УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНЦИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТНОВО НА МАЙДАН ПОД ЛОЗУНГА «НЕ НА КАПИТУЛАЦИЯТА!»
Киев, 07 октомври 2019.- Вчера, в неделя, в Украйна се проведоха най-масовите протести след времето на Евромайдана (ноември 2013 – март 2014). На площадите в над 30 града в страната излязоха украинци, под лозунга «Не на капитулацията!» срещу подписването на т.н. формула «Щайнмайер», изтеглянето на украинските войски от укрепената линия и решенията на новоизбраната власт, които могат да доведат до поражението на Украйна във войната с Русия.
На 01 октомври украинската страна в Тристранната контактна група подписа документ, според който по «формулата на Щайнмайер» трябва да се уреди конфликтът в Донбас. Беше обявено и за изтеглянето на украинските войски от фронтовата линия, което ще остави редица населени места и укрепените защитни съоръжения на украинската армия в сивата зона и на практика под контрола на хибридната руско-терористична армия. Подписването на документа и неадекватните обяснения от страна на властта в Киев предизвика стихийни протести още същата вечер - в столицата, Лвив, Харкив и други градове.

За 06 октомври украинците обявиха провеждането на  Виче (народно събрание) под надслов «Не на капитулацията!», за да демонстрират пред властта единството на патриотичните сили по въпроса на защитата на суверенитета на украинската държава.
На площада «Незалежнист» в Киев се събраха над 10 000 хил. (според полицията, а според очевидците – не по-малко от 30 000), без партийни знамена, със съвършено различни политически пристрастия, ветерани от войната, доброволци, активни украински граждани. Акцията беше консолидирана и предяви ултиматум към властите – ако те не преразгледат позицията си и продължават да вземат капитулантски решения, на 14 октомври, когато се отбелязва Денят на защитника на Украйна, протестите ще бъдат още по-масови.
Украинското общество решително протестира срещу така наречения план «за спиране на войната». Президентът Володимир Зеленский казва, че еднолично го е съгласувал с Владимир Путин. Този план предвижда провеждане на избори на окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска области и установяването на особен статут за тях.
Тези намерения на Зеленский противоречат на волята на украинския народ. Резултатите от проучванията на общественото мнение през тези години показват, че абсолютното мнозинство  от украинците не приемат нито провеждането на избори на окупираните територии, нито създаването там на проруски автономии с особен статут, нито някакви други отстъпки пред агресора, които противоречат на националните интереси на Украйна и са разрушителни за нейната независима държавност и цивилизационен избор.
С цел противодействие на капитулацията и защита на държавността ветерани, волонтери, учени, експерти, журналисти, обществени организации и активисти създадоха гражданско надпартийно Движение (Рух) за Съпротива срещу капитулацията. Десетки политически партии и граждански организации от цяла Украйна и зад граница вече се вляха в това движение Рух се обръща и към украинската диаспора да се обърне към президента Макрон и канцлера Меркел с предупреждение, че тяхното участие в налагания на Украйна мир под диктовката на Кремъл ги прави съучастници в агресията срещу Украйна. Към държавите – съюзници на Украйна от НАТО и ЕС движението отправя апел да укрепят коалицията за противодействие срещу руската агресия и да обединят усилията си не само за подкрепа на Украйна сега, но и за гарантиране на сигурността на съседни държави, които се подлагат или могат да бъдат подложени в бъдеще на агресия от страна на Русия.
Движението призовава гражданите на Украйна да подкрепят обръщението към президента на Украйна «Няма да допуснем капитулация» от 17 септември, инициирано от известни общественици, в което са формулират ключови положения за позицията на Украйна при преговори в какъвто и да е формат.
Формулата на Франк-Валтер Щайнмайер
Първо трябва да се знае, че подписаният на 1 октомври лист със съгласие за прилагане на «формулата на Щайнмайер» няма юридическа сила, нито тежестта на договор. Тя е метод за внедряване на Комплекс от мерки по изпълняването на Минските протоколи, предложен от лоялния към Русия немски политик Франк-Валтер Щайнмайер. Формулата се състои във предложен вариант за регулиране на конфликта в Донбас чрез предоставяне първо на временен особен статут на отделни територии в Донбас, а впоследствие – след доклад от представителите на ОССЕ за резултатите от проведени избори на неконтролираните от Украйна територии – предоставяне на постоянен особен статут за тях.
В Украйна вече  действа такъв закон в изпълнение на Минските протоколи, който до известна степен беше цена за постигнатия относителен мир през 2014-2015-а. Законът приключва действието си в края на 2019 г., след което Върховната Рада на Украйна трябва да гласува нов закон. Вадейки си заключения от стария закон и настроенията и действията на новоизбраните украински власти, може да се предположи как концептуално ще изглежда новият закон.
В случай, че бъде приложена «формулата на Щайнмайер», това ще донесе различни негативни последствия за Украйна: Защото Киев трябва да проведе изборите в ОРДЛО (отделни територии на Донецка и Луганска области) без терористите там да бъдат разоръжени, без изтегляне на руските войски и връщане на контрола над държавната граница. След провеждането на избори, Украйна ще трябва предостави политическа и икономическа автономия на ОРДЛО за срок от 5 години. Освен това, Украйна поема социалните разходи и възстановява разрушената инфраструктура. Киев ще трябва да обяви пълна амнистия за всички терористи, а последните да получат статут на «народна милиция», да ръководят собствени силови ведомства, да не се разоръжават по време на изборите. Лидерите на ОРДЛО (Денис Пушилин и Леонид Пасечник) искат Зеленсий директно да преговаря с тях, което досега Киев успешно избягва да прави. «В противен случай ще считаме действията за пряко и грубо нарушение на Минските споразумения, и ние ще ги считаме за юридически нищожни», - заявяват сепаратистите.
Освен всички останали рискове за сигурността на Украйна, преминаването към директни преговори със сепаратистките структури на практика сваля отговорността от Русия за ситуацията в Донбас. Бившият американски разузнавач и настоящ авторитетен експерт по въпросите за сигурността коментира така: «Това е опасно, защото това сваля от Русия отговорността. Как да бъдат проведени свободни избори на окупирани територии? За да стане това, трябва да се получи достъп от така наречените ДНР и ЛНР, а това означава, че Украйна трябва да обсъжда условията за провеждане на изборите директно с терористите, а не с Русия. И така Русия повече няма да носи отговорност за своите действия и продължаването на окупацията на Украйна. Щом се проведат, Русия ще каже: изборите се състояха, сега вие трябва да имате работа с демократично избрани хора, каквито и да са те».
Друг сериозен проблем е, че утвърждаването на тези договорености изправя Украйна пред заплахата от гражданска война, защото те не се ползват с подкрепата на украинците. Въвеждането на особения статут носи твърде много рискове за украинската държава. Според различни допитвания и анкети, мнозинството от гражданите на Украйна не подкрепя сценария с предоставянето на особен статут на ОРДЛО. Това лишава договореностите от легитимност и заплашва да предизвика твърде рисков конфликт в страната.
По Напалминформ