УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

МИХАЙЛО ІЛЛЄНКО: ПЕРЕЖИВАЄМО ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНО
Інтерв’ю з метром - ТУТ

С «МИТ» ЗА ВАСИЛ СЛИПАК ЗАПОЧНАХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКОТО КИНО
София, 08 ноември 2019.- Вчера в Дома на киното започнаха Дните на съвременното украинско кино. Проявата, организирана от Посолството на Украйна и украинската агенция за киното, беше уважена от много приятели на страната ни. Тя традиционно се провежда през ноември и вече е трета поред.

Преди да бъде прожектиран документалният филм «Мит», към присъстващите се обърнаха Анна Тертична – съветник в посолството, известният украински режисьор Михайло Илленко (днес ще видим неговият филм «Толока»), продуцентът Артем Денисов (днес ще бъде показен неговият филм «Забраненият»), режисьорът Иван Ясний (един от режисьорите на «Мит») и други гости от Украйна.

От казаното от сцената се разбра, че украинските и българските творци (последните бяха представени от режисьора Васил Барков, последната му творба е художествено-документалният филм за прословутия полицай Никола Гешев) ще задълбочат сътрудничеството си, което, най-вероятно, означава, че ще правят съвместни кинопродукции.
Дните на украинското кино, което през последните пет години направо се възражда, ще продължи днес и утре, но в G-8.
Апропо: Вчерашната прожекция на «Мит» за известния украински певец Васил Слипак – най-вече се проявил в парижката Гранд-Опера, не остави никого безразличен – хората плакаха. Въпреки че творбата се води документална, тя същевременно е и експресивна, има огромно въздействие върху сетивата на зрителя. Във Франция Васил работи над 10 г., става известен, успял, обичан, защото е талантлив, красив и работлив – гласовият му диапазон се простира от контра-тенор до бас-баритон, нещо, което е голяма рядкост (да сте чули мъжът да изпълнява «Аве Мария»? Е, Васил го е направил!). Прочува се с изпълнение на ролята на Мефистофел от «Фауст». Но… през 2014 г. зарязва всичко и отива на Майдан, а после – и на войната с Московия в Донбас. Воюва в редиците на «Десен сектор». Загива на 26 юни 2016 г., едва на 42 г. Авторите на филма изнамериха много видео- и фотокадри с певеца, разговаряха с преподавателите, колегите и бойните му другари и съумяха да монтират лентата така, че все едно гледаме не документален, а игрален филм.(УВести)


ДНИ НА УКРАИНСКОТО КИНО

Кога:
8 ноември 2019 г. от 16.30 - откриване; продължава на 9 и 10 ноември (вж. Програмата долу)
Къде: Дом на киното (София, ул.«Екзарх Йосиф», №47) и G-8 (София, ул.«Гладстон», №8)
Организатор: Посолство на Украйна в Република България

София, 07 ноември 2019.- От 8 до 10 ноември пет киноленти на съвременното украинското кино ще бъдат прожектирани в рамките на «Дни на украинското кино». Ценителите на кино ще имат възможност да видят най-новите творби, заснети през 2018-2019 гг., и да общуват с известни украински кинематографисти.
Дните ще открие документален филм «Миф», който спечели първата награда сред документалните филми на фестивала Figueira da Foz в Португалия. Лентата разказва за живота на Васил Слипак, оперен певец със световно име и неповторим глас. Васил  решава да напусне сцената и кариерата си в Европа и да се присъедини към редиците на доброволците, когато в родината му върви войната. По време на изпълнение на бойна задача Васил Слипак загива от куршум на снайперист.
Ето и останалите четири кинопрожекции:
«Забраненият» – истинска история за непокорен изтъкнат украински поет Васил Стус, който не може да се примири с потискането на националната идентичност на украинците в Съветския съюз и се бори с тоталитарната система.
«Толока» – в творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: «На тази Катерина къщата е на устои...» В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва нейният любим.Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма - дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго - Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание отнема къща от Катерина,но тя упорито, като хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.
«Щура сватба» – директорът на етнографския музей Васил Середюк изпраща дъщеря си Катя във Франция. Тя му съобщава, че ще се жени за френски лекар – кардиохирурга Франсоа. Каква е изненадата му обаче като вижда, че мечтаният европейски зет е французин, но… с африкански произход. Според него идеята да организира сватбата така че тя да се провали е чудесна. Но когато си има работа с истинска любов, не се знае дали такъв план може да бъде реализиран.
«Диво поле» – главният герой пристига в родния си град в Източна Украйна, за да защити бизнеса на брат си от рекет.Филмът е екранизация на романа  «Ворошиловград» на Сергий Жадан, който през 2014 г. получава швейцарска литературна награда на Фондацията «Ян Михалски» и литературна награда на ВВС за Украйна за най-добър роман на десетилетието. Работата по филма «Диво поле» продължава седем години.

ПРОГРАМА:
08 ноември – Дом на киното
16.30 Откриването на «Дни на украинското кино» в София
17.00 «Миф»
09 ноември - Културен център G8
15.00 «Забраненият»
17.00 «Толока»
10 ноември - Културен център G8
15.00 «Щура сватба»
17.00 «Диво поле»
Входът е свободен. Субтитрите са на български език.