Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 "НАВАЯ ГАЗЕТА": ПУТИН ИСКАШЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗЧЛЕНЯВА УКРАЙНА ОТ ХАРКОВ
Чрез крайгранично сътрудничество, федерализация, референдум и суверенизация с присъединяване към Русия

Киев, 25 февруари 2015.- Руският опозиционен вестник "Новая газета" публикува документ, според който Владимир Путин е планирал да започне да разчленява Украйна не от Донбас, а от Харков. Причина: "тесни делови и политически контакти на местния бизнес-елит с Русия и проруски електорални симпатии".
Документът, за който вестникът твърди, че е автентичен, е подготвен между 4 и 12 февруари 2014 г., т.е., преди в Киев "въоръженият преврат", както Путин нарича украинския Майдан, да достигне апогея си и преди Виктор Янукович да се укрие в руската военна база в Севастопол и след това да избяга в Русия (22 февруари). В доклада пише, че "… режимът на Якунович окончателно е фалирал и няма никакъв смисъл Руската Федерация да го подкрепя политически, дипломатически, финансово и информационно".
Авторите на документа акцентират върху това, че "Русия не трябва да ограничава политиката си в Украйна с опитите да влияе върху киевския политически елит" и "Конституцията на Украйна не е механизмът, чрез който може по легитимния начин да започне интеграцията на украинските източни територии и Крим в държавно-правното поле на Руската Федерация".
По какъв начин да стане откъсване на тези територии от Украйна? Четем: "Русия трябва да наложи да бъдат сключени договори за крайгранично и трансгранично сътрудничество, след което да се стигне до директни държавно-правни отношения с тези украински територии", където "се наблюдават стабилни проруски електорални симпатии".
Към кои украински области Кремъл проявява интерес? Крим, Харковска, Луганска, Запорожка, Николаивска, Днепропетровска и в определена степен Херсонска и Одеска области. Интересното е, че сред тях няма Донецка област, за чийто бащица се смята олигархът Ринат Ахметов…
В документа също така пише: "Целесъобразно е последователно да се издигат следните три искания:
- Федерализация (или даже конфедерация), с което да се гарантира прозападните и националистическите сили да не се намесват във вътрешните работи на тези области;
- Независимо от Киев влизане на източните и югоизточните области на регионално ниво в Митническия съюз, с което ще се създадат необходимите условия за нормална работа и развитие на промишлеността;
- Следва суверенизация чрез провеждане на референдуми и самоопределяне с последващото присъединяване към Русия като единствен гарант на икономическата и социалната стабилност на тези области.
Събитията в Украйна показаха, че, ако не говорим за Крим, де-факто въстание (или бунт) имаше само в две области – Донецка и Луганска, където сепаратизмът намери добра електорална основа. Затова там сега се води война. В Харков, Херсон, Запорожие и Одеса бунтът беше слаб и милицията успя да го потуши. С други думи, в тези области, които нямат директна граница с Русия, следователно, няма как да навлизат руски войници и техника, се запазва относително спокойствие. Нещо повече, войната, жертвите и разрушенията в Донбас и падането на стандарта на живот в Крим оказаха изтрезняващ ефект – появиха се повече патриоти на Украйна за сметка на симпатизантите на Русия.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ