УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАЙНА НЕ Е ДЪРЖАВА НА УКРАИНСКАТА НАЦИЯ?
Киев, 20 юни 2020.- Украйна не е държава на украинската нация, и изобщо, ако се съди по държавното ни ръководство, Украйна е държава на малцинствата, твърди в интервюто си пред изданието «Вголос» («На глас») Петро Масляк. Той е учен, доктор на науките, обществен деец, публицист, писател, професор, преподава в Киевския национален университет «Тарас Шевченко».
Ще кажа откровено, националната идея на всякаква нация е създаване и изграждане на национална държава. А имат ли украинците своя национална държава? Формално – да, но не и реално. Президент (Володимир Зеленский) е етнически евреин, председател на парламента (Дмитро Разумков) – руснак, вътрешен министър (Арсений Аваков) – арменец. А къде са украинците? Според социолозите, на неокупираната територия на Украйна живее 92% етнически украинци.
Разказват ни, че сме многонационална държава. Не, ние сме мононационална държавна! И как тези 92% са представени в ръководството на държавата? А колко украинци има измежду нашите олигарси? И защо няма закон, според който украинците трябва да присъстват навсякъде с 92% - измежду олихарсите, във властта, измежду собствениците на масмедии?
Затова имаме всички основания да твърдим за реална дискриминация на основната нация в Украйна, подчертава ученият.(УВести)