Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 МЕДИАПУЛ: ПУТИН НАГРАДИ ЯНУКОВИЧ ЗА ЗАВОЯ КЪМ КРЕМЪЛ С ПАРИ И СУРОВИНИ
Москва налива 15 млрд долара в украинската икономика и намалява цената на газа
Москва, 17 декември 2013. - Русия буквално затрупа с "подаръци" украинския президент Виктор Янукович, след като той отказа споразумение с Европейския съюз. Украйна ще получи и пари, и отстъпки в цените на природния газ – всичко, което властите на страната искаха от Русия през последните две години. Сделката, постигната във вторник на среща между Янукович и руския президент Владимир Путин в Москва, е животоспасяваща за Украйна, като Русия се надява по този начин да задържи украинците в своята политическа и икономическа орбита.
Новината буквално взриви опозицията в Украйна и ще даде нов тласък на антиправителствените протести срещу Янукович, обвинен, че продава интересите на държавата, след като отказа да подпише търговско и политическо споразумение с Европейския съюз, обръщайки се за помощ към Русия.
Русия се съгласи да заеме на Украйна 15 милиарда долара, като ги вложи в украински държавни облигации.

В присъствието на двамата президенти държавните енергийни компании на двете страни - "Газпром" и "Нафтогаз" - подписаха допълнение към Договора за доставките и транзита на природен газ от 19 януари 2009 година, като така цената на газа за Киев пада от 400 долара за хиляда кубически метра на 268.5 долара. Освен това Москва ще възстанови доставките на петрол за рафинерията в Одеса, която от три години стои без суровина.
Путин обяви още, че предвид проблемите на Киев, руското правителство ще инвестира част от Фонда за национално благосъстояние в размер на 15 млрд. долара в украински държавни ценни книжа. Янукович от своя страна обяви, че "ако не бе политическата воля на руския президент, нямаше да се проведе днешната плодотворна работа, която завърши с подписването на документите".
След като постигна договореност с Путин, Виктор Янукович заяви, че бил оставен без никакъв избор. "Търговията на Украйна с Русия прави невъзможно за нас да действаме по какъвто и да е друг начин", каза той и допълни: "Няма никаква друга алтернатива".
Двамата съобщиха, че не са обсъждали присъединяването на Украйна към ръководения от Кремъл Митнически съюз, както заподозря украинската опозиция.
През последните месеци Русия ограничи вноса от Украйна, засилвайки натиска върху страната в момент, когато тя изглеждаше готова да подпише споразумението с ЕС.
Сега Москва и Киев подписаха споразумение за нормализиране на търговските отношения, който според Путин ще позволи на Украйна да увеличи доставките на стоки в зоната.
Западните лидери настояваха Украйна да потърси помощ от МВФ и да подпише споразумението с ЕС, но Янукович отвърна, че условията били толкова тежки, че украинският народ нямало да ги понесе.
"Спасителният пояс", подаден от Путин, идва в критичен момент за украинската икономика, която не може да се справи с рецесията. По-рано този месец първият вицепремиер на страната съобщи, че Украйна се нуждае от 10 млрд. долара, за да спаси потъващата си икономика, след като златните и валутните резерви се стопиха почти наполовина през последните две години до по-малко от 19 млрд. долара през ноември.
Украйна има да плаща около 9 млрд. долара по държавния си дълг в края на 2014 г.
"Искам да успокоя всички – днес ние въобще не сме обсъждали въпроса за присъединяването на Украйна към Митническия съюз", заяви Путин.
В съвместно заявление след срещата двамата президенти посочиха, че Русия и Украйна са стратегически партньори, свързани с традиционна дружба и тясно сътрудничество. Двете страни са проявили нагласа за разширяване на двустранните контакти, основно в икономическата сфера, се посочва още в позицията им.
Договорено е също така възобновяване на серийното производство на самолетите Ан-124, както и изграждането на мост през Керченския пролив.
Освен това продължава работата по облекчаване на условията за преминаване на руско-украинската граница.
По-рано украинският боксьор и опозиционер Виталий Кличко, който ще се бори за президентския пост в Украйна, заяви, че очаква Янукович да се върне от Москва с пари и запита "при какви условия". Друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк предупреди президента, че присъединяването на Украйна към Митническия съюз "ще бъде като еднопосочен билет за него".
В Киев продължават демонстрациите срещу отказа на президента Янукович да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз, като протестиращите призовават хората, които тепърва ще идват на площада, да носят със себе си дърва и топли дрехи.
Страната е обхваната от най-големите протести от Оранжевата революция през 2004 година с искане за оставка на Янукович, като вече стотици пострадаха при сблъсъци с органите на реда. Протестите избухнаха след отказа на президента да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. В неделя Европейската комисия замрази преговорите с Киев заради неспособността на правителството да даде убедителен ангажимент, че иска да подпише подобна сделка.

"КоммерсантЪ":
"…Питам Едуард Ставицкий – министър на енергетиката на Украйна (след преговорите Русия – Украйна на 17 декември 2013 г., след които Газпром намали цената с над 30% и Кремъл даде 15 млрд. щ.д. кредит, но официално не се знае, взамяна на какво?):
- Това победа ли е?
- Разбира се! – възкликва той.
Същия въпрос задавам на руския високопоставен участник в преговорите (помоли да не го назовавам):
- Разбира се, а какво друго? СЕГА ТЕ СА НАШИ!"
 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ