УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ОЛЕНА ЗЕРКАЛЬ: «2020», ОСВЕН ЧЕ Е КРИЗИСНА, Е И ГОДИНА НА ГОЛЕМИ ПОБЕДИ
Киев, 30 декември 2020.- Кризисната 2020 г. е и година на големи победи, сподели във «Фейсбук» Олена (Лана) Зеркал – бивш заместник-външен министър на Украйна, а сега – водеща личност в екипа на експертите на «Нафтогаз», който съди и води спорове с руския монополист «Газпром».
Всички сме виждали и знаем, как пада и се разбива играчка за елха. Ето такъв звук издаде най-скъпата играчка на Кремъл на стойност $10 млрд., а именно – тръбопровод «Северен поток-2». Санкциите спряха изграждане на тази тръба и тя, ако говорим за санкциите, свързани със застраховане и сертифициране, превръща се в един паметник на геополитически мечти на Кремъл за диктат в Европа.
За да се превърне «Северен поток-2» в най-скъпото незавършено строителство в Балтийско море, проведохме много срещи с цел да убедим нашите партньори, че този руски проект е не само проблем на Украйна. Тук най-вече става дума за енергийна сигурност, геополитика и доминиране на страната-агресор в Европа. Както в Германия, така и в САЩ работи щоно руско лоби. Руснаците подкрепят местни политици, осигуряват на тях приличен пенсионен пакет и добро работно място. Сблъскахме се с много предизвикателства, но с общи усилия успяхме да убедим мнозинството от страните, че «Северен поток-2» представлява заплаха.
За в.«Bild» кремълският проект е «Поток на смъртта» и политически проект на руската експанзия, а за «Wall Street Journal» - проект, с който се засилва зависимост на Западна Европа от Русия, а НАТО отслабва.
Прогнозираме, че руснаците ще положат свръхусилия и ще се опитат да заобиколят санкциите. Но ние, експерти и украински политици, трябва да направим така, че този план да не се реализира.
Всъщност, тази тръба може да стане и полезна. Например, по нея да пускат пощенски гълъби или да се крещи за намаляване на стреса. Освен това, тя може да се превърне и в популярен аквапаметник.
През кризовата 2020 г. също така положихме основи за нашите бъдещи победи. Направихме всичко възможно да стартира добивът от собствени находища в черноморския шелф.
«Но това е невъзможно, там е Русия» - ще каже скептикът. Победата в Стокхолм, където «Нафтогаз» осъди «Газпром», и реално дело в Хага (там анексията на Крим се приравнява към война) също бяха «невъзможни», но професионалната екипна работа, познаването на европейските правила и умението да се работи по тях направиха чудо. Когато казваме, че «Украйна е Европа», то става дума за професионализъм, партньорство и добре поставени задачи. И от това на «Газпром» става тъжно, заключва Олена Зеркал.(УВести)