Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ИСТОРИКЪТ ИВАН ПАТРИЛЯК: СЕГА БЕЗ ЗАПАДА В УКРАЙНА ЩЕШЕ ДА СЕ ЛЕЕ КРЪВ, КАКТО ПРЕЗ 1919-ТА
Киев, 01 февруари 2016.- Без западната подкрепа съдбата на Украйна сега щеше е същата, както след борбата за независимост в началото на ХХ в. Това твърди пред "Обозреватель" историкът от Киевския национален университет "Тарас Шевченко" Иван Патриляк.

- 29 януари е тъжна дата в украинската история – тогава през 1918 г. на гара Крути около 300 киевски студенти и гимназисти встъпват в неравен бой с добре въоръжената болшевишка Червена армия, която напредва към Киев. Защо, според вас, Украйна е загубила войната си за независимост през 1918-1920 гг.
- През 1917 г. украинският елит заложи върху Германия. А, както се знае, тогава самият Берлин е загубил. Но не можем за осъждаме украинските политици, които са били притиснати от определени обстоятелства.
- Украинците през 1920 г. се отличават ли от украинците през 2016 г.?
- Едва ли. Населението на тогавашната Украйна не е било качествено по-лошо, отколкото сегашното.
- Все пак, какво тогава е било против нас?
- Политическият климат в Европа е бил друг. Тя е била заинтересована да има независима Полша. Също така Европа не е искала болшевиките да превземат Прибалтика. Германските войски по споразумение с Антанта са бранели прибалтийците от руснаците. Но да има независима Украйна Европа не е имала интерес. Затова Украйна загуби. Без да имаш международна подкрепа е много сложно да се бориш за независимостта си.
- Защо тогавашният украински елит е бил много по-тясно свързан с Германия, например, отколкото с Англия или САЩ?
- Ние сега много трудно воюваме с Русия, а тогава за нас никой не е знаел и не сме били нужни на никого. Тогавашният ни елит е правил всичко, което е могъл. Австрия и Германия са проявили някакъв интерес към нас и украинските политици са се хванали за тази сламка. Кой е могъл да предположи, да тази карта вече и бита.
- Сега ни подкрепят и немскоезичните държави, и англосаксоните.
- Международната конюнктура сега е такава, че светът има интерес Украйна да бъде независима. Без тази подкрепа ние щяхме да леем много кръв в една война с Русия и то на наша територия. Сега в Украйна се наблюдава сблъсък на две цивилизации. През 1917-1920 гг. не е била така, били сме никои.
- Предположим, че през 1918-1919 гг. светът беше решил да помогне на украинците, щеше ли Европа да тръгне по друг път?
- Сигурен съм, че ако в Париж, Лондон и Вашингтон бяха решили да помогнат на Киев, Украйна щеше да се състои. Но не са поискали. За нас като за отделна нация особено никой не е мислил. А без да заложат на нас е било невъзможно да спечелят срещу съветската Русия. За съжаление, Западът е заложил на белогвардейското движение. И това се оказа недалновидно решение. Но ако Европа беше навлязла в Украйна, то заедно с армията на Украинската Народна Република ние щяхме да бъдем самостоятелни и независими. И тогава Европа нямало да сподели това, което й се случи по-късно – Хитлер, Сталин, Втората световна, десетки милиони жертви, западен и източен блок, комунизъм и т.н… 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ