УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПАК ДОКАЧАХМЕ ТОПЛАТА ЕСЕН И СВЕТОВНИТЕ КИНОПОСТИЖЕНИЯ
София 18 октомври 2019.- Феновете на киното и тази година ще бъдат зарадвани с Киномания-2019, която ще протече от 14 до 28 ноември. Чувствеността към заобикалящия ни свят е водеща тема в очакваното събитие.
Кинолентата на Мариус Куркински по разказа на Николай Хайтов «Засукан свят» ще открие филмовия фестивал. Сценарист на филма е Емил Бончев, режисурата е поверена на Мариус Куркински, а в главните роли ще видим освен самия Мариус - Ани Попадопуло, Камен Донев, Виктория Колева, София Бобчева, Димитър Рачков и др. Важно е да подчертаем самооценката на автора. «За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите си, които нося», - откровено споделя Куркински. Премиерата е на 14 ноември в зала 1 на НДК, с която се отбелязва 100 години от рождението на Николай Хайтов. Лентата е по един от емблематичните разкази на писателя от цикъла «Диви разкази».
Филмът е голямо предизвикателство за самия актьор и режисьор – той играе героя си Милю, като дете и старец. Този авторски проект му донесе награда «Икар» за главна мъжка роля. Вдовицата на Хайтов се е изразила така: «Сигурна съм, че ако беше жив, Николай много би харесал работата на Мариус. Той беше толкова всеотдаен по време на целия процес, вникна в творбата му, а на сцената направо гореше».  Децата на Хайтов също харесват изявата на Куркински и с охота дават разрешение единствено на него да екранизира творчеството на баща им.
Освен филма «Един дождовен ден в Ню Йорк» на Уди Алън, по време Киноманията ще можем да гладаме и «Болка и величие» на режисьора и сценариста Педро Алмодовара. Филмът е изключително изповеден и разголен може би заради 70-годишнината на автора и е изключително въздействащ. Антонио Бандерас се превъплъщава в ролята на големия режисьор и заслужено спечелва наградата за мъжка роля в Кан.
Голямо внимание ще привлече концертният филм «Amazing Grace» с Арета Франклин и църковен хор на Калифорния, който е непоказван повече от 40 години по технически причини. Той е шеметно представяне на неустоимата харизва на соуликоната, напуснала ни през август 2018 г. Абсолютно наелектризиращо преживяване!
Киноманията ще раздаде детски «Оскари» за втора поредна година. Деца ще бъдат наградени на 22 ноември в кино «Люмиер» в 18:30 ч. за кратки анимационни филми, добра актьорска игра и сценарий.
В Интернет могат да се намерят всички филми по азбучен ред и киносалоните, където се прожектират. Билети на касата на НДК за всички коносалони.
Злата Радославова