УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ООН: РУСИЯ ДА ИЗТЕГЛИ НЕЗАБАВНО ВОЙСКАТА СИ ОТ КРИМ
Защото заплашва мира и сигурността далеч извън Черноморския регион
Ню-Йорк, 09 декември 2020.- Генералната асамблея на ООН «призова Руската Федерация, като окупационна сила, незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили от Крим и да прекрати временната си окупация на територията на Украйна без забавяне», съобщава в.«Сега», като цитира сайта на световната организация.

Участниците в 75-та сесия на Общото събрание на ООН приеха резолюция относно проблемите «с милитаризацията на Автономна Република Крим и град Севастопол, Украйна, както и на части от Черно и Азовско море». Резолюцията беше подкрепена от 63 държави, 17 бяха против, в частност, Армения, Беларус, Китай, Киргизстан, а други 62 се въздържаха.
Резолюцията не е юридически обвързваща, но се смята, че е от политическа важност. Тя е внесена от 40 държави, включително и България. По молба на в.«Сега» от нашето външно министерство коментираха позицията на българската държава така: «България не само подкрепя резолюцията, но е и съавтор по нея. Страната ни е и в основната група държави, които съвместно с Украйна съгласуват текста преди да бъде представен за обсъждане на другите държави. От 2018 г. насам тази резолюция се внася всяка година в Общото събрание на ООН. Текстът й напълно отговаря на заеманата от България и ЕС позиция за териториалната цялост на Украйна. България последователно подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и тази подкрепа е многократно заявявана».
Останалите вносители са: Албания, Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати.
С резолюцията се призовава Русия да спре набор на живущите в Крим за въоръжените сили на РФ в нарушение на международното хуманитарно право, както и да се откаже от «милитаризацията» на полуострова. Представителят на Украйна Сергий Кислиця, който представи текста, заяви, че с окупацията на Крим и превръщането му в преден боен пост Руската федерация нарушава международното право и Устава на ООН, пише още в съобщението на световната организация по повод резолюцията. Нарастващото военно присъствие на Москва на полуострова представлява заплаха за мира и сигурността далеч извън Черноморския регион, добавил пан Кислиця.
В обяснение на позиция преди гласуването представителят на Руската Федерация Василий Небезня подчерта, че документът има политизиран характер. За трета година, каза той, Асамблеята се занимава с текст, внесен от Украйна, въпреки че хората от Крим уж вече били решили бъдещето му чрез референдум, пише в.«Сега». Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен да коментира резолюцията, отговори: «Крим е наш и там може да правим, което си искаме».(УВести)