УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

InformNapalm: МОЖЕ ЛИ РУСИЯ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА САМО ОТ КРИМ ИЛИ ЩЕ УДАРИ ОТ НЯКОЛКО ПОСОКИ?

Киев, 04 юли 2020.- Войните се водят за територии и ресурси, които се намират на същите тези територии. И - толкова, категоричен е украинският военен анализатор Артем Василенко. Другояче не може да бъде. Никакъв рейтинг, никакви владетели не оказват влияние. Попитайте средностатистическия московчанин за отношението му към войната в Украйна и ще се изненадате. Половината от тях дори не знаят за това, другата половина изобщо не се интересува, и най-важното – никой не свързва рейтинга на Путин с военните действия в източна Украйна. Ето защо Близкият Изток е нефт и природен газ. Китай и Индия, Северна и Южна Корея – територии. Може да има други религиозни причини, които се подхранват от външни играчи (Либия), но ние в момента не сме заплашени от това.
Защо у нас? Територии?
Струва ми се, че за момчетата от Московия не е лошо да усвоят своите си. Ресурси? Да – вода. Водата като цяло е интересен ресурс. Нея от една страна я има много, и в същото време не е достатъчно, което води до голяма вероятност от конфликти в бъдеще (например: потърсете в Google за конфликта Египет – Етиопия, който продължава). Що се отнася до нас, то именно липсата на достатъчно вода на територията на Автономна република Крим може да доведе до по-нататъшна ескалация. За това се пише много, така че няма да се спираме на него. Важно е само едно: определянето на причината за конфликта позволява да прогнозираме посоката на концентрация на основните сили на противника и като следствие да се опитаме да разкрием вероятния характер на действията му.
Възможно ли е настъпление от Крим
Бившият командващ силите на САЩ в Европа Бен Ходжис допуска голяма вероятност за опит за превземането на язовирите в Херсонска област, което ще позволи на руските специалисти да възстановят водоснабдяването в Крим. Ясно е, че контролът върху построените през 2014 година шлюзове в района на Каланчак само ще доведе до изграждането на друг язовир нагоре по течението. Предвид казаното задачата на РФ е получаване на контрол над шлюзовете в близост до Нова Каховка и последваща охрана на водоснабдителната система от възможни диверсионни актове. Тоест, обхватът на оперативната задача е 60 км в дълбочина, и според класическите стандарти за нейното изпълнение е достатъчна групировка войски от общовойсковата армия (армейски корпус) за два дни (да, според нормативите, по-малко от две денонощия са достатъчни на общовойскова армия на РФ да изпълни оперативно задание в дълбочина до 100 км). Но … както винаги има едно «но».
Какво представлява районът, в който трябва да се изпълни тази задача?
Равнинна местност с ширина 167 км от Очакивски (на запад) до магистрала Р47 (на изток) и дълбочина 60 км. С малък брой населени места с население над 1000 души, почти няма гори, но има силно разклонена система от напоителни канали. До какво води това? Липсата на селища, които руските военни обикновено използват като прикритие за действията на своите войски (спомнете си 2014 г.), позволява на въоръжените сили на Украйна да използват артилерия в произволно количество и във всякакви вариации, при това без да се притесняват от възможни цивилни жертви (за разлика от Донбас). И предвид наличието на напоителна система, представляваща стоманобетонни канали с наклон, което усложнява движението на техниката и може да се използва като опорни точки за маневрена отбрана, настъплението е възможно само в няколко посоки: Армянск-Нова Каховка, по път Т2202 Геническ-Каховка, по протежението на път P47 и то при условие, че успеят да постигнат контрол върху мостовете над каналите в района на Чаплинка, Новотроицке, Заозерне.
Освен това командващият на настъпващата групировка ще трябва непрекъснато да има предвид резервите на Въоръжените сили на Украйна, които могат да бъдат прехвърлени близо до Херсон и Нова Каховка от десния бряг (проблемът се решава с приземяване на въздушен десант в района на мостовете), и да мисли за прикриване на десния си фланг от контраатаки от посока Мелитопол-Петропавливка (което е свързано с възможността за създаване на отбранителна линия по протежение на път Р-47 и Каховския канал).
Левият фланг няма да има проблеми, независимо от значителния капацитет на ВМС на Украйна (без да се обиждат) и блокадата на Каркиницкия залив от корабни ударни групи на Черноморския флот на РФ.
Ситуацията не е много добра за украинските сили, обаче, значително усложнение за 22-и армейски корпус, който е част от руските окупационни сили в Крим (управлението на корпуса е разположено в Симферопол), е необходимостта да се настъпва само през два тесни провлака в районите на Армянск и Геническ. Те също представляват равнинен терен (четете по-горе за артилерията) и могат да бъдат блокирани значително от бригадната тактическа група, ако всичко се прави обмислено и навременно се създаде отбранителна линия.
Що се отнася до акостирането на морски десанти, то то може да се извърши само на десантно достъпни места (за нашия район това са, вероятно, Желязното пристанище и Лазурне). Освен това, десантът, за да акостира, трябва приближаване до брега …
За да разберем дали силите и средствата на 22-и армейски корпус ще са достатъчни за изпълнение на оперативната задача, да се обърнем към отворени източници.
Ако данните, които се публикуват, са верни, то в Крим врагът разполага с една тежка бригада от бреговата отбрана (126 ОБрБО, дислоцирана в с.Перевалне), която в състава си има два механизирани батальона, един танков, плюс батальон морски пехотинци (дислоциран в Феодосия). В състава на бригадата влиза и артилерийска група от гаубичен (най-вероятно два) и реактивен дивизион.
В допълнение към тези подразделения на полуострова още се намира 1227 отделна разузнавателна бригада, плавателния състав на Черноморския флот на РФ и цяла смесена авиационна дивизия. Но няма да ги описваме отделно, доколкото разглеждаме варианта като основна ударна сила в операцията да бъдат използвани 2 механизирани батальона, 3 батальона от морската пехота, 1 десантно-щурмови батальон от морската пехота и танков батальон, под прикритието на 5 гаубични дивизиона и два реактивни. Та, струва ми се, че е малко недостатъчно.
Изводът?
Руснаците разбират, че трябва да подсилят 22-и армейски корпус поне с още две механизирани бригади. Освен това, някой трябва да се качи в самолетите и да приземи десант в близост до мостовете край Херсон и Нова Каховка. Ако се случи такъв сценарий, за тази цел вероятно ще се наложи да изпратят 108-и гвардейски десантно-щурмови полк от състава на 7-ма гвардейска десантно-щурмова дивизия (дислоцирана в Новоросийск). Защо? Защото е най-близо до зоната на операцията.
Но тези сили пак са недостатъчни за успешното завършване на операцията. Нещо повече, от десния фланг могат да се появят готините момчета от Въоръжените сили на Украйна. Кой от нашите е там наблизо? Ако се вярва на Google, в близост до Мелитопол е 56-а отделна мотопехотна бригада (3 мотопехотни батальона+танкова рота+бригадна артилерийска група), няма нужда дори да форсират Днепър, просто един бърз марш и веднага да ударят по фланга на настъпващото военно съединение. Съответно, част от силите на 22-и АК е възможно да засилят настъплението си в посока Геническ-Мелитопол, за да лишат ВС на Украйна от желанието да въведат 54 ОМБр, което допълнително намалява баланса на силите и средствата в наша полза.
Защо пиша това? Не може да има отделна операция на Въоръжените сили на Руската Федерация в Кримската оперативна зона, защото ще загубят до две бригади и ще се приберат назад.
Някой от експертите в младшия офицерски чин ще започне да ме обвинява, че ще е достатъчно да се приземи десанта… Ще задам такъв въпрос: колко дълго може да се задържи десантният батальон на обект в оперативна дълбочина преди пристигането на основните сили? Така е…
И стигаме до разбирането, че пълномащабна инвазия на РФ срещу Украйна може да започне едновременно в няколко оперативни области. Групировката войски на територията на Автономна република Крим не е в състояние да изпълни оперативната задача по овладяване на левия бряг в Херсонска област без подсилване с военни части от Южен военен окръг на ВС на РФ (например, няколко бригади от състава на 49-та армия). Това е второ! От това «второ» можем да заключим, че преди началото на настъплението от Крим трябва да бъдат прехвърлени двете бригади, доколкото те трябва да бъдат включени в боя в края на първия ден, ще започнат да ги товарят приблизително две-три денонощия преди това, а за тази цел ще започне масово струпване на транспортни самолети в района на товарене на 108-и полк и куп други дейности, които ще бъдат един вид маркери на началото.
Засега в откритите източници не се проследява информация за създаването на ударни групировки.
Освен това, класическо настъпление на сухопътния състав, изхождайки от условията в оперативната зона, е малко вероятно. Противникът по-скоро ще дестабилизира ситуацията в областта чрез малки групи, създавайки единици от незаконни въоръжени формирования с последващо получаване на контрол върху обектите, които представляват интерес.
Другите вероятни направления за атака ще разгледаме по-късно. В следващата статия ще опитам по същия начин да опиша какво може да се случи в посока Докучаевск-Мелитопол, анализирайки само отворените източници и инструкции на Въоръжените сили на РФ, които са публично достъпни, пише Артем Василенко.(Превод: Десислава Йованович)