УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК: УКРАЙНА ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ ГРУЗИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В НАТО
Киев, 05 декември 2020.- Твърди се, че в НАТО вече се оформи единно мнения Грузия да бъде поканена за преговори  за членство в алианса, заяви бившият премиер на Украйна Арсений Яценюк.
Той се позовава на натовския генерал Бен Годжес, който в рамките на Киевския международен форум по сигурността сподели, че твърдо «вярва в най-скорошното членство на Грузия».
А Украйна? Пан Годжес не можа да каже същото за нас. И в това няма нищо странно. Защото нова власт начело със Зеленский като че ли не проявява особено желание страната ни за влезе в НАТО, въпреки че този курс е заложен в законодателството ни. Сегашното правителство, а и самият държавен глава особено не искат да говорят по тази тема, за тях Програмата за действие за членство (ПДЧ) не е на дневен ред, казвайки, че не си заслужава да «чукаме по вратата» на НАТО, ще ни приемат там, когато станем силни. С други думи, отново се намеква на т.н. «многовекторност», от която страната ни се опари яко и се видя, докъде се стигна. До окупирани територии!
Пан Яценюк казва, че през 2008 г. като председател на парламента е подписал молба за намерение да получим ПДЧ. «После и моите правителства създадоха цялата необходима база за това», - твърди той. През 2014 – 2019 гг. тази тема беше на дневния ред на тогавашната украинска власт. Сегашната следва да продължи този курс, още повече, че във Върховната Рада Володимир Зеленский има мнозинство.
Украйна трябва да се бори за ПДЧ и за членство в НАТО. А не да се преструва, че се бори. Примерът на Грузия следва да вразуми и президента, и неговите депутати, и неговото правителство. Срамота е да се позоваваме на коронавирус. Не той ни пречи, категоричен е Яценюк.(УВести)