УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ИЗЛОЖБА «ЗАПОРОЖКА СИЧ» НА РОМАН ГУМАНЮК В ГАЛЕРИЯ «ЛИК»
София, 25 януари 2020.- Вчера в столичната галерия «ЛИК» («Лайош Кошут», №37) украинското посолство откри изложбата «Запорожка Сич» на художника Роман Гуманюк. Тя е посветена на украинския хетман Петро Сагайдачний (1570-1622) и Деня на съединението на Украйна – 22 януари.
Това не е първата изложба в България на младия творец, който от известно време живее в София. Преди няколко години той представи своите картини за Чернобил във фоайето на БАН.
«В украинската история има немалко личности, с които ние се гордеем, - сподели пред присъстващите посланикът на Украйна Виталий Москаленко. - Това са хетманите Петро Сагайдачний, Богдан Хмелницкий, Иван Мазепа и други».
Благодарение именно на тях през векове се е формирала украинското държава, украинците са се борили за своята независимост, за възможност свободно да живеят. А нашата държава винаги, още от Киевска Рус, та досега, винаги е притежавала признаците на една демократична и европейска страна, която се стреми към приятелство и разбирателство с всички цивилизовани народи, подчерта посланикът.
А дeнят нa Cъeдинeниeтo (22 януари 1919 г.) e знaкoвo cъбитиe в иcтoриятa на Укрaйнa. Днес, в това драматично за нас време, този празник като никога символизира териториалното и духовно единство на нашата страна, напомня ни за това, че нашата Родина е единна навеки.
Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан в град Бишкек. Прадядо му е от Украйна. Художникът твори в различни направления, но темата за Украйна е особено близка на автора. Той вече има 34 персонални изложби. Неговите картини се експонират в музеите и галериите в Киргизстан, Украйна, Казахстан, Беларус, България, Франция, САЩ и Италия. Роман участва в VI Международно биенале за съвременно изкуство във Флоренция (Италия).
Изложбата «Запорожка Сич» включва 25 авторски творби. Централното място в нея е отредено на портретите на Петро Сагайдачни, Богдан Хмелницки и Иван Мазепа.
Да припомним, че през 1618 г. запорожците на Петро Сагайдачний заедно с полската войска щурмуват Москва и принуждават московитите да поискат мир.(УВести)

Снимки: Васил Жукивский


Откриване на изложбата (втори отдясно - Роман Гуманюк)


Една от творбите на художника - «Богдан Хмелницкий».