УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ОТНОВО ЩЕ СЕ РАДВАМЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЖАЗ-ФЕСТИВАЛ В БАНСКО
София, 11 юли 2019.- За 22-и път Банско ще отвори врати за многобройните си почитатели на джаза. Красивият старинен град отново ще се огласи от песните и музиката на емблематични личности в световния джаз. Концертите ще се състоят в центъра на града - площад «Никола Вапцаров» и отново ще бъдат безплатни, благодарение на всеотдайната помощ на спонсори.
Лятна прохлада, идваща от Пирин-планина, запалени свещи в ресторантчетата около площада, бански специалитети и студена бира под звуците на прекрасна музика, разнасящата се около,- не е ли това мечтаният ваканционен релакс?
Тази година фестивалът ще се проведе от 6 до 10 август – три дни по-кратък поради недостатъчен бюджет, но ще бъде със силна програма - всяка вечер с по една голяма световна звезда. Защото неговият създател, д-р Емил Илиев, знае - качеството и имената определят нивото.
Още през първата вечер, на откриването, настроението ще се вдигне нависоко с Масео Паркър (Maceo Parker). Американският джаз саксофонист е емблема на фънк и соул музиката, който свирил през 60-те години заедно с «кръстника» на тази музика Джеймс Браун. Ключов изпълнител е в записите му, солист на много хитове. Свирил е с Рей Чарлс. А начало на фестивала ще даде Биг бенд «Благоевград» със солисти Васил Петров и Камелия Тодорова.
Втората вечер е за една от забележителностите – китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която идва със състава си на 7 август.
Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд (JamalThomasBand). Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия, Джамал Томас, който дълги години е работил с Масео Паркър.
На 9 август подарък за публиката ще лъде големият купонджия на Великобритания Рей Джелато (RayGelato) – саксофонист и певец в най-известния джаз-клуб на Лондон, който е свирил на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица…
Последната вечер, закриването, е отредена на приятеля на джаз-фестивала в Банско и на България – Тони Момрел (Tony Momrelle), който ще гостува в този планински град за четвърти път.
Злата Радославова