Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

NET.INFO.BG: РУСЛАНА КАЗВА, ЧЕ Е ЧАКАЛА ТОЗИ АЛБУМ ЧЕТИРИ ГОДИНИ
Украинската красавица е в България, за да представи новия си албум Wild Energy, с който подкрепя използването на възобновими източници на енергия
София, 13 декември 2008.- На българския музикален пазар е новият албум на Руслана, пише netinfo.bg. Украинската дива, която през 2004 г. спечели "Евровизия" с песента Wild Dances, отново е у нас, за да представи новия си проект, за който, както ми каза, е чакала цели четири години.
"Обичам тази страна. В Несебър, беше меденият ми месец. Затова съм много щастлива, че съм пак тук. Бих искала да отида в Несебър, но нямам време, а е само на пет часа път от София. Когато дойда отново, може би през лятото, ще отида", ентусиазирано, но и уморено ми разказва Руслана (сайтът на певицата е тук - www.ruslana.ua).
"Съпругът ми никога не пътува с мен. Предпочита да ме чака вкъщи", продължава тя, без дори да съм успяла да задам първия си въпрос.
"Много искам да имам време за семейството си. Всеки път, когато със съпруга ми сме заедно, говорим за работа - за сингли, за клипове, за студиа, техника. Понякога, когато ни останат пет минути за нас, той ми казва: "Руслана, нека не говорим поне за малко за работа, за пет минути". Добре, отговарям и след пет минути той ме пита какво ще правя на следващия ден.
Това е нашият живот.
- Изморява ли те?
- Да, но по-големият проблем е, че искам да се виждам и с майка си. Искам да си отида у дома, в Лвьов. Може би следващата година, за Коледа - ние празнуваме малко по-късно от вас. Това ще е първият път, когато ще прекарам празниците със семейството си - с мама, с татко. Обещавам. Отмених всичките си ангажименти и ще си отида вкъщи, а след това отново пътувам за Канада. За Нова година имам участие във Варшава, Алекс ще бъде с мен, но не и мама.
- Откъде идва името на новия ти албум - Wild Energy?
- Wild energy е много интересен албум. Чаках го четири години. Той си има история и искам да я разкажа отначало. Когато спечелих "Евровизия" много хора ме съветваха да продължа в същия стил. Други пък казваха, че трябва да променя всичко.
Бях изненадана да науча, че хората около мен имат коренно различни идеи за това каква трябва да бъде Руслана.
След "Евровизия" в страните, които обиколих, много водещи ме представяха като "Руслана с нейната дива енергия", а не с нейните диви танци. Чувах тази фраза много често и си казах: "Добре. Тогава ще задържа първата дума и ще променя втората".
Може би когато хората чуят името на проекта - Wild energy - ще си помислят, че става дума за по-бързи песни, за по-тежко звучене, по-динамични танци и т.н. Не. Посланието на Wild energy е самата идея за дивата енергия в нас.
Когато разговарях с продуцента си в САЩ, му казах, че можем да променим всичко, но трябва да запазим посланието. С него искам да кажа на хората да не използват наркотици и да бъдат такива, каквито са. Няколко мои приятели тръгнаха по този път...
Wild energy тръгна от един фантастичен роман, написан от Марина и Сергей Дяченки, който се казва "Дива енергия. Лана". Тази книга стана бестселър в Украйна. В нея се разказва за бъдещето, за кризата с енергийни ресурси, затова какво могат да направят хората, ако нямаме достатъчно енергия. Това много напомня за политическата ситуация в момента.
Всеки текст и всяка песен в албума се върти около тази идея. Първата, My love/И ти си като мен, е дует със Слави (Трифонов, бел.ред.) и е специален подарък за България.
- Как стана така, че Ти-Пейн и Миси Елиът се включиха в проекта?
- Те харесаха идеята. Много е забавна историята с Миси Елиът. Когато продуцентът ми говорил с мениджъра й, се наложило да се срещне и с нейната майка. Тя поискала да знае всичко за Руслана, преди да каже дали е съгласна, или не. Изпратихме дивиди, брошури, книжки - всичко, след което майка й се обади и каза, че приемат.
- Вярваш ли, че промотирайки зелената идея, можем да спасим планетата си и нас самите?
- Опитът ми показва, че когато изпращам послания към хората от сцената - независимо за какво става въпрос - социални, любов, свобода, трафик с хора - те невинаги ги схващат. Когато им кажеш да правят това или онова, по-скоро ги отблъскваш. Трябва да намерим най-добрия начин посланията, които отпращаме да не остават еднопосочни.
- Един въпрос за политическата ти кариера. Ти беше депутат в украинския парламент, с какво те промени това?
- (Въздъхва и се замисля) Ситуацията в Украйна е много тежка и за мен това е наистина труден въпрос. Всеки път, когато говоря за Украйна, казвам че това е най-прекрасната страна в света.
Когато спечелих "Евровизия", много хора от Европа започнаха да търсят информация за Украйна. Аз допринесох за този процес и сега ми е трудно да говоря за това, което се случва. Просто вярвам в по-доброто бъдеще, вярвам, че всичко ще се промени за добро.
Хората като мен, които подкрепиха "оранжевата революция", сега си дават сметка, че е било грешка. Но младите може би продължават да бъдат оптимисти за бъдещето и чакат да се случи промяната.
- Музиката и политиката имат ли нещо общо помежду си?
- Когато бях в парламента, изпратих на президента Юшченко проект, с който да подпомогнем използването на възобновими източници на енергия. Със съпруга ми си говорихме, че това е нещото, което може да обедини музиката и политиката.
Ако проектът Wild energy е съпътстван от адекватното политическо послание, наистина може да има ефект. Ако наистина искаш да промениш нещо, можеш да намериш начин.
Годината, която прекарах в парламента, беше труден период за мен, защото се оказа, че много неща не са такива, каквито изглеждат. Видях другата страна на мечтата. По време на "оранжевата революция" мечтата си беше просто мечта, но реалността изглежда по различен начин.
- Не ти се говори за това?
- Така е. Това би бил хубав разговор след няколко години, когато нещо в Украйна се промени. Тогава бих могла да кажа, че усилията са дали резултат. Обичам, когато правя нещо, да видя резултата, а сега това е невъзможно. Сега не виждам резултата от моята подкрепа. Нямам отговор на нито един въпрос, защото просто няма резултати. Има само проблеми, проблеми, проблеми и нищо друго.
- Разкажи ми за хуманитарната си дейност - за децата, за кампаниите срещу трафика на хора?
- Харесва ми, когато певците, независимо дали са известни в целия свят или само в своята страна, подкрепят различни социални проекти. Тук не става въпрос за заплащане.
След като спечелих "Евровизия", участвах в много благотворителни проекти и програми. В Германия преди две години с Питър Мафей направихме поредица от концерти. В Украйна няколко пъти съм организирала благотворителни прояви за събиране на средства за детски болници - за родния ми град Лвьов, за Днепропетровск.
Когато отида там и видя всички тези 2000 мъничета, които са били лекувани със закупената техника или лекарства, усещането е невероятно. Трябва да го правим - всяка година, всеки ден, всеки миг.

 


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ПРАВОВИЙ СТАТУС ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ"
>>>


СТАН УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ (ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ) В БОЛГАРІЇ
Звіт підготовлений для ІV Всесвітнього форуму українців та Річної наради Світового конгресу українців
>>>


УКРАИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА>>>

УКРАИНСКИ ИЗДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА>>>

МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ ТА БОЛГАРІЯ>>>