УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЕС ПРАВИ ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА КАТО ПРЕДАВА БАЛКАНИТЕ
Киев, 22 октомври 2019.- Преди една година Македония пое задължение да промени името си именно заради влизане в ЕС. Това изискване е било трудно да се изпълни. Но управляващата партия и парламентът, въпреки протести и референдум, показа на Брюксел една наистина държавническа позиция. Македония стана Република Северна Македония. И ето… ново лице на европейската и световната политика! Президентът на Франция Макрон, който и преди не е пестил комплиментите си по адрес на Путин, заяви, че преговорите за влизане на Северна Македония и Албания в ЕС не са навременни и трябвало да бъдат отложени. Това е историческа грешка и направо е предателство! И не е чудно, че това събитие е докарало сериозна политическа криза в самата Северна Македония и сега там отново надигат глава проруските сили. Според мен, на новите лица в световната политика не им липсва импозантност,  чар и широки усмивки, но… има дефицит за перспектива и мъдрост, а и умение да отстояват позициите си. Франция веднъж, в Бухарест, е блокирала поканата за НАТО на Украйна и Грузия. И като следствие – руска агресия против тези две страни. Не се съмнявам, че отказът две балкански държави да получат покана за ЕС ще доведе до изостряне на ситуацията на Балканите със засилване на позиции на проруските сили , а Русия влага там милиони долари, за да запази влиянието си в този регион.
Много украински политици са били очаровани от Макрон – млад, красив, лек в общуване, свежо лице! Но по-добре да бъдат отговорни и истински лидери.
С огромна тревога очаквам нормандска среща. Трима (Меркел, Макрон и Путин) против един (Зеленский)? Или пък двама срещу двама? И какво ще остане от европейската подкрепа на Украйна, когато пани Меркел напусне голямата политика?
Ирина Геращенко, парламентарна партия «Европейска солидарност» (лидерът на партията е Петро Порошенко)