Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

 
УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
"LIGA.UA": УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ОПРЕДЕЛИ СТРУКТУРА НА РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ В ДОНБАС
Въпреки всичко, президентът на Русия Владимир Путин продължава да твърди, че "нас там нет"
Киев, 30 април 2016.- Москва разполага в Донбас с два армейски корпуса – 1-и и 2-и, като всеки от тях включва 5 бригади, 2 полка, отделни батальони и подразделения за обезпечаване. Създаването им е започнато още през август 2014 г. въз основа на батальонни тактически групи на Въоръжените сили на Руската Федерация и незаконни въоръжени формирования, командвани от руски офицери от ГРУ и ФСБ. Щабът на 1-я корпус се намира в Донецк, а на 2-я – в Луганск.
В момента комплектуването на 1-я и 2-я армейски корпус (АК) се извършва с привличане на кадрови руски военнослужещи и наемници – както местни, така и дошли от територията на Русия. Руските граждани представляват 70% от личния състав на двата корпуса, като 45% от тях са кадрови военнослужещи и 25% - наемници. Числеността на местните в окупационните войски не надхвърля 30%.
Според украинското разузнаване, руските командири скептично възприемат местните и тяхното участие в бойни поделения в двата АК. Затова от 2014 г. досега на длъжност командващ на 1-я и 1-я АК се назначават кадрови руски военнослужещи – офицери и генерали.
В момента 1-ят АК наброява почти 20 хил. души, а 2-ят – около 14,5 хил.
Освен това, и в двата корпуса се формират допълнителни отделни подразделения със щурмово предназначение.
Оперативното планиране и бойното използване на 1-я и 2-я армейски корпус се извършва съгласно стандарти и устави на Въоръжените сили на Русия.
Командващият на 1-я АК е генерал-майор Валерий Асапов, командващият на 2-я АК е генерал-майор Евгений Никифоров.
В момента двата корпуса се ръководят от генералния щаб на руските въоръжение сили чрез структурите на Южния военен окръг (Ростов-на-Дон).
Въпреки всичко, президентът на Русия Владимир Путин продължава да твърди, че ставащото в Донбас е вътрешна работа на Украйна и че "нас там нет" - "нашите военнослужещи там няма". 
 
 
 
По сайта "Лига.UA"