УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

Митрополит Николай Пловдивски пред «24 часа»:
ПО УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС СВЕТИЯТ СИНОД ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ, КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО
София, 17 октомври 2019.- Митрополит Николай Пловдивски даде интервю за в.«24 часа», в което се изказа и по украинския въпрос. Става дума за признаване на Украинската православна църква (УПЦ), получила автокефалия в края на 2018 г. от вселенския патриарх Вартоломей и наскоро призната от Гръцката православна църква. Знае се, че в Светия синод на Българската православна църква с един глас – гласа на патриарха Неофит, преобладават проукраински настроения, но, въпреки всичко, създадена е специална комисия, която трябва задълбочено да проучи въпроса. Към тези митрополити, които се изказват «за» УПЦ, спада и митрополитът Пловдивски Николай.
Освен друго, в интервюто си Николай остро критикува четирима свои колеги от Светия синод – Гавриил, Йоан, Серафим и Даниил, за прекалено пищно посрещане на руския Волоколамски митрополит Иларион. «… Понякога прекалената демонстрация на внимание може да бъде контрапродуктивна», - смята свещеникът.
- Смятате ли, че враждата между руската и украинската църква може да се пренесе и в БПЦ?
- Където има любов, не може да има вражда…
- Какво ви притеснява в този спор?
- Ще ви кажа направо. Притеснява ме това, че във въпросите на автокефалията започват да играят роля политически и геополитически интереси, като същевременно грижата за спасението на душите и за порядъка в църквата сякаш остават на по-заден план. Ако Руската православна църква беше откликнала на въжделенията на православния народ в Украйна да има своя йерархия и беше дарувала автокефалия, сега щеше да е църква-майка и нямаше да водим този разговор.
- Според четирима митрополити, при възникване на неясноти и недоумения мястото, където се разглеждат тези въпроси, е Светият синод.
- Въпросите като въпрос за автокефалията на църквата в Украйна не можем да затворим зад стените на Светия синод, дори да искаме. Той ще вземе решения по този и по други въпроси, спазвайки правилата на светата православна църква, но дискусията преди това няма как да бъде ограничена. Тя върви сред православния народ… Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, така ще се реши и вторият… Вижте, през октомври 2018 г. Високопреосвещените митрополити Ловчански, Варненско-Великопреславски и Видински порицаха действията на Вселенския патриарх по отношение на Украйна и подкрепиха позицията на Руската православна църква. През март Видинският митрополит Даниил призова Светия синод да подкрепим позицията на РПЦ. Пак той през юни изпрати писмо до десетки митрополити в целия православен свят, през главата на Светия синод, отново в подкрепа на руската позиция. Аз, за разлика от тях, не заемам страна. Просто казвам, че трябва да браним достойнството на Българската православна църква и да се пазим да не създадем впечатление, че сме «филиал» на други поместни църкви… Колкото до украинския въпрос, то Светият синод ще се произнесе, когато му дойде времето, и аз вярвам, че решението ще бъде канонично издържано и достойно. И няма да е взето по нечие внушение, освен по внушението на Светия дух.
(Със съкращения)