УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

МУСТАФА НАЙЕМ: ПРОТЕСТЪТ ПРЕД КАПИТОЛИЯ И НАШ МАЙДАН НЕ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ!
Киев, 07 януари 2021.- Интересно да наблюдавам, как бившите приятели на Виктор Янукович правят какви ли не аналогии между Майдана и вълненията пред Капитолия.

Разбира се, всички протести по своята форма си приличат. Сталинските «тройки» също могат да напомнят съда със съдебни заседатели. Но, съгласете се, има нюанси.
Първо, хората пред Капитолия са насърчавани и водени лично от действащия президент на страната, който разполага с цялата власт и който се ръководи от една цел – как да запази тази власт.
Докато Оранжевата революция (2004 г.) и Майданът (2013-2014 гг.) бяха опозиционни към действащата власт, а хората, излезли на улицата, не само че нямаха подкрепа от властта, но и бяха подложени на насилие и преследване. Затова протестът пред Капитолия по-скоро е американски вариант на «анти-майдан» и «титушки» у нас, организирани, финансирани и бранени от хората на Янукович и неговата администрация.
Второ (и това е причината, поради която протестът във Вашингтон нямал никаква перспектива), хората, събрали се пред Капитолия, са преследвали една-единствена цел – как да върнат Тръмп. Повтарям, протестиращите не се интересували от победа на една или друга партия или идеология, а от един конкретен политик, изгубил подкрепата и на партията си, и на най-близкото си обкръжение. Акцията пред Капитолия официално не е подкрепил нито един републиканец, а вицепрезидентът Майкъл Пенс дори е признал победата на демократите още преди протестът да затихне.
Нашият Майдан беше реакцията на отказа на Янукович, неговата партия и администрация да изпълни публично поетите задължения – да подпише асоциацията ни с ЕС. Майданът не беше акцията под нечий флаг и за нечия победа. Ставаше дума за това, накъде ще тръгне страната!
И трето, в Киев протестиращите не превземаха сградата на парламента.
Само ще напомня, че Майданът стана масов едва през ноември, т.е., три седмици след като милицията смаза от бой мирно протестиращите студенти.