УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПРЕДИ 24 ГОДИНИ САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И РУСИЯ ГАРАНТИРАТ ЦЕЛОСТТА НА УКРАЙНА, А КАКВО ИМАМЕ ДНЕС?
София, 03 декември 2019.- Днес се навършват 24 години от подписването на Меморандума от Будапеща, с който Украйна се отказа от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажираха да гарантират териториалната й цялост.
На 5 ноември 1994 подписите си под документа поставиха президентите Бил Клинтън, Борис Елцин, Леонид Кучма и британският премиер Джон Мейджър.
Днес беше съобщено, че украинското министерството на външните работи се е обърнало към страните, сключили меморандума, с искане за провеждане на консултации по спазването на поетите ангажиментии незабавно прекратяване на руската агресия срещу Украйна.
Припомняме, към момента на подписване на документа Украйна е третата по ядрена мощ държава в света. С подписа на Кучма тя се присъединява към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и се отказва от своите 1700 ядрени бойни глави, монтирани на междуконтинентални, ракети със среден обсег и въоръжения за стратегически бомбардировачи. Ядреният арсенал на Киев е предаден на Москва.
Киев напомня, че с акта от Будапеща Москва, Вашингтон и Лондон са се заявили като гаранти за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна и са се ангажирали да не използват срещу нея оръжие, заплахи или друга сила.
«Именно тези гаранции направиха възможно приемането във Върховната рада на закона за ратификация на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. На 25 ноември тази година Русия осъществи поредния акт на въоръжена агресия срещу Украйна като нападна кораби на военноморските ни сили в Черно море и Керченския пролив», - посочва сайтът news.bg.(УВести)