Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО - ИЗРАБОТВАНЕ НА
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

ДАЛИ КИЕВ ЩЕ ДА ЗАБАВИ „ЮЖЕН ПОТОК“?
Националните интереси на Украйна не предвиждат подкрепа за руския проект
Москва, 29 февруари 2008.- Украйна може да забави "Южен поток", тъй като газопроводът преминава през нейния морски шелф, предупреждават експерти, цитирани от „Комерсант“.
Вчера в Кремъл се проведе среща на президента Владимир Путин и унгарския премиер Ференц Дюрчани. Тя сложи край на подготвителния етап на проекта за газопровод „Южен поток“ от Русия за Европа по дъното на Черно море. Унгария ще създаде смесена компания с „Газпром“ за строителството на своя участък от „Южен поток“. Но проектът може да се сблъска с нови проблеми. Морският участък на газопровода ще преминава през икономическата зона на Украйна, с която Русия се намира в остър конфликт за газа. "Газпром" заплашва, че на 3 март може да намали доставките за Киев с 25% поради неплатени над $1 млрд. Същевременно официален Киев твърди, че не е получил фактури, по които да плати. Това не е първия сблъсък между Русия и Украйна в областта на природния газ.
Киев може да забави реализирането на проекта "Южен поток" и да получи нов инструмент за натиск върху Русия в газовите преговори. Експертите отбелязват, че подкрепата на правителствата на транзитните страни все още не гарантира навременното строителство на „Южен поток“. „Газпром повтаря грешките, извършени при създаването на „Норд Стрийм“ (аналогичен газопровод от Русия за Европа, но през Балтийско море)“, - смята директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. „Първоначално, монополистът сключва споразумения с вносителите и обявява за строителството на газопровода, а след това подава молба за работа в изключителната икономическа зона на „засегната“ транзитна страна. Почти цялото трасе на „Южен поток“ преминава през украинския континентален шелф. Част от него минава и през шелфа на Румъния“, - добавя експертът.
От „Газпром“ отказаха официален коментар. Но се потвърждава, че трасето ще премине през икономическата зона или на Турция а тя е изключена от проекта „Южен поток“), или на Украйна и Румъния. Григорий Вилчек, заместник-директор на „Питер Газ“, разработваща екологичната експертиза за „Норд Стрийм“, уточнява, че в „Черно и Балтийско море няма неутрални води“, защото в затворените морета изключителните икономически зони се уреждат от междуправителствените споразумения на крайбрежните страни. Заместник-министърът на Министерството на промишлеността и енергетиката Анатолий Яновский потвърди пред „Комерсант“, че за строителството на газопровода ще е необходимо съгласието на Украйна и Румъния. Затова, разясни чиновникът, ще се наложи, както за „Норд Стрийм“, да се проведе екологична експертиза, която да бъде съгласувана с правителствата на страните, през чиято икономическа зона ще преминава газопровода. Член 79 от Конвенцията на ООН за морско право предвижда, че „определянето на маршрута за построяването на подводни тръбопроводи през континенталния шелф се осъществява със съгласието на крайбрежната страна“.
„Украйна не може да забрани строителството на газопровода, но тя трябва да се съгласи с маршрута на тръбопровода и неговата екологична експертиза“, - уточнява Григорий Вилчек. Съгласно украинските закони, този срок е ограничен до една година. Така Украйна се сдоби с нов инструмент за натиск върху Русия в условията на разгърналия се през последните седмици остър газов конфликт между двете страни.
Освен товау украинският премиер Юлия Тимошенко през януари предложи още един алтернативен проект за газопровод в Европа – от Средна Азия през Украйна (“Бял поток“). „Украйна може да използва финландският, естонският и полският опит за поставяне на препятствия пред „Норд Стрийм“, - смята Корчемкин.
В пресцентъра на министерството на екологията на Украйна потвърдиха, че „Южен поток“ „трябва внимателно да бъде изучен, да се проведе голяма екологична експертиза“. Официалните украински власти до момента не са коментирали темата „Южен поток“. Но източник на „Комерсант“ в правителството на Юлия Тимошенко вчера разясни, че всичко ще зависи от украинския проект „Бял поток“. „Ако Европа реши да го строи, ние ще се нуждаем от разрешението на Москва за построяването на тръба по дъното на Черно море. Тогава може да стане дума за обмен: ние строим „Бял поток“, а Русия - „Южен поток“, - уточни събеседникът. В противен случай „националните интереси на Украйна не предвиждат подкрепа за руския проект“, съобщава българската агенция БГНЕС.(УБВести)

 

 

 


УКРАЙНА ПЛАЩА ЗА РУСКИЯ ГАЗ $180>>>

УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>


НАФТОПРОВОДИ ЧЕРЕЗ БОЛГАРIЮ - ЗIТКНЕННЯ IНТЕРЕСIВ ТА ПРАГМАТИЗМ
>>>