УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

Фейсбук пише:

ПОЛИТОЛОГ ОГНЯН МИНЧЕВ: ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА - ПРОСТАЦИТЕ ИМАТ ПРАВО НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

София, 09 август 2019.- Кратко и ясно. Най-вече - вярно. Има две новини - добра и лоша.
Добрата новина е, че шефът на шоуто влиза в политиката. В една демокрация - дори и фасадна - представителството е най-важният процес. Ако в страната има определен брой простаци - те имат право на политическо представителство. Те трябва да бъдат представлявани - за предпочитане чрез различни и конкуриращи се просташки политически платформи. Груби, грозни, ниско интелигентни, примитивно манипулативни. Нека най-добрият спечели. След него вторият, третият и ... т.н.
Лошата новина е, че освен процес на представителство - «отдолу нагоре», политиката е и процес на формиране и структуриране на обществената публичност от страна на политическите институции - партийни и държавни - «отгоре надолу». Колкото по-просташки политически платформи успяват, толкова по-силен е процесът на систематично по-нататъшно опростачване на гласоподавателите чрез институциите, превръщането им в озлобено стадо, готово да тръгне да прегризва нечии гърла на "врагове" и/или просто на хора с по-различен манталитет. В определен момент процесът става необратим, с което се слага край и на самата демокрация - дори само фасадна. Защото един от основните критерии за демократично управление е винаги наличната възможност за обратимост на настоящето управление и резултатите от него чрез свободно (информирано) упражняване волята на гражданите.
И още една новина - който както ще да я определя, дали добра или лоша. Шоуто продължава - в кабеларка, която ще се бори за много широка гледаемост. Няма да се учудя, ако я достигне.