УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

С ИНТЕРЕСНА ПРОГРАМА У НАС ЗАПОЧНА ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ
София, 16 септември 2020.- Вчера в столицата се откри Европейския музикален фестивал, който през тази година навършва 20 години. Той ще радва своите почитатели до 24 ноември включително. Фестивалът беше открит с концерт на Людмил Ангелов и оркестър на Класик ФМ Радио. Концертът пожъна неописуем успех сред любителите на музиката на Шопен. Нашият прочут пианист изпълни оркестрови творби на композитора – първа част. А с втората част на 24 ноември фестивалът ще се закрие в партньорство с Полския институт и диригент Пьотр Сулковски (Полша).
Не по-малък интерес ще предизвика и виртуозният цигулар Шломо Минц, който ще свири заедно със Софийската филхармония на 11 и 12 октомври.  В програмата на проявата - Моцарт, концерт за цигулка и оркестър №5, и Менделсон – симфония №3. Шломо Минц е един от най-големите цигулари на съвремието. Той дебютира на 11-годишната възраст с Израелската филхармония. Когато е на 16 г., с подкрепа на именития цигулар Исак Щерн свири в Карнеги Хол с Питсбъргския симфоничен оркестър. Израелският цигулар е приветстван като солист с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена. Той концертира с такива легендарни музиканти, като Серджу Челибидаке, Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович, Карло Мария Джулини.
Зарадвани ще бъдат и любителите на стила фадо. За тях ще пее португалец Рикардо Рибейро и неговото трио – Бернардо Ромао (португалска китара), Карлош Мануел (фадо китара) и Даниел Пинто (бас китара). С изключителния си глас Рикардо Рибейро се нарежда сред най-големите изпълнители в жанра през последните десетилетия. Той очарова и приковава вниманието ни с неповторимите си музикални спектакли. «Веднъж чут, неговият невероятен глас не може да бъде забравен», - четем в световната преса за него. На 18 ноември в зала «България» за първи път той ще зарадва и българската публика.
Голяма изненада ще бъде изпълнението на гостуващия у нас Barcelona Gipsy Balkan Orkestraс с етномузика от Испания, Балканите, с клезмер и джаз. Техният концерт ще се състои в Sofia Live Club на 29 октомври.
А оркестърът на Класик ФМ Радио ще зарадва своите почитатели с участие на нашата именита цигуларка Мила Георгиева и Георги Черкин (пиано). В програмата са творбите на Моцарт, Чайковски и Сен-Санс.
През тази година организаторът на Европейския музикален фестивал е «Кантус Фирмус» АД. Компанията се погрижи за това, да ни бъдат представи много именити и популярни музиканти с интересни програми.
Олександр Билик, специален кореспондент в България на в.«Голос України»