен, студент по медицина в Чернивци. Премиерата е същата година, в ТВ-предаване от театър в същия град. През 1971 г. Ивасюк я включва в репертоара на естрадния ансамбъл "Смеричка", тогава е заснет и музикалният филм "Червона рута" със София Ротару и Васил Зинкевич в главните роли. Славата идва с първия фестивал на всесъюзния консурс "Песня-71" в Москва, където Ивасюк изпява "Червона рута" заедно с Назарий Яремчук и Васил Зинкевич и спечелват първото място.
През тия десетилетия "Червена рута" е изпълнявана от десетки певци, във всевъзможни аранжименти и кавъри. От нейния автор Ивасюк и солистите на "Смеричка", през София Ротару, Богдан Косопуд, Вахтанг Кикабидзе, та до днешните украински звезди Ани Лорак, Таисия Повалий и Тарас Чубай. Че даже и Тото Кутуньо по време на концерт в Киев през 2008 г.
Една от най-разпознаваемите по света украински песни, силен и въздействащ символ в украинската забавна музика от 70-те години насам. В още по-голяма легенда се превръща нейният автор - Володимир Ивасюк, (той написва и мелодията, и текста) - изключително талантлив музикант, композитор, свирил на цигулка, виолончело, китара и пиано. И поет. Даже се е опитвал и да рисува. А инак е лекар по образование. Смятан е с право за един от корифеите на украинската естрада, чиято голяма заслуга е включването на фолклорните мотиви и песенни традиции в масовата музикална култура. За краткия си живот създава 107 песни (хитове, тачени и в наши дни), 53 инструментални творби, музика за спектакли.
Ивасюк умира при неизяснени и до днес обстоятелства в края на април 1979 г. Един ден, след телефонно обаждане, излиза от дома си в Лвив и повече не се врща. В средата на май е намерен обесен в гората край градче Брюховичи (около Лвив). Официалната версия е самоубийство, но тръгват слухове, че всъщност е ликвидиран от КГБ. Заради своята популярност, заради творчеството си, прославящо украинската идентичност, фолклорни традиции и т.н. Бил е само на 30. Погребението му на 22 май 1979 г. се превръща в масова акция против съветската власт.
Малко за легендата около това цвете, червената рута. Това е нашенското седефче - полухрастово растение, виреещо по каменисти и слънчеви места. Жълто на цвят. Та, според карпатските вярвания, тая иначе жълта рута веднъж годишно се пременя в червена: и това става в нощта срещу Иван Купала - рождението на св. Йоан Кръстител, ден на лятното равноденствие (по стар стил), 7 юли. Както и ние на Еньовден (24 юни), така и източните славяни отбелязват празника предимно езически - с нощно къпане, палене на сламени кукли, бране на билки при изгрев слънце. Ако момата намери тогаз червената рута, ще я споходи щастие в любовта.
Володимир Ивасюк не го спохожда щастието, но вероятно душата му отгоре се радва, гледайки мощната енергия, струяща от хилядите гласове. Които още пеят с цяло сърце "Червона рута".
Драгомир Иванов

Още до темата
ЛЕГЕНДАРНАТА «ЧЕРВОНА РУТА» Е НА 50 ГОДИНИ

Киев, 13 септември 2020.- Точно на тази дата преди 50 г. Чернивецката телестудия на живо за първи път излъчи песента «Червона рута», изпълнена от автора й Володимир Ивасюк и певицата Олена Кузнецова.
През 70-80 години на миналия век «Рута» е хит в Украйна и Съветския съюз, химн на украинската идентичност. Тя е първа песен на Ивасюк, който тогава е студент в Чернивецкия медицински институт. После се появява «Водограй» и много други творби (общо – над 100), всяка от които е извънредно популярна в Украйна до ден днешен.
През 1972 г. от Чернивци Володимир Ивасюк се мести в Лвив, където завършва местния медицински университет и продължава да следва в Лвивската консерватория и да пише песни и музикални творби и да участва в концерти.
През 1979 г. певецът е открит обесен в гора край Лвив. Погребването му се превръща в антисъветски протест.(УВести)