УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

С «ЧУЖДА МОЛИТВА» ЗАПОЧНАХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКОТО КИНО
София, 07 декември 2018.- Днес в столичната зала Г-8 започнаха Дните на украинското кино. Те стартираха с «Чужда молитва». Филмът е на режисьора Ахтем Сеитаблаев – кримски татарин. Премиерата на лентата се състоя на 18 май 2017 г. – в деня, когато в Украйна се отбелязва една трагична дата – депортиране на кримските татари през 1944 г. Тогава по заповед на Кремъл от полуострова за едно денонощие са били изселени почти 200 хил. местни татари, включително и българи, уж за сътрудничество с хитлеристите.
Главната героиня – татарка Саиде, възпитателка в детския дом, не успял да се евакуира, наред с татарските деца спасява и еврейчетата, които научават молитвата на татарите-мюсюлмани (оттук и названието на филма), съумява да предпази всички тях от фашистката власт. Драмата започва, когато през 1944 г. Червената армия се връща. При депортацията Саиде е принудена да каже, кои деца са еврейчетата и кои са татарчетата. Първите остават, а вторите заедно със Саиде заминават в Средна Азия. «Не взимайте майка ни, ние също сме татари!», - викат еврейчетата, тичайки подир колоната от камионите.
«Тази сцена – когато едните се отделят от другите, беше много трудна и драматична, - споделя пристигналата в София украинка Лилия Яценко, изиграла ролята на Саиде. – На площадката всички сме плакали!?
Някои казват, че «Чужда молитва» е загатване за украинския «Списъкът на Шиндлер». Може би е прекалено, но историята, както и на Спилбър, е истинска. Саиде се завръща в Крим през 1993 г. Търси възпитаниците си, но безуспешно.
«Чужда молитва» е много въздействащ филм, въпреки че бюджетът му е доста скромен.
Програмата на Дните включва общо четири игрални фирма и една подборка от късометражните ленти.
Утре, в събота, от 16.00 ще може да видите «Гранична твърдина» - 2018 г., екшън, фентъзи, а от 18.00 - «Благородните щураци» - 2018 г., хумористична история.
В неделя от 16.00 ще бъдат показани късометражните филми, а от 18.00 - «Вавилон ХХ» на известен украински актьор и режисьор Иван Миколайчук, 1979 г.(УВести)


Украинската актриса Юлия Яценко изпълнява главна роля във филма «Чужда молитва».


По време на Дните организаторите и диаспората проведоха флеш-моб «Свобода на Олег Сенцов». Олег Сенцов е украински режисьор от Крим, осъден от руските власти на 20 г. затвор уж за организиране на атентат – взривяване на паметник на Ленин.