Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
Международният съд в Хага ще се стреми да намери компромисно решение
София, 17 март 2007.- Без влиятелната държава-приятел, която да лобира твоите интереси, е трудно да отстояваш националните си приоритети. В това за кой ли път ни убеждава Украйна. Франция направо я отказа от каквато и да е перспектива за членство в ЕС, въпреки желанието, например, на Полша, която настойчиво дърпа Киев към Европа. Дори Германия, която сега председателства ЄС, не успя да склони Париж. Според немския вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", германският държавен секретар Райнхард Зилберберг се обадил по телефона на френския министър по европейските въпроси Катрин Колонна и предложил на Украйна да се даде поне някакво "европейско очакване", но получи категоричното "Не!".
Впрочем, в позицията на Париж няма нищо странно. Франция винаги е лобирала за две страни - Русия и Румъния. А именно с тях Киев има проблеми. Москва на всяка цена се стреми да задържи Украйна в своята геостратегическа орбита и да я откъсне от Европа, а Букурещ дори съди Киев в Международния съд в Хага заради един остров в Черно море.
Румънците са хитри, а и имат зад гърба си такъв приятел, като Франция. Преди да стане членка на НАТО през април 2004 г., Румъния не посмя юридически да предяви на Украйна своите претенции. Защото, вероятно, нямаше да влезе в алианса, където не приемат страни, които имат нерешени териториални проблеми със съседите си. Нещо повече, през 2003 г. Букурещ и Киев дори подписаха договор, според който двете страни признават границата помежду им. Но през септември 2004 г., вече като членка на НАТО, Румъния официално се обърна към Международния съд в Хага и оспори третирането на острова Змеиний – той не бил остров, а… скала. Защо скала ли? Много просто. В случай, че съдът признае Змеиний за скала, съвсем друга ще бъде линията за разграничаване на морската територия между Украйна и Румъния. Тоест, ако Змеиний е скала, то за никакъв континентален шелф и изключителна икономическа зона на Украйна не може да се говори. От тази дефиниция Украйна, разбира се, ще загуби, а Румъния ще спечели. Защото Киев вече няма да може да претендира за огромните запаси от петрол и газ в този черноморски район.
Украинските учени работят на островаЗа това, че остров Змеиний е остров, има много доказателства. Той представлява тектонично възвишение в тази част на Черно море с размери 615х560 м (колкото 50 футболни игрища) и изобщо няма скална структура. В античните времена се нарича Левка (бял) и там гърците построяват храм на Ахил Понтарх (VІ в.). През ІХ-ХІІ вв. на острова живеят славяни. До 1856 г. островът принадлежи на Турция, а после преминава към Румъния. През 1948 г. Букурещ се отказва от Змеиний и той влиза в пределите на СССР, т.е. на Украйна. Сега на острова има селище Биле (Бяло), което административно влиза в Килийския район, Одеска област. От него до брега има 35 км. Населението на Биле е 50 души. Там има маяк, няколко жилищни сгради, поща, банков клон и дори Интернет. Разбира се, има ток, водопровод и канализация. Там има пътища с тротоари, предвижда се изграждането на хотелски комплекс, развлекателен център с кинозала, кафене и библиотека, амбулатория, аптека, фурна, баня със сауна, склад за хранителни продукти и ремонтна работилница. Там има няколко пристана, които се използват от украинските риболовни кораби. За тях се планира изграждането на завод за първична преработка на морската продукция.
Така ще изглежда островът скороПо време на СССР на острова се намира поделение на ПВО. Там има военни и след 1991 г., когато Украйна става независима. Но по молба на Букурещ Киев делимитаризира острова, с което румънците се успокояват. Но не харесват, че през 2002 г. украинците започват активно да реализират комплексна програма за развитие на инфраструктурата и да извършват стопанската дейност на острова и континенталния шелф. А когато преди месец Върховната Рада официално нарече тамошното селище Бяла, румънското външно министерство излезе с протестна нота, което Киев окачестви като намеса във вътрешните работи на страната.
С една дума, надали една скала става за изграждане на подобна инфраструктура и за живеене на хора. Но въпреки всичко, Букурещ съди Украйна. Украинските експерти са категорични, че Международният съд в Хага ще се изкаже в полза на Киев. Въпросът е кога ще стане това? Страните са внесли, съответно, меморандум и контрамеморандум, а през декември 2006 г. румънците са изпратили и своята реплика. Сега следва до края на юни тази година украинците да подадат своята контрареплика, с което писменият етап от спора се приключва. След него предстоят устните прения. Най-вероятно съдът ще се произнесе не по-рано от 2009 г. Практиката сочи, че Международният съд в Хага се стреми да намира компромисно решение. Също така се знае, че решенията му са винаги качествени и досега никой не е посмял да го обвини в преднамереност. Затова преди един месец президентите на Украйна и Румъния по време на срещата си са заявили, че ще приемат решението на съда, независимо, какво ще е то.
Васил Жукивский

 


"ТОВА, КОЕТО СТАВА В УКРАЙНА СЕГА, НЕ Е ЗАГУБА НА "ОРАНЖЕВИТЕ", А ПОБЕДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА">>>