Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 Фондация
“МАТИ  УКРАЙНА”

Република България, гр. София, бул. "Сливница", №141-143, ет.6
      E-mail: olenakocsof@abv.bg
  www.ukrpressbg.com
__________________________________________________________________

№20 / 03.10.2012 г.

До:
Председател на Столичния общински съвет г-н ЕЛЕН СТОЙЧЕВ ГЕРДЖИКОВ

Копие:
Председател на Асоциацията за развитие на София г-жа СВЕТЛАНА ЛОМЕВА
гр. София
ул."Патриарх Евтимий",  92

Уважаеми г-н Герджиков!
Благодарим на Столичната община за това, че предостави едно прекрасно място на пл."Възраждане", където ние съвместно с Посолството на Украйна в Република България издигнахме паметник на Тарас Шевченко.
Също така благодарим Ви за това, че за традиционния Международен фолклорен фестивал в София каните самодейни състави от Украйна. Тази година тук беше ансамбъл от Лвив "Роси свитанку", който се представи прекрасно и предизвика възторг сред публиката. На нас като украинци това е много приятно.
Като се ползваме от случая, бихме искали да обсъдим някои въпроси, свързани с дейността ни, и да поговорим за по-тясното ни сътрудничество с общината по съвместни културни програми с оглед на това, че София е стартирала програмата "София - кандидат за Европейска столица на културата 2019".
Засега бихме искали да се спрем върху няколко въпроса:

1.През 2014 г. украинците по света ще отбелязват 200-годишнина от раждането на великия украински поет Тарас Шевченко. Сред първите преводачи на произведенията на Шевченко са известни българи: Райко Жинзифов, Любен Каравелов, Петко Славейков. Възможно ли е честването на тази дата да залегне в плана на културните прояви на Столичната община с полагане на цветя до паметника на Тарас Шевченко в София и организиране на една изложба? В тази връзка дали е възможно територията около паметника на Тарас Шевченко на пл."Възраждане" да бъде още малко по-облагородена, както това се прави из цялата централна част на София (например, около Народния театър или СУ "Св.Климент Охридски")? Възможно ли е този въпрос да залегне в бюджета на общината за 2013 г.?

2.През 2013 г. в Украйна, а така също в много страни по света, където има украинска диаспора и живеят приятелите на Украйна, ще бъде почетена 80-гошнината от Голодомор – гладът, създаден изкуствено от сталинския режим и отнел живота на милиони украински селяни, включително и българите. За нашата страна това е геноцид. Бихме искали да обсъдим с Вас възможността в близост до паметника на Тарас Шевченко да бъде сложена плоча в памет на жертвите на Голодомор.

3.През 1996 г. на улицата "Денкоглу", №40 украинската диаспора и Посолството на Украйна в България установи паметната плоча на видния украински историк и общественик, преподавал във Висшата школа (сега - СУ "Св.Климент Охридски") на най-нова история Михайло Драгоманов (1841-1895). В момента точно пред тази плоча има обособено място за кофи за боклук. Заедно c украинското посолство неоднократно сме настоявали пред общината те да бъдат премести, но, уви. Искаме да обърнем вниманието Ви, че това място се посещава от представителите на украински организации от цял свят, пристигащи в София; от културни дейци и официални лица на Украйна; от обикновени украински граждани, посещаващи България.

4.Бихме искали да ходатайстваме пред Вас за украинската диаспора да бъде предоставено помещение за сбирки и провеждане на организационно-културна дейност. Желателно това помещение да бъде в центъра на София. Условията за наемането му може да обсъдим допълнително.

София, 03 октомври 2012 г.

С уважение,

Олена Коцева,
Изпълнителен директор
на фондацията "Мати Украйна", гр.София

Евген Чолий,
Президент на Световния конгрес на украинците, гр.Торонто

 

    


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ