КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
«ПАРАДОКС» ИЗДАДЕ «ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА» НА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ
Преводачът Момчил Шопов: Не ми беше лесно да се докосвам до човешките съдби, прегазени от Чернобил
София, 15 декември 2017.- Днес в НДК в рамките на 45-я Международен панаир на книгата се състоя презентацията на творбата на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич «Чернобилска молитва» - белоруски писател, но роден в Украйна. Книгата е издадена от софийското издателство «Парадокс», а преводачът е Момчил Шопов. В проявата участваха Доротея Монова от «Парадокс», проф.Тотка Монова, дълбоко запозната с творчеството на Алексиевич, и режисьорът Елдора Трайкова - кинодокументалист, първа създала в България  филм «Черната хроника» (1990 г.) за чернобилската трагедия – най-голямата техногенна катастрофа в света. Тази черно-бяла лента беше представена на присъстващите. И информацията, получена от нея, и няколко страници от книгата на Алексиевич, прочетени по време на презентацията, създадоха усещане, че на комунистическите режими както в СССР, така и в България, с дни наред престъпно укривали истината от хората, им се е разминало. Затова поуките от тази авария не са извадени. И Чернобил може да гръмне отново – и то у нас, чрез «Белене», сподели някой от почитателите на Алексиевич.
Няколко думи за преводача Момчил Шопов. Той е само на 25 г. и това е неговият преводачески дебют. Започна да работи върху превода през миналата година. «Преживявах с автора всяка дума, всеки ред, - споделя пред «УВести» Момчил. – Не ми беше лесно да се докосвам до човешките съдби, прегазени от Чернобил». По образование той е тюрколог, но първата му любов е Украйна. С украинската тематика се занимава от тийнейджър. Дори по едно време беше започнал да води блог, посветен на Украйна. Заедно с украинската диаспора е преживявал и Оранжевата революция през 2004 г., и Майдан преди 3-4 години. Много е близък с преподавателите-украинисти от Софийския университет «Св.Климент Охридски», слушал е техните лекции, чрез тях си е набавял учебниците по украински. «УВести» пожелават на младия преводач нови творчески успехи.
А панаирът ще продължи до 17 декември включително. Изобилства от интересни книги!(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Доротея Монова от «Парадокс» представя «Чернобилска молитва»


Преводачът Момчил Шопов


Доротея Монова


Издателство «Парадокс» - книги на Светлана Алексиевич


Кинодокументалист Елдора Трайкова (отляво) и специалист по творчеството на Светлана Алексиевич проф.Тотка Монова (отдясно)