УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

«ПИЕСИ» НА УКРАИНКАТА АННА БАГРЯНА СА ПРЕДСТАВЕНИ В СОФИЯ
София, 30 октомври 2019.- Вчера във винарската зала на ресторант «Графити» в столицата Анна Багряна - известна украинска поетеса, писател и драматург, представи книгата си «Пиеси» в превод на български език.
Книгата събра три драматични творби, написани от пани Анна през различни години, - «Боговете умират от скука», «Рододендрон» и «Свилена звезда» («Боги вмирають від нудьги», «Рододендрон» и «Шовкова зоря або Навчи мене співати!»). Първата е комедия, втората е битова драма, а третата е приказка за деца и възрастни. И трите пиеси вече се играят на сцените както в Украйна, така и в чужбина.
Анна Багряна на перфектен български език благодари на всички, дошли на срещата. А проявата беше уважена от българските поети и писатели, като Димитър Христов (преводач на «Пиеси»), Златимир Коларов, Кънчо Кожухаров и други. Посолството на Украйна беше представено от секретар по културата Тетяна Кононова, а украинската диаспора – от журналистката Анастасия Симуха и доктор на науките Олена Сирук.
По време на презентацията Анна Багряна и Димитр Христова прочетоха откъс от «Свилена звезда». С добри слова за творчеството на пани Анна говори писателят Златимир Коларов. Той не пропусна да разкаже и за участието си в различни творчески прояви в Украйна, като сподели, че между българите и украинците има много общо.
В края на срещата поетът Димитър Христов изпя няколко авторски песни, с което предизвика бурни аплодисменти.
Организаторите на презентацията изказват благодарност на управата на ресторант «Графит?, в частност, на момчетата от винарската зала, за топъл прием, гостоприемство и аудиотехническо осигуряване.
Анна Багряна е родена в гр.Фастив около Киев. Завършва украинска филология в престижния Киевски национален университет «Тарас Шевченко». Автор е на много поетични сбирки, романи. Пише както за деца, така и за възрастни. Автор е на либрето на първия оригинален украински мюзикъл «Глория», поставен през 2010 г. в Донецкия украински академичен музикален театър. Превежда от български, френски, сръбски и македонски езици. Омъжена е, има едно дете.(УВести)