УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

КРАСИВА УКРАИНКА НИ РАЗХОЖДА ИЗ МИНАЛОТО В СОФИЯ И БУРГАС
София, 02 ноември 2019.- «Разходка в миналото» - така се казва изложба на младата украинска художничка Юлия Красовска. Откриването й беше вчера в столицата в Дома на архитекта (ул.«Кракра», №11). Тя се провежда със съдействие на посолството на Украйна и Съюза на архитектите в България.
Пани Юлия е родена в град Днипро (бивш Днипропетровск). В България, в Бургас, живее от четири години. По образование е архитект, дизайнер, но тук предпочита да рисува. И вчера тя представи картини със сгради, отношение към архитектурна украса на които има Михайло Паращук – виден украински скулптор, пристигнал в България през 1921 г. Художничката се спря върху онези обекти на Паращук, по които той е работил през 50-60-те години на миналия век, като е използвала (и показва) снимки от онова време: Софийски университет «Св.Климент Охридски», Народна библиотека «Св.св.Кирил и Методий», Народен театър «Иван Вазов», Съдебна палата и др.
Освен това, пани Юлия представи и картини със сгради в Бургас, изградени по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани.
На въпрос, какви са бъдещите й планове, художничката споделя, че има няколко идеи. «Ще бъде интересно, ще видите!» - казва тя.
Това е трета изложба в София, свързана с творчеството на майстора на архитектурната скулптура в България Михайло Паращук (почива през 1963 г.). Първата се проведе през 1995 г., а втората – през ноември 2018 г. «По този начин ние популяризираме наследството на великия украинец, а и допринасяме за разширяване на украинско-българските отношения», - категорична е Анна Тертична – съветник в Посолството на Украйна в София, която заедно с председателя на Съюза на архитектите проф. д-р Тодор Булев откри изложбата на Юлия Красовска.
Проявата беше уважена от някои български творци, българите – приятели на Украйна, украинската диаспора, дипломати.(УВести)

Видеорепортаж за проявата може да се види на нашия YOU TUBE канал ТУК


Юлия Красовска