УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

В АРТ-ГАЛЕРИЯТА «СЕРДИКА» ЗВУЧАХА УКРАИНСКИ СТИХОВЕ И БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ
София, 29 ноември 2018.- Вчера в столичната арт-галерия «Сердика» се състоя творческа вечер с участие на известната украинска поетеса Анна Багряна и българския поет и бард Димитър Христов.

Те са съпруг и съпруга и, както се разбра, взаимно се допълват. Тях допълва и дъщеричката им Оксана, която с рисунките си печели конкурс след конкурс.
Снощи те демонстрираха творчеството си. Анна изрецитира няколко свои стиха на украински, после Димитър ги представи в своя превод на български. В края той изпя няколко свои песни.
На въпрос, защо да четем Анна Багряна, литературният критик доцент, д-р по филология Мариета Иванова-Гиргинова от Института за литература при БАН отговори: «Тя носи свят, близък до нашия, но различен, и в нейния свят в културен план се усеща една особена свежест». Хубави думи!
Впрочем, доцент Иванова-Гиргинова представи и на присъстващите свой поглед върху творчеството на Анна Багряна, от който еднозначно се разбра: украинката е много талантлива, проникновена, задълбочена и с богата душевност поетеса.(УВести)

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК