Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


РУСИЯ ДНЕС: СТАЛИН Е БИЛ… ДОБЪР МЕНИДЖЪР
Ако в съветските учебници за сталинските репресии изобщо не се е говорило, то сега се търси начин те да бъдат оправдани
София, 28 август 2008.- Иосиф Сталин – партиен и държавен ръководител на СССР през ХХ в., е бил добър управленец. Това се твърди в новия учебник по най-нова история на Русия, подготвен от колектив начело в Александър Филипов, пише руският в."Время новостей" (пълен текст в оригинал - вж. тук). Авторите твърдят, че Сталин е действал в конкретна историческа ситуация и като мениджър е реагирал напълно рационално – той е бранил системата, бил е последователен реформатор на страната, ръководил е централизирано. В СССР в рамките на модернизацията Сталин е построил не социализъм и не капитализъм, а постиндустриално общество, се казва в учебника.
Авторите предлагат и по новому да се броят жертвите на сталинския терор. Според тях, към тази категория спадат само тези, които са били осъдени на смърт. А тези, които са били изпратени в Сибир, включително по политически причини, и са умрели в ГУЛАГ от студ, глад, тежка работа, не трябва да се смятат за жертви. Сталин не е знаел, кои са неговите врагове, и затова "покрай сухото е изгоряло и мокрото". С една дума, сталинският терор се разглежда като инструмент за развитие на съветското общество, а самият "бащица" - успешен и ефективен управленец.
В учебника също така се казва, че през 30-те години в Украйна не е имало глад (Голодомор), изкуствено създаден от сталинския режим, а поради лошите атмосферни условия реколтата е била недостатъчна. Плюс, че не е бил приключил и процесът на колективизация.
Ако в съветските учебници за сталинските репресии изобщо не се е говорило, то сега се търси начин те да бъдат оправдани.
Навлизането на Съветската армия в Полша през 1939 г. се обяснява като освобождение на териториите, принадлежащи към Украйна и Беларус, а Прибалтика е била прибрана, защото по-рано е влизала в руската империя.
На учителите се препоръчва да се внушава на децата, че военните поражения през 1941-1942 гг. са имали обективен, а не субективен характер, и не са свързани с грешките на държавното ръководство. В учебника се признава разстрелът от НКВД на хиляди полски офицери – военнопленници около Катин, но се посочва, че през 1920 г. и поляците са разстрелвали пленени червеноармейци. Сиреч, става дума за "справедливо историческо възмездие".
Ще припомним, че през тази година в рамките на организираното от ТВ "Русия", радио "Маяк" и Института по руска история допитване за най-свидните руснаци Сталин дълго време е бил №1. След него са се нареждали Петър l и Ленин. Все личности, чиито дела са свързани с много кръв и страдание.(УБВести)

 


"ТОВА, КОЕТО СТАВА В УКРАЙНА СЕГА, НЕ Е ЗАГУБА НА "ОРАНЖЕВИТЕ", А ПОБЕДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА">>>

УКРАИНСКИЯТ ХОЛОКОСТ>>> 

ИЗЛОЖБА "НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЗАБРАВА"


ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА НА УКРАИНСКИТЕ ЛИДЕРИ ПРЕД ХХ в.>>>