УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЮРИЙ БУТУСОВ: ПРЕДИ ШЕСТ ГОДИНА ОДЕСА СЕ РАЗМИНА С КОШМАРА НА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК
Киев, 02 май 2020.- «Точно преди шест години Игор Иванов (на снимката) – служител в Апелативния съд в Одеска област, върви в колоната на украинските демонстранти в Одеса. Той е само на 27 години. Обича Украйна. Преди това е бил на Майдана. А в Одеса решава да събере група активисти от «Десен сектор», за да бранят проукраински акции. Игор осъзнава, че това е опасно. В Източна Украйна вече върви война. В Донецк и в Крим за украинско знаме убиват.
Приблизително в 16:00 украинската колона се сблъсква с проруската тълпа, изпратена специално да провокира и да създава «картинка» за руски ТВ. Игор Иванов заедно с приятеля си Сергий Стерненко и други патриоти, без оръжие, тръгват срещу сепаратистите. Чува се изстрел. Куршум 5,45 мм улучва Игор. Той умира на място. По-късно Виталий Будко, обвинен в това убийство, бяга и се укрива в Русия.
Игор Иванов става първият, загинал на 2 май 2014 г. в Одеса. Но смъртта му не плаши другарите му, и вследствие проруският метеж в Одеса е разгромен. Тогава на Одеса й се разминава кошмарът на Донецк и Луганск. Защото, се оказва, че в Одеса има хора, способни да извадят правилни поуки от ставащото в Източна Украйна и за които Родината и Чест не са празни думи.
На 2 май преди шест години в Одеса Герой с фамилия Иванов и другарите му, отмъстили за смъртта му, спират «руски мир».
По-късно баткото на Игор като доброволец се записва за война с Русия, воюва в 3-я полк със специално предназначение (спецназ). А Игор е удостоен със звание Герой на Украйна (посмъртно).
Винаги ще помним!»

Нашата справка:
На 2 май 2014 г. в Одеса в резултат на масови сблъсъци загиват 48 души, а над 200 са ранени. Повечето загиват (предимно сепаратисти) в пожара в профсъюзния дом. Следствието продължава. Ръководството на тогавашната милиция начело с полковник Дмитро Фучеджи (на снимката)– етнически българин, играело заедно със сепаратистите, в момента се укрива в Русия.
Днес президентът на Украйна Володимир Зеленский заяви, че «не знае, кое е виновен за трагедията в Одеса». И в отговор получи възмущение от патриотически настроената част от украинското общество. Зад провокацията в града стоят спецслужбите на Русия и руската пета колона в страната ни, пишат му наши хора във Фейсбук. Същевременно двама депутати от пропрезидентската партия «Слуга на народа» Олексий Леонов и Артем Дмитрук възложиха цветя до мястото, където са загинали проруските сепаратисти, включително техният лидер Геннадий Кушнарьов, заплашвал украински патриоти с убийство.
Българската журналистка Елена Йончева е направила филм за трагедията в Одеса, но изключително от гледна точна на руската пропаганда – украинците са националисти, които убиват невинни хора в Одеса.