Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"НОВИНАР": ВЕРКА СЕРДЮЧКА Е ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ ЗА УКРАЙНА
Но там дори някои се шегуват, че творението на Андрий Данилко може да обедини украинците около евроатлантическата идея
София, 24 март 2007.- Украйна е шокирана, поне – част от нея. На тазгодишния конкурс "Евровизия" страната ще се представлява от Верка Сердючка – артиста Андрий Данилко, който се преоблича в женски кичовски дрехи и демонстрира огромните цици на украинската тетка-труженичка. По същия начин би била скандализирана и част от България, ако за Хелзинки беше Андрий Данилкономиниран, да речем, Азис. Как и с какво той щеше да представлява българите? Защото "Евровизия" вече не е конкурс за най-добра песен, а просто зрелище, шоу, по време на което участникът трябва да шашне зрителите, седнали пред телевизорите, за да гласуват за него. С Азис с къса поличка ли щеше да се асоциира България в съзнанието на средностатистическия немец или французин?
Но Украйна реши да прати в Хелзинки не новата Руслана, очаровала през 2004 г. Европа с колоритните и екзотичните си "Диви танци", а своя Азис – рожба на масовата култура през 16 г. независимост, продукт, който за пореден път доказва, че страната е разделена не само геополитически, но и в културно отношение. Верка Сердючка (Верка Сърдитата) се харесва на хохлите – на тази русифицирана част от населението, която забрави своя род и език. Става дума за Източна и Южна Украйна. Става дума за електората на партията на сегашния премиер Виктор Верка СердюмкаЯнукович и комунистите. Защото Сердючка не ползва литературния украински език, а говори на т.н. суржик – ужасна смес от украински и руски думи, на която се говори в тези региони. Тя се прави на свой човек на хората тъкмо от тези краища, които по времето на царска Русия и болшевишкия СССР са били подложени на тотална русификация. Пикът на този процес се пада върху 1932-1933 гг. - Голодомор, когато от изкуствено създадения от Сталин глад умират около 10 млн. украински селяни. А тъкмо селска Украйна – житницата на Европа през ХІХ – началото на ХХ в., е била носител на украинския език и култура, традиции и обичаи. Голодомор е пречупил гръбнака на селянина, вкарал го е в колхози, смазал го е психически, направил е от него послушен и зависим от Москва (синдром "насилник-жертва") и е повлиял върху генофонда на народа му.
Верка Сердючка Андрий Данилко, който е на 34 г., безспорно, е талантлив човек. Хем сам пише текстовете към скечовете и песните си, хем сам ги композира. Той дори е заслужил артист на Украйна. С това звание е удостоен по време на управлението на Леонид Кучма – още един продукт на "хомосоветикус", който е научил родния език едва по времето на двата свои президентски мандата. И след като с пародиите си върху достойнството на украинеца Верка Сердючка превзе по-голямата част от Украйна, тя (той) тръгна да се пробва в Русия и – проби! Защото на руснака с неговото самочувствие за месия и превъзходство много му допадна Данилко, който се подиграва с украинеца и гради концертите си върху усещането за малоценност на част от украинския народ и дори засилва това чувството на "малороса".
Западна Украйна, която влиза в СССР де-факто през 1944 г. и която съумя за съхрани украинския език, националната гордост и проевропейското в себе си, а така също част от интелигенцията, масово се противопостави на изпращането на Верка в Хелзинки. В Лвов дори събират съответната подписка. А президентът Виктор Юшченко деликатно намекна да се организира нов национален конкурс за "Евровизия"? Още повече, че има съмнения за манипулирането с СМС-ите на зрителите.
Но други пък казват, че няма какво да се учудваме: Верка Сердючка – именно това е съвременна Украйна, която, особено след безславния провал на "оранжевата" революция, в момента няма свое лице, няма национална идея, елитът й се лута се между Запада и Изтока. "Верка е образът на днешна Украйна – харесваме това или не, - казва кинорежисьорът Олес Санин. – Мога да не приемам Верка, но тя съществува – тя е като безполово същество, което се отдава на всеки, което не знае какво иска, необразовано и неадекватно".
Казват още, че изпращането на Верка Сердючка на "Евровизия" е втори Чернобил – страната е в хаос, няма власт (президентът, от една страна, и премиерът и парламентът, от друга, се карат, кой е по-по-най). И на този фон изплува Верка Сердючка. На този фон някой си секретар в Донецкия градски съвет с прекрасната украинска фамилия Левченко публично и безнаказано твърди, че украинският език няма перспектива и за държавен да се признае само руският. Същевременно московският кмет Юрий Лужков спокойно заявява в Севастопол, че градът трябва да бъде даден на Русия и пренебрежително отхвърля възможността да бъде обявен за "персона нон грата" в Украйна.
Може именно това е съвременна Украйна, която не съумя за годините на независимост да се обедини около една обща идея, по манталитет, да излъчи достоен елит. Но най-интересното е това, че Верка Сердючка може да спечели в Хелзинки. В Европа повече обичат и дори съжаляват транссексуалните и полуидиотите, отколко гладните. Верка, навлякла върху себе си футурологично облекло, може да спечели и благодарение на песента си "Danzing" – микс от украински, руски, английски и немски думи. Там дори уж има и геостратегическата фраза "Russia Goodbye!", което би трябвало да се харесва на западняците. В Украйна дори някои се шегуват, че творението на Андрий Данилко може да обедини украинците около евроатлантическата идея, която засега се приема едва от 26% от допитаните, и да отдалечи страната от Русия. В."Daily Telegraph" отбеляза, че руснаците едва ли приемат "Danzing" и няма подкрепят Верка. Още повече, че в песента се упоменава и танцуващият "Майдан" (площад в Киев, на който протестираха "оранжевите" в края на 2004 г.). Данилко обаче оня ден опроверга тези твърдения за някаква геополитика в песента му, очевидно, за да спечели все пак руската публика. Според него, става дума не за "Russia Goodbye", а за… монголското "лаша тумбай" (сбито масло).
Украинците обичат и да се смеят, и да се самоиронизират. Но се оказа, че много от тях като нещо естествено приема и подигравката с националното им достойнство. И дори по-мазохистки се радват, че този акт ще се излъчва по "Евровизия".
Васил Жукивский

 


"ТОВА, КОЕТО СТАВА В УКРАЙНА СЕГА, НЕ Е ЗАГУБА НА "ОРАНЖЕВИТЕ", А ПОБЕДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА">>>